Vattenfall: Με την Solizer, προσθέτει 7GW στο «χαρτοφυλάκιο» φωτοβολταϊκών

Vattenfall: Με την Solizer, προσθέτει 7GW στο «χαρτοφυλάκιο» φωτοβολταϊκών
Το συνολικό κόστος του Norfolk Boreas αυξήθηκε κατά περίπου 40% και η ανάπτυξη του έργου στην τρέχουσα μορφή του θα σταματήσει.
Με την εξαγορά της εταιρείας ανάπτυξης φωτοβολταϊκών πάρκων Solizer η σουηδική εταιρεία Vattenfall, ενέταξε στο χαρτοφυλάκιό της ένα πακέτο έργων συνολικής ισχύος 4 GW στη Γερμανία.
Πέρα από το «χαρτοφυλάκιο» έργων, η συμφωνία προβλέπει και την ενσωμάτωση εξειδικευμένου προσωπικού στη νέα εταιρεία.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του renews.biz, η εν λόγω εξαγορά επιτρέπει την περαιτέρω επέκταση της Vattenfall στο τομέα των φωτοβολταϊκών, διαμορφώνοντας ένα χαρτοφυλάκιο, συνολικής ισχύος 7 GW.
Επιπρόσθετα, τα πρώτα έργα από το νέο χαρτοφυλάκιο θα είναι έτοιμα προς κατασκευή αρχές του 2024.

Η Vattenfall σταματά το έργο Norfolk Boreas

Η σουηδική εταιρεία κοινής ωφελείας δήλωσε την Πέμπτη 20/7 ότι θα σταματήσει την ανάπτυξη του υπεράκτιου αιολικού έργου της στο βρετανικό Norfolk Boreas λόγω του αυξανόμενου κόστους και προειδοποίησε ότι η Βρετανία μπορεί να δυσκολευτεί να επιτύχει τους αιολικούς της στόχους χωρίς βελτιωμένα κίνητρα.

Το έργο των 1,4 gigawatt (GW), το οποίο επρόκειτο να ξεκινήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα τέλη της δεκαετίας του 2020, ήταν μέρος των σχεδίων της Βρετανίας να αυξήσει την υπεράκτια αιολική της ισχύ στα 50 GW έως το 2030 από περίπου 14 GW τώρα, για να βοηθήσει στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της και να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια.

Θα μπορούσε να παρέχει ηλεκτρισμό για περίπου 1,5 εκατομμύριο σπίτια.

«Ο υψηλότερος πληθωρισμός και το κόστος κεφαλαίου επηρεάζουν ολόκληρο τον ενεργειακό τομέα, αλλά η γεωπολιτική κατάσταση έχει καταστήσει την υπεράκτια αιολική ενέργεια και την αλυσίδα εφοδιασμού της ιδιαίτερα ευάλωτα», δήλωσε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Vattenfall, Anna Borg.

Το συνολικό κόστος αυξήθηκε κατά περίπου 40% και η ανάπτυξη του έργου στην τρέχουσα μορφή του θα σταματήσει.

Το έργο κέρδισε ένα συμβόλαιο για τη διαφορά (CfD) σε μια βρετανική δημοπρασία πέρυσι, εξασφαλίζοντας ελάχιστη τιμή 37,35 λιρών ανά μεγαβατώρα (MWh) στις τιμές του 2012 για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, που ισοδυναμεί με περίπου 45 λίβρες/MWh σήμερα.

Η Helene Bistrom, επικεφαλής επιχειρήσεων αιολικής ενέργειας της Vattenfall, είπε ότι τα κίνητρα που προσφέρονται δεν αντικατοπτρίζουν πλέον τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.
«Δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε με αυτό το έργο», είπε κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης των αποτελεσμάτων.

Από τη δημοπρασία, που ονομάζεται γύρος 4, άλλοι προγραμματιστές, συμπεριλαμβανομένου του Orsted, έχουν ζητήσει στοχευμένη βοήθεια για τον τομέα, αν και αναμένουν τα έργα τους να προχωρήσουν.
Η Vattenfall είπε επίσης ότι θα εξετάσει τον καλύτερο τρόπο προς τα εμπρός για ολόκληρη τη ζώνη του Norfolk, η οποία περιλαμβάνει επίσης τα έργα Vanguard East και West.

Σε συνδυασμό, τα τρία έργα αναμενόταν να παράγουν περίπου 4,2 GW ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Borg είπε ότι ελπίζει ότι τα άλλα έργα θα μπορούσαν να προχωρήσουν εάν καταστούν διαθέσιμα βελτιωμένα CfD, αλλά προειδοποίησε ότι η Βρετανία δεν έχει επί του παρόντος το επενδυτικό περιβάλλον που απαιτείται για να επιτύχει τους υπεράκτιους αιολικούς της στόχους.

"Κατανοούμε ότι υπάρχουν πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού για τον κλάδο παγκοσμίως, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ακούμε τις ανησυχίες των εταιρειών", δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανικού Υπουργείου Ενεργειακής Ασφάλειας και του Net Zero.

Ο Vattenfall είπε ότι η απόφαση να σταματήσει το Norfolk Boreas θα έπληττε τα κέρδη κατά 5,5 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (537 εκατομμύρια δολάρια).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης