Ενέργεια

Novatek: Θέλει γίνει ο κορυφαίος προμηθευτής αερίου στην θέση της Gazprom

Novatek: Θέλει γίνει ο κορυφαίος προμηθευτής αερίου στην θέση της Gazprom
Η άνοδος της Novatek προς την πολυπόθητη κορυφαία θέση υπογραμμίζει πόσο πολύ η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει αναστατώσει την ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας, σύμφωνα με το Reuters
Οι αυξημένες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη ρωσική Novatek δείχνουν ότι η εταιρεία είναι κοντά στο να ξεπεράσει την ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο Gazprom ως κορυφαίο προμηθευτή καυσίμων της χώρας στην Ευρώπη, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

Η άνοδος της Novatek προς την πολυπόθητη κορυφαία θέση υπογραμμίζει πόσο πολύ η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει αναστατώσει την ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας και του κόσμου, καθώς η Ευρώπη στρέφεται προς το LNG και απομακρύνεται από το δίκτυο αγωγών της Gazprom που κυριαρχούσε στην ευρωπαϊκή προσφορά για δεκαετίες.

Το ρωσικό φυσικό αέριο, σε αντίθεση με το πετρέλαιο της, δεν υπόκειται σε κυρώσεις από τη Δύση, αν και οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο επέκτασης του εμπάργκο στα ρωσικά καύσιμα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιδιώξει να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές προμήθειες και φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς προσπαθεί να περιορίσει τις εκπομπές του.

Στο άμεσο μέλλον, αύξησε τις εισαγωγές LNG.
Η Novatek, που ιδρύθηκε πριν από σχεδόν 29 χρόνια, εξασφάλισε τη ρωσική κρατική υποστήριξη για να επεκταθεί στην αγορά LNG μετά την έναρξη του τεράστιου εργοστασίου ΥΦΑ Yamal στη βορειοδυτική Σιβηρία το 2017.

Οι υπολογισμοί του Reuters, με βάση στοιχεία από τα στοιχεία της Refinitiv Eikon, έδειξαν ότι οι συνολικές εξαγωγές της Gazprom σε LNG και προμήθειες φυσικού αερίου αγωγών στην Ευρώπη ήταν περίπου 13,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 15 Ιουλίου.

Οι εξαγωγές της Novatek στην περιοχή ανήλθαν την ίδια περίοδο σε 12,34 bcm.

«Η Gazprom πιθανότατα έχει χάσει για πάντα το 65%-75% του ιστορικού μεριδίου της στην ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε ο Ronald Smith της χρηματιστηριακής BCS με έδρα τη Μόσχα.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα ήταν «πολύ δύσκολο» για τη Novatek να αντικαταστήσει πλήρως την Gazprom στην Ευρώπη, καθώς οι εναπομείναντες πελάτες της Gazprom έχουν περιορισμένη υποδομή για την εισαγωγή LNG.

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom, κυρίως στην Ευρώπη, σχεδόν στο μισό μειώθηκαν πέρυσι λόγω της πολιτικής κρίσης για την Ουκρανία και μετά την καταστροφή των υποθαλάσσιων αγωγών Nord Stream από ανεξήγητες εκρήξεις τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η Γερμανία και η Ιταλία παραμένουν μεταξύ των μεγαλύτερων πελατών της Gazprom στην Ευρώπη.
Η Ρωσία στοχεύει να εξασφαλίσει το ένα πέμπτο της παγκόσμιας αγοράς LNG έως το 2035 από περίπου 8% το 2022, ενώ οι εξαγωγές αγωγών της Ρωσίας, που παρέχονται αποκλειστικά από την Gazprom μέσω ενός σοβιετικού δικτύου, μειώνονται σταθερά.

Το φυσικό αέριο παγώνει στους -163 βαθμούς Κελσίου (-261,4 Φαρενάιτ) για να το μετατρέψει σε υγρό που μπορεί να αποσταλεί σε οποιοδήποτε τερματικό επαναεριοποίησης στον κόσμο, καθιστώντας το πιο ευέλικτο από το αέριο του αγωγού.
Για να υπερασπιστεί τη θέση της, η Gazprom το 2006 εξασφάλισε έναν νόμο που της επέτρεψε να γίνει ο μοναδικός εξαγωγέας φυσικού αερίου της Ρωσίας μέσω αγωγών και θαλάσσιου υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ωστόσο, η Ρωσία απελευθέρωσε έκτοτε το εμπόριο LNG για να υποστηρίξει έργα της Novatek.
Η Novatek, εν τω μεταξύ, αύξησε την παραγωγή από το εργοστάσιό της LNG Yamal στην Αρκτική και σχεδιάζει να ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγή LNG στα νέα της έργα, τα οποία πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία τα επόμενα χρόνια.

Οι ηγεσίες τόσο της Novatek όσο και της Gazprom έχουν στενούς δεσμούς με τον Πρόεδρο Vladimir Putin και έχουν διαφωνήσει δημόσια για το ανερχόμενο προφίλ της Novatek στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, η οποία αντιπροσώπευε τα δύο τρίτα των συνολικών πωλήσεων φυσικού αερίου της Gazprom.

Οι άνθρωποι του προέδρου

Ο Alexei Miller, Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom, ήταν σύμμαχος του Putin από τότε που εργάζονταν μαζί στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στο γραφείο του δημάρχου στην Αγία Πετρούπολη, την πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ρωσίας, μετακόμισε στη Μόσχα το 2000 όταν ο Putin εξελέγη για πρώτη φορά Ρώσος πρόεδρος και ένα χρόνο αργότερα, διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος της Gazprom.

Ο Gennady Timchenko, επίσης μακροχρόνιος σύμμαχος του Putin, παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Novatek τον Μάρτιο του 2022, αφού βρέθηκε στο στόχαστρο κυρώσεων.
Ο Timchenko είπε ότι διέθετε μερικές εμπορικές εταιρείες μέσα και κοντά στην Αγία Πετρούπολη τη δεκαετία του 1990, όταν ο Putin εργαζόταν στο γραφείο του δημάρχου της πόλης.

Είχε εισαχθεί μεταξύ των μεγαλύτερων μετόχων της Novatek, προτού η εταιρεία σταματήσει να τους αποκαλύπτει πριν από αρκετά χρόνια.
Ο Timchenko είχε από καιρό αμφισβητήσει το μονοπώλιο της Gazprom στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, λέγοντας το 2012 ότι οι Ευρωπαίοι ήθελαν να έχουν μια εναλλακτική λύση στη Gazprom.

Τότε, επέκρινε επίσης την πολιτική της Gazprom στην Ευρώπη, η οποία, όπως είπε, συνέβαλε στη μείωση του μεριδίου αγοράς.
"Πιστεύω ότι η εκστρατεία μάρκετινγκ της Gazprom Export οδήγησε στη μείωση του μεριδίου της στην Ευρώπη...

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο έχει ήδη έρθει στην αγορά.
Στην ουσία, μια νέα, φθηνότερη αγορά φυσικού αερίου αναδύεται, πρέπει να δει κανείς τέτοια πράγματα", είπε ο Timchenko στο περιοδικό Forbes το 2012.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης