Ενέργεια

Reuters: Αντιμέτωποι με ποινές θα βρεθούν όσοι αγνοούν ή παραβιάζουν το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Reuters: Αντιμέτωποι με ποινές θα βρεθούν όσοι αγνοούν ή παραβιάζουν το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Καθώς το ρωσικό πετρέλαιο ξεπερνά το ανώτατο όριο τιμών της G7, η προσοχή των ΗΠΑ είναι στραμμένη στην ήπια επιβολή του πλαφόν.
Η κυβέρνηση Biden είναι έτοιμη να έρθει σε επαφή με τους εμπορικούς οίκους της Δύσης, τους ασφαλιστές και τους ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων, για να τους υπενθυμίσει να τηρούν το πλαφόν του G7 στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, ανέφεραν πηγές και ειδικοί, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Η επιθυμία της Ουάσιγκτον είναι να ενθαρρύνει τους αγοραστές να τηρήσουν το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι, το οποίο επιβλήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στις θαλάσσιες εξαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου από την G7, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία, ως αντίποινα για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Χρήση ήπιας τακτικής σε παραβάτες

Η κυβέρνηση αναμένεται να χρησιμοποιήσει «ήπια» τακτική, αντί για σκληρές απειλές, σε πιθανούς παραβάτες, καθώς αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές ενέργειας.

«Η αρχική τάση από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών είναι να επιβληθεί αθόρυβα με επιστολές, τηλεφωνήματα», είπε μια πηγή, που γνωρίζει τον συλλογισμό της κυβέρνησης επί του θέματος.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι πιθανότατα θα αυξήσουν τη συχνότητα επικοινωνίας με εμπορικούς οίκους, με πλοικοτήτες, με ασφαλιστικές εταιρείες και άλλους, υπενθυμίζοντάς τους ότι θα πρέπει να παρουσιάζονται βεβαιώσεις, οι οποίες θα δείχνουν ότι το ρωσικό πετρέλαιο αγοράστηκε κάτω από 60 δολάρια. «Πραγματοποιούνται ήδη και θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται τέτοιου είδους συνομιλίες για την εφαρμογή του οικονομικού περιορισμού».

Το πλαφόν απαγορεύει στις εταιρείες του Δυτικού κόσμου να παρέχουν υπηρεσίες όπως μεταφορά, ασφάλιση και χρηματοδότηση για το πετρέλαιο που πωλείται πάνω από το προκαθορισμένο όριο.

Διαπραγματεύσεις για το Urals

Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, η ρωσική εταιρεία, που εμπορεύεται το αργό πετρέλαιο Urals, διαπραγματεύεται, εδώ και δύο βδομάδες, να αγγίξει ή και να σπάσει το πλαφόν. Το Υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποιεί έναν μηνιαίο μέσο όρο τιμών για να υπολογίσει την τιμή του Urals, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να περάσει λίγος χρόνος μέχρι να θεωρηθεί ότι η τιμή του ρωσικού πετρελαίου υπερβαίνει το ανώτατο όριο.

Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών (OFAC) ανέφερε χαρακτηριστικά ότι άτομα ή εταιρείες, που αποφεύγουν ή παραβιάζουν το πλαφόν, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινές, συμπεριλαμβανομένων των προστίμων, και ότι θα συνεργαστεί με άλλες χώρες για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την φοροδιαφυγή.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι οι υπεκφυγές δεν στρεβλώνουν την αγορά», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οι υψηλές τιμές κατανάλωσης ενέργειας αποτελούν κίνδυνο για τον Biden

Η κυβέρνηση, ωστόσο, πρόκειται να κάνει προσεκτικά βήματα προκειμενου να μη διαταράξει περισσότερο μια ήδη ασταθή αγορά, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει τις αυξανόμενες παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου υψηλότερα.

Η κυβέρνηση δεν θέλει να υποχωρήσει πολύ στις απειλές επιβολής του νόμου και τον κίνδυνο να αυξήσει τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, είπε η πηγή με γνώση της διοίκησης.

Οι υψηλές τιμές κατανάλωσης ενέργειας αποτελούν πολιτικό κίνδυνο για τον Πρόεδρο Biden, ο οποίος επιδιώκει να επανεκλεγεί το 2024.

Το πλαφόν είχε πάντα δύο στόχους: τη μείωση των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου και τη διασφάλιση ότι το πετρέλαιο θα συνεχίσει να ρέει στις παγκόσμιες αγορές. Η διοίκηση επιμένει ότι το μέτρο αυτό είναι αποτελεσματικό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Wally Adeyemo συνομίλησε πρόσφατα με χώρες με μεγάλους στόλους και θαλάσσιο εμπόριο, ενώ η Elizabeth Rosenberg, βοηθός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών για τη τρομοκρατία και τα οικονομικά εγκλήματα, κάλεσε τους παρόχους ασφάλισης προστασίας και αποζημίωσης, γνωστούς ως P&I clubs, για να τους υπενθυμίσουν τους όρους σχετικά με τις αγορές ρωσικού πετρελαίου, ανέφερε η πηγή της διοίκησης. 

Λόγοι αύξησης τιμών του Urals

Μια άλλη κυβερνητική πηγή των ΗΠΑ είπε ότι η τιμή του Urals είναι υψηλή λόγω των πρόσφατων εμπορικών συμφωνιών με χώρες, στις οποίες δεν έχει επιβληθεί η τήρηση του πλαφόν.

Τέτοιες πωλήσεις, κυρίως στην Ινδία και την Κίνα, είναι ακριβές για τη Ρωσία, πρόσθεσε η πηγή. Η Ρωσία πρέπει να ξοδέψει χρήματα για ένα στόλο δεξαμενόπλοιων φάντασμα και άλλα έξοδα για τη μεταφορά πετρελαίου σε μεγάλες αποστάσεις αντί μέσω αγωγών κυρίως προς την Ευρώπη.

Ο Adeyemo είπε τον περασμένο μήνα ότι η ρωσική κεντρική τράπεζα έχει εγγυηθεί περίπου 9 δις δολάρια σε ένα πρόγραμμα αντασφάλισης που προορίζεται να αντικαταστήσει τη δυτική αντασφάλιση, λόγω του ανώτατου ορίου τιμών, χρήματα που το Κρεμλίνο δεν μπορεί να επενδύσει σε όπλα για να πολεμήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το State Department παρακολουθεί στενά όλα τα πλοία που εμπλέκονται στις μεταφορές αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία, έχοντας τα «μάτια του ανοιχτά» για πιθανή φοροδιαφυγή ή μη συμμόρφωση, είπε εκπρόσωπος.

Αύξηση πλαφόν, ένα διπλωματικό και πολιτικό εγχείρημα

Εάν οι τιμές του Urals συνεχίσουν να ανεβαίνουν πάνω από το ανώτατο όριο, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να παροτρύνει τις χώρες της G7 και την ΕΕ να αυξήσουν το πλαφόν, αλλά αυτό θα ήταν ένα διπλωματικό και πολιτικό εγχείρημα που συναντά αντίσταση από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τους νομοθέτες των ΗΠΑ.

Ο Ben Cahill, ειδικός στην ενεργειακή ασφάλεια και το κλίμα στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, συμφώνησε ότι η επιβολή του πλαφόν θα προχωρήσει αργά. «Δεν θα υπάρξει πιθανή δραματική αλλαγή εκτός και αν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν υψηλές για λίγο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης