Τροποποιήσεις του νόμου ζητούν οι κατασκευαστές
Η αιολική ενέργεια είναι κεντρικής σημασίας για τη μετάβαση της Γερμανίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς το Βερολίνο στοχεύει να παράγει τουλάχιστον το 80% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030 από πράσινες πηγές όπως η ηλιακή και η αιολική σε σύγκριση με περίπου 50% τώρα, με στόχο τις χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα.
«Μετά από χρόνια αδύναμων προσθηκών, ο κλάδος βρίσκεται στην αρχή για την υλοποίηση μεγάλου αριθμού έργων», δήλωσαν οι οργανισμοί BWE, BWO, German Offshore Wind Energy Foundation, VDMA Power Systems, WAB και WindEnergy Network.
Αλλά ένας διαγωνισμός 7.000 MW που κέρδισαν δύο μεγάλες εταιρείες πετρελαίου νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στον οποίο συμφώνησαν να πληρώσουν στο κράτος το ποσό ρεκόρ 12,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη των υπεράκτιων τοποθεσιών, ανησύχησε τους βιομηχανικούς ομίλους.
Ο σχεδιασμός του διαγωνισμού είχε αφήσει πολύ λίγα περιθώρια για έσοδα από τους κατασκευαστές εξοπλισμού, επεσήμαναν.
«Ο (σχετικός) γερμανικός νόμος περί υπεράκτιων αιολικών (WindSeeG) πρέπει επομένως να τροποποιηθεί επειγόντως φέτος», ανέφεραν.
Κριτήρια
Η κύρια ζήτηση είναι η προσαρμογή των κριτηρίων που περιέγραψαν ως χαλαρά ποιοτικά κριτήρια στους διαγωνισμούς, έτσι ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα να κατασκευαστεί πραγματικά χωρητικότητα.
Ο κλάδος έχει υποφέρει από βιαστική ανάπτυξη, προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, αυξανόμενα κόστη υλικών και ορισμένα ποιοτικά ζητήματα.
Η τελευταία συνολική χωρητικότητα 8.385 MW συγκρίνεται με 8.136 MW που καταγράφηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2022, έδειξε έρευνα της Deutsche WindGuard.
Το κέρδος των 249 MW χωρίστηκε σε 229 MW νέων κατασκευών στροβίλων και σε αναβάθμιση 20 MW στο υπεράκτιο πάρκο Veja Mate.
Το πάρκο Acardis ost 1 ισχύος 257 MW πιθανότατα θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Το 2022, προστέθηκαν μόνο 342 MW, καθώς οι αγορές ενέργειας διαταράχθηκαν από τις τιμές ρεκόρ και την αβεβαιότητα εφοδιασμού, καθώς η Ρωσία περιόρισε τις εξαγωγές φυσικού αερίου στη Δύση.
www.worldenergynews.gr