Ενέργεια

Montel για ρεκόρ Ισπανίας: Άγγιξαν το 98% τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου για τον Ιούλιο

Montel για ρεκόρ Ισπανίας: Άγγιξαν το 98% τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου για τον Ιούλιο
Η Ευρώπη στράφηκε στα LNG με στόχο την αναπλήρωση του κενού, που δημιούργησε το ρώσικο φυσικό αέριο, με το ισπανικό σύστημα να λειτουργεί με «τη μέγιστη στιβαρότητα» και «πολύ υψηλή ευελιξία»
Τα επίπεδα της υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ισπανία έχουν φτάσει σε επίπεδο-ρεκόρ για τον Ιούλιο, αγγίζοντας το 98%, σημαντικά υψηλότερο ποσοστό από το 72%, που παρατηρήθηκε πριν από ένα χρόνο, δήλωσε την Τετάρτη 26/07 ο διαχειριστής συστημάτων μεταφοράς (TSO) της Enagas, σύμφωνα με δημοσίευμα του Montel.

Αυτό σήμαινε για τη χώρα ότι είχε ήδη υπερβεί τον στόχο της όσον αφορά τα επίπεδα αποθήκευσης αερίου, ώστε να επιτύχει τους στόχους της ΕΕ, πρόσθεσε ο ΔΣΜ σε δήλωση του, με τις Βρυξέλλες να επιβάλλουν στα κράτη μέλη να αγγίξουν το 90% πληρότητα έως την 1η Οκτωβρίου, για να αντισταθμίσουν το έλλειμμα, το οποίο προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το «βέτο» στις ρωσικές ροές.

Στις δεξαμενές του LNG (του υγροποιημένου φυσικού αερίου) της Ισπανίας εν τω μεταξύ, την τελευταία φορά, τα αποθέματα είχαν καλύψει κατά 52% τη χωρητικότητά, με το 64% να έχει μπει στις δεξαμενές το πρώτο εξάμηνο του έτους, πράγμα που μεταφράζεται σε 5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ό,τι το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος του 2022.

Η Ευρώπη στράφηκε στα LNG με στόχο την αναπλήρωση του κενού, που δημιούργησε το ρώσικο φυσικό αέριο, με το ισπανικό σύστημα να λειτουργεί με «τη μέγιστη στιβαρότητα» και «πολύ υψηλή ευελιξία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Enagas, Arturo Gonzalo , σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές.

Οι εξαγωγές αυξάνονται

Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές φυσικού αερίου της χώρας αυξήθηκαν κατά 55% σε 46 TWh, με τις κινήσεις του αερίου μέσω αγωγών να αυξάνονται κατά 33% σε 28,6 TWh.

Οι εξαγωγές του LNG αυξήθηκαν κατά 67%, με την Ισπανία να αποτελεί τον βασικό κόμβο επαναεριοποίησης για το ψυχρό καύσιμο και την Ιταλία τον νούμερο ένα πελάτη.

Ωστόσο, η ζήτηση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 4,6%, από το πρώτο εξάμηνο του έτους, εξαιτίας των ήπιων θερμοκρασιών, της υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης και της πτώσης της βιομηχανικής κατανάλωσης λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σημείωσε ο Gonzalo. «Ωστόσο, αυτό πρόκειται να αλλάξει, καθώς η βιομηχανική ζήτηση έχει ήδη αυξηθεί σχεδόν κατά 10% από τον Ιούλιο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης