Οι ΑΠΕ ανέβασαν στροφές στο 29% προς στήριξη του συστήματος - Απογείωση εισαγωγών στο 20% !

Οι ΑΠΕ ανέβασαν στροφές στο 29% προς στήριξη του συστήματος - Απογείωση εισαγωγών στο 20% !

Αποκλιμακώνεται η ζήτηση αν και σήμερα φαίνεται ότι θα παραμείνει από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα πάνω από τα 9.000 MW

 

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αντεπεξήλθε το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας στην υψηλή ζήτηση των προηγούμενων ημερών λόγω του παρατεταμένου καύσωνα. Το φορτίο που τις προηγούμενες ημέρες προσέγγισε και τα 11.000 MW πλέον αποκλιμακώνεται αν και σήμερα φαίνεται ότι θα παραμείνει από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα πάνω από τα 9.000 MW.

Πάντως η αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ ειδικά κατά τη διάρκεια των ημερήσιων αιχμών καλύπτει τις ανάγκες ενώ σημαντική είναι και η συνεισφορά των εισαγωγών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα φθάνει στο 29,06% και οι εισαγωγές στο 19,68%, ενώ σε πολύ υψηλά επίπεδα κινείται η παραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου στο 34,4%. Η παραγωγή από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ είναι σταθερή όλο το τελευταίο διάστημα γύρω στο 6%, ενώ καθώς αποκλιμακώνεται η ζήτηση μειώνεται και η χρήση των λιγνιτικών μονάδων. Έτσι για σήμερα η παραγωγή από λιγνίτη είναι στο 5,45% ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες κινούνταν σταθερά κοντά στο 8%.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι μονάδες ΑΠΕ παρά την υψηλή εγκατεστημένη ισχύ τους που φθάνει πλέον στα 11 GW, λόγω της στοχαστικότητας τους, δηλαδή της απόδοσης τους αναλόγως των καιρικών συνθηκών δεν συνεισφέρουν ενέργεια στο σύστημα αναλόγως της δυναμικότητας τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες οι ΑΠΕ κάλυψαν το 24,8% του εγχώριου παραγωγικού μίγματος στο διασυνδεδεμένο σύστημα, που αντιστοιχεί σε 54,4 GWh. Οι μονάδες αερίου, με λιγότερη εγκατεστημένη ισχύ από τις ΑΠΕ κάλυψαν το 40,2% ή 88,1 GWh, οι λιγνιτικές μονάδες το 7% ή 15,4 GWh και οι υδροηλεκτικές το 6% ή 13,1% .
Σήμερα, οι υψηλές θερμοκρασίες υποχωρούν και η ζήτηση στο σύστημα μειώνεται, με τον συνολικό όγκο συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας να εμφανίζει κάμψη 5% στις 415,73 GWh από 438,37 GWh τη Τρίτη (25/7).


Εισαγωγές

Παράλληλα όπως προαναφέρθηκε οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στην αγορά, το οποίο αυξάνεται στο 29,1% που αντιστοιχεί σε παραγωγή 60,4 GWh, ενώ υψηλές είναι και οι εισαγωγές στο 19,7% του μίγματος ή σε 40,9 GWh.

Οι περισσότερες εισαγωγές ρεύματος την περίοδο αυτή προέρχεται από τη Βουλγαρία, με την οποία πρόσφατα λειτούργησε και η δεύτερη γραμμή διασύνδεσης.
Οι εισαγωγές από την Ιταλία με την οποία επίσης είναι διασυνδεδεμένο το ελληνικό σύστημα είναι μάλλον περιορισμένες λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών που αντιμετωπίζει την περίοδο αυτή. Δηλαδή καύσωνες στο νότο, με θερμοκρασίες που σπάνε ρεκόρ καθημερινά και δυνατές χαλαζοπτώσεις στο Βορρά, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν μπλακ άουτ σε πολλές περιοχές της χώρας.

Μάλιστα οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Ιταλία αποκάλυψαν και προβλήματα στη λειτουργία των φωτοβολταϊκών εξ αιτίας της σφοδρής χαλαζόπτωσης.
«Τα φωτοβολταϊκά πάνελ μπορεί στο μέλλον να είναι πιο ανθεκτικά. Προς το παρόν όμως ένα φωτοβολταικό πάρκο που εκτίθεται σε τόσο σφοδρές καιρικές συνθήκες υφίσταται ζημιά», δήλωσε ο Attilio Piattelli, πρόεδρος της Coordinamento Free, της ένωσης που εκπροσωπεί τις περισσότερες ΑΠΕ στην Ιταλίας.

Πρόσθεσε δε ότι το ίδιο ισχύει και για τα υδροηλεκτρικά. Η ξηρασία που έπληξε στις αρχές του 2023 την Ιταλία είχε ως αποτέλεσμα τη πτώση της υδροηλεκτρικής παραγωγής, με την Enel να προβλέπει ότι η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθεί σε 2,5 TWh το 2023, μόλις στο 5% της παραγωγής ενός μέσου έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης