Montel για Ιταλία: Απειλή για τους πράσινους στόχους τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Montel για Ιταλία: Απειλή για τους πράσινους στόχους τα ακραία καιρικά φαινόμενα
«Οι ενεργειακές υποδομές γίνοται ολοένα και περισσότερο έρμαιο της κλιματικής αλλαγής»
Οι τρέχουσες ακραίες καιρικές συνθήκες στην Ιταλία – συμπεριλαμβανομένων των υψηλών θερμοκρασιών στο νότο και του χαλαζιού 1 κιλού στον βορά – θέτουν την ενεργειακή υποδομή της χώρας υπό τεράστια πίεση, με μπλακ άουτ σε ορισμένες πόλεις, ανέφεραν ειδικοί στο Montel.

«Οι ενεργειακές υποδομές γίνοται ολοένα και περισσότερο έρμαιο της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Agostino Re Rebaudengo, πρόεδρος της ομάδας lobby ηλεκτρικής ενέργειας Elettricita Futura.

«Αν και τα ηλιακά πάνελ έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν σε ισχυρές χαλαζοθύελλες και να διατηρούν την απόδοσή τους σταθερή, αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες είναι κυριολεκτικά απίστευτο. Το χαλάζι διαμέτρου 10 εκατοστών και βάρους περίπου 1 κιλού, μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητες έως και 150 χλμ/ώρα».

Με θερμοκρασίες ρεκόρ σε όλη τη χώρα, όπως στη Σικελία (47 C) και στη Σαρδηνία (περισσότερους από 48 C), «είναι επίσης σημαντικό να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του συστήματος ηλεκτροδότησης σε ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς τόσο ο κακός καιρός όσο και η ζέστη-ρεκόρ δημιουργούν τεράστιες προκλήσεις», είπε ο Re Rebaudengo.

Μπλακ άουτ

Πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, του Μιλάνου και της Κατάνια, υπέστησαν μπλακ άουτ, τα οποία προκλήθηκαν από την υπερβολική ζέστη, τις τελευταίες ημέρες, ενώ πυρκαγιές μαίνονταν και στη Σικελία, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το ΔΣΜ της Terna δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο, για να κάνει κάποιον σχολιασμό, όταν επικοινώνησε μαζί του το Montel.

Η υπερβολική ζέστη αναμένεται να συνεχιστεί, με την SMHI να προβλέπει θερμοκρασίες 2-4 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο, την επόμενη εβδομάδα.

Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η Ιταλία υπέστη σχεδόν 20 περιπτώσεις ζημιών σε κτίρια, στην γεωργία και στις υποδομές της από τα ακραία, άμεσα συσχετιζόμενα με τις χαλαζοπτώσεις, και γενικά τα καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Legambiente, της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής ένωσης της χώρας, εάν ο ρυθμός αυτός συνεχιστεί και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ο αριθμός των ζημιών θα έφτανε τις 38 για το 2023, σε σύγκριση με τις 29 το 2022, τις 14 το 2021 και τις 9 το 2020.

«Τα ηλιακά πάνελ δεν είναι απαραίτητα σχεδιασμένα, για να αντέχουν αυτού του είδους τον υετό. Το βασικό που θα αποκομίσουμε από τον καύσωνα και το χαλάζι των προηγούμενων ημερών, οφείλει να είναι η συνειδητοποίηση της ανάγκης περαιτέρω εντατικοποίησης των προσπαθειών για την απομάκρυνση του άνθρακα από το ενεργειακό σύστημα», δήλωσε ο Matteo Coriglioni από την Aurora Energy Research.

«Τα φαινόμενα αυτού του είδους είναι το απτό παράδειγμα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και κινδυνεύουν να γίνουν πιο συχνά».

Κίνδυνος για τους πράσινους στόχους

Μακροπρόθεσμα, σημείωσαν οι ειδικοί, η Ιταλία θα μπορούσε να υπολείπεται των πράσινων στόχων της, αφού ο ρυθμός των ακραίων καιρικών συνθηκών επιταχύνθηκε, καθώς η αυξανόμενη συχνότητα και ένταση τέτοιων γεγονότων θέτουν τα ηλιακά πάρκα και την υδροηλεκτρική παραγωγή ενέργειας σε κίνδυνο.

Η Ιταλία νωρίτερα αυτό το μήνα αναθεώρησε τους ενεργειακούς της στόχους, ανακοινώνοντας σχέδια για την επίτευξη δυναμικότητας 131 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, υπερδιπλάσιο του τρέχοντος «στόλου» πράσινης ενέργειας της χώρας.

Αν και τα ηλιακά πάνελ θα είναι, ίσως, πιο ανθεκτικά στο μέλλον, «προς το παρόν, ένα ηλιακό πάρκο, που εκτίθεται σε κάτι τέτοιο, υφίσταται ζημιά», δήλωσε ο Attilio Piattelli, πρόεδρος της Coordinamento Free, μιας ομάδας των μεγαλύτερων ενώσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ιταλίας, προσθέτοντας ότι το ίδιο ισχύει και για την υποδομή παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Η ιταλική εταιρεία κοινής ωφέλειας Enel έχει ήδη προβλέψει ότι η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθεί σε 2,5 TWh το 2023, μόλις 5% της παραγωγής σε ένα μέσο έτος, λόγω των έντονων ξηρασιών στις αρχές του έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης