Ενέργεια

Τζαμάικα: Ο ΟΗΕ αναβάλλει τη θαλάσσια γεώτρηση για τουλάχιστον 1 έτος, σύμφωνα με το Reuters

Τζαμάικα: Ο ΟΗΕ αναβάλλει τη θαλάσσια γεώτρηση για τουλάχιστον 1 έτος, σύμφωνα με το Reuters
Το Συμβούλιο της International Seabed Authority (ISA) απέκλεισε οποιαδήποτε άμεση άδεια για την έναρξη της γεώτρησης - άφησε ανοιχτό ένα μικρό νομικό παράθυρο, το οποίο θα επέτρεπε την έναρξη της μέσα στον επόμενο χρόνο.
Τα σχέδια να ξεκινήσει η εξόρυξη μετάλλων από τον βυθό της θάλασσας, τα οποία θα χρησιμοποιούνταν στην ενεργειακή μετάβαση, έχουν αναβληθεί για τουλάχστον το επόμενο έτος, μετά από μια συνάντηση της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ ρυθμιστικής αρχής στην Τζαμάικα, η οποία έληξε χωρίς συμφωνία στο πώς θα ρυθμιζόταν ο κλάδος, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Το Συμβούλιο της International Seabed Authority (ISA) απέκλεισε οποιαδήποτε άμεση άδεια για την έναρξη της εξόρυξης, όπως ήταν αναμενόμενο, έπειτα από μια συνάντηση στο Kingston, η οποία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 21/07, αλλά άφησε ανοιχτό ένα μικρό νομικό παράθυρο, το οποίο θα επέτρεπε την έναρξη της μέσα στον επόμενο χρόνο.

Οι αναλυτές κάνουν λόγο για ελλειπή έρευνα όσον αφορά τη βιομηχανία και τις επιπτώσεις της στην άγρια ζωή, καθώς επίσης και για το ότι το κόστος αποκατάστασης θα μπορούσε να επισκιάσει κατά πολύ κάθε πλεονέκτημα, που αποκομίζεται από την απόκτηση των μετάλλων. Ωστόσο, υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένου τη The Metals Company (TMC.O) του Καναδά, λένε ότι η εξόρυξη από τον βυθό θα υποστηρίξει τη εξαγωγή ενέργειας σε έναν λιγότερο καταστροφικό τρόπο για το περιβάλλον από την εξόρυξη στη στεριά.

Η Jessica Battle, ωκεανολόγος στο Worldwide Fund for Nature, ανέφερε ότι δεν δόθηκε το πράσινο φως για να προχωρήσει η εξόρυξη στη θάλασσα.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία των κρατών ανησυχεί για την άδεια που χορηγείται πριν να θεσπιστούν οι κανονισμοί, χωρίς να γίνει αρκετή επιστημονική έρευνα και να μπορέσει να είναι σίγουρη η αποτελεσματική προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος», ανέφερε η Battle.

Στην καρδιά της διαμάχης, υπάρχει ένα μικρό παραθυράκι, το γνωστό ως «κανόνας των 2 ετών», ο οποίος αναφέρει ότι το Συμβούλιο της ISA οφείλει να «σκεφτεί και να εγκρίνει προσωρινά» αιτήσεις δύο έτη μετά την υποβολή τους, είτε έχει οριστικοποιημένους όρους είτε όχι.

To Nauru, κράτος χορηγός της TMC, κατέθεσε μια αίτηση 2 χρόνια πριν, αλλά η ISA ανέφερε ότι δεν έχει λάβει εως σήμερα καμία αίτηση για την έναρξη γεωτρήσεων.

Το Συμβούλιο της ISA ανέφερε σε μία δήλωσή του ότι αν δεχθεί αίτηση με «σχέδιο εργασίας» πριν να ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός της γεώτρησης, τότε το πώς θα υλοποιηθεί ο «κανόνας των 2 ετών» θα είναι προτεραιότητά τους στην επόμενη συνάντησή τους.

Ο Διευθυντής και Ιδρυτής της TMC Gerard Barron μίλησε για την απογοήτευση που προκάλεσε η ISA, καθώς απέτυχε να ολοκληρώσει τις ρυθμίσεις στην ώρα τους, αλλά φάνηκε αισιόδοξος ότι οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν σύντομα.
«Αποτελεί τώρα ερώτημα το πότε -περισσότερο από το αν- θα ξεκινήσει η συλλογή οζιδίων εμπορικής κλίμακας», είπε. «Θεωρώ ότι η γραμμή του τερματισμού διακρίνεται στον ορίζοντα και αναμένουμε το κείμενο κανονισμού στη συνάντησή μας τον Νοέμβριο του 2023

Η Συνέλευση της ISA θα συναντηθεί αυτή την εβδομάδα με αντιπάλους της γεώτρησης στον βυθό και αναμένεται, με τα 168 μέλη της, να κάνει ψηφοφορία στοχεύοντας στην επιβολή moratorium.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης