BP και TotalEnergies κέρδισαν τον διαγωνισμό 7 GW στη Γερμανία για offshore αιολικά

BP και TotalEnergies κέρδισαν τον διαγωνισμό 7 GW στη Γερμανία για offshore αιολικά
Η συγκεκριμένη εξέλιξη υπογραμμίζει ξεκάθαρα την ελκυστικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενεργητικού σε όλη την Ευρώπη

Νικήτριες αναδείχθηκαν BP και TotalEnergies στο μεγαλύτερο διαγωνισμό offshore αιολικών που έχει γίνει μέχρι τώρα στη Γερμανία, αξίας 12,6 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με το Reuters, στον εν λόγω διαγωνισμό δημοπρατήθηκαν 7 GW, με τρεις τοποθεσίες των 2 GW που βρίσκονται στη Βόρεια Θάλασσα και μία τοποθεσία του 1 GW που βρίσκεται στη Βαλτική Θάλασσα.

Η μετάφραση και ο εθνικός στόχος

Η συγκεκριμένη εξέλιξη υπογραμμίζει ξεκάθαρα την ελκυστικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενεργητικού σε όλη την Ευρώπη. Κορυφαίοι πετρελαϊκοί κολοσσοί της Ευρώπης επιδιώκουν να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους με χαμηλές εκπομπές άνθρακα εισερχόμενοι στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μια αγορά που παραδοσιακά κυριαρχούν οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Από την πλευρά του, ο Klaus Mueller, πρόεδρος της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας Bundesnetzagentur, αναφέρθηκε στη δυναμική της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Γερμανία. Χαρακτήρισε την κίνηση ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη ενός εθνικού στόχου υπεράκτιας χωρητικότητας 30 GW έως το 2030.

Οι αναλυτές της Jefferies τόνισαν ότι η υψηλή τιμή για τη δημοπρασία υποδηλώνει «υψηλό ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές υπεράκτιες αιολικές τοποθεσίες.

Η «μοιρασιά»

Η BP κέρδισε τα δικαιώματα για την ανάπτυξη δύο έργων, που σηματοδοτούν την είσοδό της στην υπεράκτια αιολική ενέργεια στην ηπειρωτική Ευρώπη και αντιπροσωπεύουν 4 GW από το σύνολο. «Αυτό είναι σημαντικό ορόσημο για την BP, που δείχνει τη δέσμευσή μας στην ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο επικεφαλής της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της BP Matthias Bausenwein. Η ισχύς από τα αιολικά πάρκα θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή υδρογόνου και βιοκαυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα ή πράσινου άνθρακα, καθώς και για την τροφοδοσία του δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων της BP, συμπλήρωσε.

Οι δυο άλλες τοποθεσίες «απονεμήθηκαν» στην TotalEnergies. «Η είσοδός μας στην υπεράκτια αιολική ενέργεια στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, είναι ένα βασικό βήμα για την εφαρμογή της στρατηγικής μας να γίνουμε ένας ολοκληρωμένος κερδοφόρος παίκτης στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο CEO της TotalEnergies, Patrick Pouyanne.

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών

Το 90% των εσόδων από τον διαγωνισμό θα διατεθεί για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και τα μέτρα θαλάσσιας προστασίας, ανέφερε η ρυθμιστική αρχή.

Οι αρχικές πληρωμές της BP συνολικού ύψους 678 εκατομμυρίων ευρώ, που ισοδυναμούν με το 10% του ποσού της προσφοράς, θα καταβληθούν έως τον Ιούλιο του 2024. Το υπόλοιπο 90% θα καταβληθεί σε περίοδο 20 ετών όταν τα έργα τεθούν σε λειτουργία.

Η TotalEnergies είπε ότι θα καταβάλει στη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση 582 εκατομμύρια ευρώ, προσθέτοντας ότι θα καταβάλλεται ετήσια συνεισφορά στους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που είναι επιφορτισμένες με τη σύνδεση των έργων για 20 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας των τοποθεσιών.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης