Οι παγκόσμιες ενεργειακές επενδύσεις αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
Η περσινή ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη φαίνεται να έχει ανοίξει πολλά μάτια στο γεγονός ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο παραμένουν απαραίτητα. Και μετά από σχεδόν μια δεκαετία υποεπενδύσεων, η βιομηχανία ενέργειας ξοδεύει και πάλι για μελλοντική προμήθεια σύμφωνα με το OilPrice.
Η Goldman Sachs ανέφερε αυτόν τον μήνα ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό ανάπτυξη 70 μεγάλης κλίμακας έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως. Αυτό αυξήθηκε σημαντικά κατά 25% από το 2020, αν και δύσκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κανονικό έτος για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων σε οποιονδήποτε κλάδο εκτός από την πληροφορική.
Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, η επταετής περίοδος υποεπένδυσης οδήγησε σε απότομη μείωση της διάρκειας ζωής των πόρων των μελλοντικών έργων καθώς και της διάρκειας ζωής των ήδη παραγωγικών πεδίων. Με μια ανάκαμψη στις επενδύσεις, αυτό μπορεί ακόμα να αλλάξει. Το ερώτημα φαίνεται να είναι αν αυτή ανακάμπτει αρκετά γρήγορα.
Επενδυτικό κενό
Σε πρόσφατο άρθρο για το GIS, η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων ενέργειας Crystol Energy, Carole Nakhe, σημείωσε ότι ορισμένοι παρατηρητές μιλούν για επενδυτικό κενό.
Αν και δεν υπάρχει επίσημος ορισμός, το επενδυτικό χάσμα αναφέρεται βασικά στη διαφορά μεταξύ του τι επενδύεται σε έναν κλάδο και του τι πρέπει να επενδυθεί προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής προσφορά αυτού που παράγει ο κλάδος.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco Amin Nasser, ο οποίος έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για έλλειμμα επενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, έχει ουσιαστικά προειδοποιήσει για ένα επενδυτικό κενό. Ο Nakhe, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο απλώς διανύουν έναν ακόμη κύκλο.
Η ενεργειακή μετάβαση και οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων να μειώσουν τις εκπομπές, ιδίως από την παραγωγή και τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει παίξει τον ρόλο της σε αυτόν τον κύκλο. Σύμφωνα με τον Nasser, μπορεί να παίξει κακό ρόλο σε αυτό. Σύμφωνα με τον Nakhe, η μεταβατική ώθηση δεν θα είναι αρκετή για να αποθαρρύνει τις επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
«Εκτός και αν υπάρξει επίσημη απαγόρευση, οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα συνεχίσουν να κατευθύνονται από το ποσοστό απόδοσης», έγραψε ο Nakhe και οι πληροφορίες για το νέο έργο της Goldman φαίνεται να το υποστηρίζουν.
70 έργα υπό ανάπτυξη
Ο αριθμός των έργων μεγάλης κλίμακας υπό ανάπτυξη στην παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκε από 57 το 2021 σε 70 φέτος, παρά την αξιοσημείωτη εντατικοποίηση των μεταβατικών δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται από τις κυβερνήσεις και τις δεσμεύσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου ότι θα περιορίσει την έκθεσή του σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Παρά τις δεσμεύσεις, η χρηματοδότηση είναι ακόμα διαθέσιμη για έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς οι κυβερνήσεις είναι πρόθυμες να επιδοτήσουν τα καύσιμα που προέρχονται από το πετρέλαιο για να διατηρήσουν τις τιμές χαμηλές και τους ψηφοφόρους ήρεμους.
Όχι μόνο οι επενδύσεις σε νέο εφοδιασμό πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακάμπτουν, αλλά η ανάκαμψη θα διαρκέσει λίγο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman, τα επόμενα πέντε χρόνια θα παρατηρηθεί αύξηση της μέσης ετήσιας δαπάνης κεφαλαίου ύψους περίπου 10% κατά μέσο όρο - ένα αρκετά υγιές ποσοστό. Είναι επίσης ένας ρυθμός που αντανακλά την αυξανόμενη ζήτηση, την οποία πολλοί, συμπεριλαμβανομένου του ΟΠΕΚ, του ΙΕΑ και της Goldman, αναμένουν να φτάσει σε ιστορικά υψηλά τα επόμενα χρόνια.
Αυτό συμβαίνει,παρά τις δεσμεύσεις μετάβασης, παρά την αύξηση του αριθμού κατασκευής και πωλήσεων EV και παρά τη συνεχιζόμενη και επείγουσα ώθηση για τη μετάβαση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο και άνθρακα σε αιολική και ηλιακή όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Τα τελευταία χρόνια, καθώς η μεταβατική ώθηση επιταχύνθηκε, πολλά στελέχη πετρελαίου και φυσικού αερίου άρχισαν να ανησυχούν για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του κλάδου. Σε συνδυασμό με την πίεση από ακτιβιστές επενδυτές, αυτή η ανησυχία πρέπει να συνέβαλε στην απόφαση να δαπανηθούν λιγότερα για τη μελλοντική παραγωγή.
Ζήτηση και διάρκεια ζωής πόρων
Ωστόσο, με την πανδημία να έχει τελειώσει και με τον πόλεμο στην Ουκρανία μια ξεκάθαρη απόδειξη ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο σε αυτόν τον κόσμο, τουλάχιστον για τον εφοδιασμό σε ενέργεια, η σκέψη μπορεί να έχει αρχίσει να αλλάζει, ειδικά μετά τα στοιχεία ότι η ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι ισχυρή και αυξάνεται.
Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η μειωμένη διάρκεια ζωής των πόρων σημειώνει η Goldman στην έκθεσή της, η οποία επικαλείται τον επικεφαλής της έρευνας για τους φυσικούς πόρους της EMEA, Michele Della Vigna. Σύμφωνα με αυτήν, αυτή η διάρκεια ζωής μειώθηκε στο μισό στα επτά χρόνια από το 2014, επειδή οι drillers πετρελαίου και φυσικού αερίου επένδυσαν λιγότερο στην εξερεύνηση. Και όσο λιγότερα επενδύουν στην εξερεύνηση, τόσο λιγότερη μελλοντική προμήθεια μπορούν να κλειδώσουν.
Αυτό μπορεί να σημαίνει μια πιο μόνιμη σύσφιξη της προσφοράς για λίγο, αλλά, περισσότερο από αυτό, θα ενίσχυε περαιτέρω το μερίδιο του ΟΠΕΚ στην παγκόσμια προσφορά - κάτι για το οποίο έχουν επίσης προειδοποιήσει τα στελέχη της βιομηχανίας των ΗΠΑ.
«Η επανάσταση του σχιστόλιθου των ΗΠΑ ουσιαστικά έχει τελειώσει και βαδίζουμε σε ωρίμανση και στην πραγματικότητα πτώση του σχιστολιθικού μετά τα μέσα της δεκαετίας», λέει η Della Vigna.
«Και όλα αυτά, απλώς επιστρέφουν την ισχύ των τιμών στον ΟΠΕΚ. Αυτή είναι η μόνη περιοχή στον κόσμο, ειδικά στη Μέση Ανατολή, όπου υπάρχει ουσιαστική εναπομένουσα εφεδρική ζωή», προσθέτει. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να παραμείνουν υψηλότερες από ό,τι θα ήθελαν πολλοί αγοραστές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
www.worldenergynews.gr