Ενέργεια

Reuters για Αυστραλία: Απαγόρευση χρήσης φυσικού αερίου στα νεόκτιστα σπίτια από το 2024

Reuters για Αυστραλία: Απαγόρευση χρήσης φυσικού αερίου στα νεόκτιστα σπίτια από το 2024
Οι αλλαγές θα ισχύσουν για όλα τα νέα δημόσια κτίρια, των οποίων ο σχεδιασμός δεν έχει προχωρήσει, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιών, των σχολείων και των νοσοκομείων.
Η αυστραλιανή πολιτεία Victoria θα απαγορεύσει στις νέες κατοικίες να βάζουν φυσικό αέριο, από τον επόμενο χρόνο, με στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων και των λογαριασμών ενέργειας, δήλωσε την Παρασκευή ο πολιτειακός υπουργός δράσης για το κλίμα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Η δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου της χώρας με συνδεδεμένο στο δίκτυο περίπου το 80% των κατοικιών. Ωστόσο, κάνει φιλόδοξα σχέδια. Σκοπεύει να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2045, πέντε χρόνια, δηλαδή, πριν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η υπουργός Δράσης για το Κλίμα, Lily D'Ambrosio, δήλωσε την Παρασκευή ότι τα νέα σπίτια, που χρειάζονται πολεοδομικές άδειες, από τον Ιανουάριο του 2024, πρέπει αποκλειστικά να συνδέονται σε δικτυα ηλεκτροδότησης.
Το φυσικό αέριο αποτελεί το 17% των εκπομπών ολόκληρης της πολιτείας.

«Η απεξάρτησή μας από το φυσικό αέριο είναι κρίσιμη για την επίτευξη του φιλόδοξου σχεδίου μετατροπής των εκπομπών σε μηδενικές έως το 2045. Οι πολίτες της Victoria θα συνηθίσουν σε αποδοτικότερες ηλεκτρικές συσκευές, ο οποίες θα συμβάλλουν σημαντικά στην εξοικονόμηση χρημάτων στους λογαριασμούς ρεύματος», δήλωσε ο D'Ambrosio.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν για όλα τα νέα δημόσια κτίρια, των οποίων ο σχεδιασμός δεν έχει προχωρήσει, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιών, των σχολείων και των νοσοκομείων.

Το σχέδιο αυτό πήρε μορφή, διότι η νοτιοανατολική Αυστραλία βρίσκεται αντιμέτωπη, από τα μέσα της δεκαετίας, με τον φόβο της έλλειψης στο φυσικό αέριο , καθώς η παραγωγή μειώνεται από τα υπεράκτια κοιτάσματα, τα οποία διαχειρίζεται η Exxon Mobil Corp (XOM.N), και τροφοδοτούν εδώ και καιρό την περιοχή.
Η απαγόρευση θα βοηθήσει λίγο το κλίμα, καθώς θα ωθήσει τα νοικοκυριά στο ηλεκτρικό δίκτυο με βάση τον άνθρακα, σύμφωνα με δήλωση της Αυστραλιανής Ένωσης Παραγωγής και Εξερεύνησης Πετρελαίου.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Victoria, εξαρτώμενη σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα, αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ των εκπομπών άνθρακα της πολιτείας.
«Η κυβέρνηση της Victoria δεν δίνει το δικαίωμα επιλογής στους καταναλωτές για περιορισμένο κλιματικό όφελος, ενώ παράλληλα αγνοεί το γεγονός ότι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου είναι να επενδύσει σε περισσότερη παροχή φυσικού αερίου», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Samantha McCulloch.

Η Rewiring Australia, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που υποστηρίζει την ηλεκτροδότηση, τέθηκε υπέρ του σχεδίου και είπε ότι "η ηλεκτροδότηση είναι ο ταχύτερος και πιο οικονομικός τρόπος για να εξοικονομήσουμε χιλιάδες δολάρια το χρόνο από τους λογαριασμούς ενέργειας και να μειώσουμε τις εκπομπές μας".

Η Αυστραλία ολοκλήρωσε τον περασμένο μήνα ένα πακέτο κανονισμών για την εγχώρια αγορά φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου στις τιμές χονδρικής, το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης