Ενέργεια

Eni: Ισχυρή πτώση 49% στα προσαρμοσμένα κέρδη β' τριμήνου

Eni: Ισχυρή πτώση 49% στα προσαρμοσμένα κέρδη β' τριμήνου
Η Eni αναμένει ότι η επιχείρηση φυσικού αερίου θα φτάσει σε προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) μεταξύ 2,7 δισεκατομμυρίων και 3,0 δισεκατομμυρίων ευρώ για το έτος

Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni (ENI.MI) σημείωσε πτώση 49% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του β' τριμήνου λόγω των χαμηλότερων τιμών των βασικών εμπορευμάτων, αλλά η ισχυρή απόδοση από τις δραστηριότητες του φυσικού αερίου τον βοήθησε να ξεπεράσει τις προβλέψεις.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη κατά την περίοδο διαμορφώθηκαν στα 1,94 δισεκατομμύρια ευρώ (2,13 δισεκατομμύρια δολάρια) από 3,81 δισεκατομμύρια ευρώ πριν από ένα χρόνο, αλλά πάνω από τη συναίνεση των αναλυτών 1,64 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο ελεγχόμενος από το κράτος όμιλος αύξησε την καθοδήγησή του για το 2023 για τις δραστηριότητες του φυσικού αερίου (GGP) αφού στήριξε τα αποτελέσματα του ομίλου το δεύτερο τρίμηνο με προσαρμοσμένο λειτουργικό κέρδος 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπερδιπλάσιο από το 0,5 δισεκατομμύριο που είχαν προβλέψει οι αναλυτές.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, η Eni κινήθηκε γρήγορα για να αντικαταστήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου της Μόσχας με καύσιμα που εξάγει σε αφρικανικές χώρες, ενισχύοντας τη θέση της στις αγορές φυσικού αερίου.

Η εμπορική δραστηριότητα που σχετίζεται με το μεγάλο χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου και οι επαναδιαπραγματεύσεις και οι διακανονισμοί που σχετίζονται με συμβόλαια ήταν οι παράγοντες πίσω από την καλή απόδοση του τμήματος τους τελευταίους τρεις μήνες, ανέφερε.

Η Eni αναμένει τώρα ότι η επιχείρηση φυσικού αερίου θα φτάσει σε προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) μεταξύ 2,7 δισεκατομμυρίων και 3,0 δισεκατομμυρίων ευρώ για το έτος έναντι προηγούμενου διαστήματος σύγκρισης  2,0-2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, βελτίωσε τις προοπτικές πλήρους έτους για τη μονάδα πλήρους χρήσης χαμηλών εκπομπών άνθρακα και περιόρισε τα σχέδια για κεφαλαιουχικές δαπάνες φέτος σε κάτω από 9 δισεκατομμύρια ευρώ από προηγούμενη εκτίμηση 9,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η προσδοκία του Ομίλου για προσαρμοσμένο EBIT για φέτος επιβεβαιώνεται στα 12 δισ. ευρώ, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Επιβραβεύοντας Επενδυτές

Την Πέμπτη, η Shell και η TotalEnergies ανέφεραν απότομες μειώσεις στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου από τα κέρδη του 2022, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τα περιθώρια διύλισης και τα αποτελέσματα των συναλλαγών εξασθένησαν.

«Η Eni ανέφερε ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου, με προσαρμοσμένα EBIT και καθαρά έσοδα πολύ πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς», ανέφερε η Royal Bank of Scotland σε σημείωμα, προσθέτοντας ότι η νέα καθοδήγηση για το τμήμα φυσικού αερίου ήταν μια σημαντική άνοδος. σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς.

Οι μετοχές του ομίλου σημείωσαν άνοδο 1%, ξεπερνώντας σε απόδοση τον σταθερό δείκτη blue-chip του Μιλάνου στις 0740 GMT.
Το δεύτερο τρίμηνο η Eni και άλλοι ενεργειακοί όμιλοι αντιμετώπισαν πτώση 30% στις τιμές του αργού πετρελαίου και πτώση άνω του 60% στην τιμή του φυσικού αερίου και στα περιθώρια διύλισης σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Παρά τις ασθενέστερες προοπτικές για τις τιμές των εμπορευμάτων, η Eni είπε ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών που ξεκίνησε τον Μάιο.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του πρώτου ημιχρόνου και τη συνέχιση των εργασιών μας, απόδοση που οδηγεί στην αύξηση της καθοδήγησης, έχουμε μια σταθερή θέση από την οποία μπορούμε να πληρώσουμε την πρώτη μας τριμηνιαία δόση του αυξημένου μερίσματος 0,94 ευρώ ανά μετοχή το 2023 τον Σεπτέμβριο και να συνεχίσουμε την επαναγορά μας ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο CEO της Eni, Claudio Descalzi.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης