ΕΛΕΤΑΕΝ: Μηχανισμός Αποζημίωσης για τις υποχρεωτικές περικοπές των μονάδων ΑΠΕ

ΕΛΕΤΑΕΝ: Μηχανισμός Αποζημίωσης για τις υποχρεωτικές περικοπές των μονάδων ΑΠΕ
Η ΕΛΕΤΑΕΝ σημειώνει ότι η δυνατότητα χρήσης της αγοράς εξισορρόπησης, ως εργαλείο, αντιμετώπισης των αναγκών του Συστήματος σε περικοπές, θα αποτελέσει κίνητρο

Η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που καταγράφεται το τελευταίο δίμηνο λόγω του τουρισμού αλλά και του παρατεταμένου καύσωνα του Ιουλίου έχουν μετατοπίσει το ενδιαφέρον από ένα πρόβλημα που καταγράφηκε με ένταση την περίοδο της Άνοιξης και προβλέπεται να επαναλαμβάνεται σταθερά όλα τα επόμενα χρόνια έως ότου αναπτυχθεί επαρκές και αξιόπιστο δυναμικό αποθήκευσης ηλεκτρισμού.

Ο λόγος για τις υποχρεωτικές περικοπές έγχυσης των μονάδων παραγωγής από ΑΠΕ προκειμένου να διασφαλιστεί η ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις περιόδους ήπιων καιρικών συνθηκών και μειωμένης ζήτησης. Πρόκειται για μια κατάσταση που αναμένεται να διογκωθεί τα επόμενα χρόνια καθώς αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς η εγκατεστημένη ισχύς από μονάδες ΑΠΕ (σήμερα προσεγγίσει τα 11 GW) χωρίς ακόμη να έχει αναπτυχθεί η αγορά της αποθήκευσης ενέργειας.

Για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης η ΡΑΑΕΥ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση πρόταση του ΑΔΜΗΕ, όσον αφορά τη μεθοδολογία των υποχρεωτικών περικοπών τόσο στο σύστημα όσο και στο δίκτυο χωρίς ωστόσο να προβλέπει αποζημίωση των μονάδων ΑΠΕ.
Αυτό ακριβώς το σημείο αναδεικνύει η ΕΛΕΤΑΕΝ (επιστημονική ένωση της αιολικής ενέργειας) σε επιστολή της προς τη ΡΑΑΕΥ στο πλαίσιο της διαβούλευσης.

Μηχανισμός Αποζημίωσης

Συγκεκριμένα η ΕΛΕΤΑΕΝ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μονάδων ΑΠΕ για τις υποχρεωτικές περικοπές, αλλά και ότι αυτές θα πρέπει να αφορούν το σύνολο των μονάδων παραγωγής ενέργειας ανεξαρτήτως εάν αυτές είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και ως εκ τούτου τηλεχειριζόμενες, ή στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ όπου η περικοπή θα πρέπει να γίνει με επί τόπου παρέμβαση. Μάλιστα για την τρέχουσα μεταβατική περίοδο η ΕΛΕΤΑΕΝ εισηγείται μεθοδολογία.

Συγκεκριμένα στην επιστολή της η ΕΛΕΤΑΕΝ σημειώνει ότι δεν θεωρεί δόκιμη την συμπερίληψη διατάξεων, που καθορίζουν ότι δεν οφείλεται καμία αποζημίωση στον παραγωγό για την ενέργεια που περικόπτεται και ζητά την απαλοιφή τους, σημειώνοντας ότι ο άνευ προϋποθέσεων αποκλεισμός αποζημίωσης είναι αντίθετος στο άρθρο 13 Κανονισμού (ΕΕ) 2019/943.

Επίσης τονίζει ότι το ζήτημα της αποζημίωσης της περικοπτόμενης ενέργειας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικότερα και θα πρέπει το ΥΠΕΝ, η ΡΑΑΕΥ, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να εισαχθεί πρόβλεψη στη νομοθεσία και τους κώδικες για τα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνονται οι περικοπές ανάλογα με την κατηγοριοποίηση των μονάδων.
Επιπρόσθετα θα πρέπει να προβλεφθεί ρητά μηχανισμός αποζημίωσης, που θα δικαιούνται ανά διαφορετική κατηγορία οι περικοπτόμενες μονάδες, ώστε να καλύπτονται οι προϋποθέσεις του άρθρου 13(7) του Ευρωπαϊκού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/943.

Στόχος σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ θα πρέπει να είναι ένα ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις περικοπές παραγωγής μονάδων ΑΠΕ, που θα τις αντιμετωπίζει, ως διακριτή υπηρεσία προς το Σύστημα και το Δίκτυο, και θα προβλέπει εύλογη αποζημίωση προς τους παραγωγούς που θα την προσφέρουν, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα «να θέτει τον παραγωγό σε οικονομικώς ουδέτερη θέση».


Χρήση της Αγοράς Εξισορρόπησης

Στο ίδιο πνεύμα, δηλαδή της εξασφάλισης οικονομικής ουδετερότητας του παραγωγού, η ΕΛΕΤΑΕΝ θεωρεί ότι δεν πρέπει να εμποδίζεται, η χρήση μηχανισμών αγοράς για την μετρίαση της ζημίας του, όπως η δυνατότητά του, μέσω ενός χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, να προσφέρει εξισορρόπηση και να αμειφθεί για την ζητούμενη μείωση παραγωγής.

Καταλήγοντας η ΕΛΕΤΑΕΝ σημειώνει ότι η δυνατότητα χρήσης της αγοράς εξισορρόπησης, ως εργαλείο, αντιμετώπισης των αναγκών του Συστήματος σε περικοπές, θα αποτελέσει κίνητρο για τους παραγωγούς να συμμετάσχουν στα κατανεμόμενα χαρτοφυλάκια αλλά κυρίως θα προσφέρει εξοικονόμηση σε σχέση με την εκκαθάριση αποκλίσεων.

Τέλος η Ένωση εκφράζει τον προβληματισμό της σχετικά με την μη ισοδύναμη εφαρμογή των περιορισμών έγχυσης αναλογικά σε όλους τους Χρήστες τόσο του ΕΣΜΗΕ όσο και του ΕΔΔΗΕ. Προτείνει δε μέχρι αυτό να καταστεί τεχνικά εφικτό και για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης των μονάδων ΑΠΕ ανεξαρτήτως σημείου σύνδεσης, τη θέσπιση μηχανισμού «ισοδύναμης χρέωσης περιορισμών εγχύσεων Μονάδων ΑΠΕ».

Ειδικός λογαριασμός διαχείρισης

Βάσει αυτού του μηχανισμού προτείνεται να δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός διαχείρισης ο οποίος θα λαμβάνει έσοδα μέσω επιβολής χρεώσεων στις μονάδες ΑΠΕ για τις οποίες ενώ κανονικά θα υποχρεούνταν σε περιορισμό, δεν μπορεί ο αρμόδιος Διαχειριστής να εκδώσει εντολή Περιορισμού Έγχυσης, όταν αυτό απαιτείται για λόγους λειτουργικής ευστάθειας.
Τα έσοδα αυτά θα υπολογίζονται ως ένα ποσοστό των εκτιμώμενων συνολικών απωλειών εσόδων των μονάδων ΑΠΕ που υφίστανται επιπλέον περικοπές έγχυσης, αναλογικά ως προς την ισχύ τους σε σχέση με τη συνολική ισχύ υπόχρεων έργων ΑΠΕ εν λειτουργία.

Με τον τρόπο αυτό, καταλήγει η ΕΛΕΤΑΕΝ δημιουργείται ένας λογαριασμός (μερικής έστω) αποζημίωσης περικοπών ο οποίος, πέραν από την αποκατάσταση αδικιών που ήδη παρατηρούνται στις περικοπές μεταξύ των έργων και συνεπώς της άνισης μεταχείρισής τους, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα χρήσιμο θεσμικό εργαλείο στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης περί αποζημιώσεων περικοπών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης