Πωλήθηκε το 50% της Enel Green Power Australia στην Inpex Corp.

Πωλήθηκε το 50% της Enel Green Power Australia στην Inpex Corp.
Η συνολική συναλλαγή αναμένεται να έχει θετική επίδραση της τάξης των 87 εκατομμυρίων ευρώ στα τακτικά και αναφερόμενα EBITDA του Ομίλου για το 2023

Σε συμφωνία κατέληξαν οι Enel και INPEX Corporation για πώληση του 50% της θυγατρικής της πρώτης στην Αυστραλία Enel Green Power στην δεύτερη και από κοινού θα ελέγχουν και θα τρέχουν την θυγατρική, σύμφωνα με το τρέχον Στρατηγικό Σχέδιο της Enel, το οποίο προβλέπει την υλοποίηση συνεργασιών σε ορισμένες επιχειρήσεις και γεωγραφικές περιοχές για τη βελτίωση της δημιουργίας αξίας και την προοπτική της θετικής επίδρασης περίπου 87 εκατομμυρίων ευρώ στα τακτικά και αναφερόμενα EBITDA του Ομίλου για το 2023, καθώς και θετική επίδραση περίπου 145 εκατομμυρίων ευρώ στον καθαρό δανεισμό του Ομίλου 2023.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας: 

Σήμερα, η Enel S.p.A. ("Enel"), ενεργώντας μέσω της πλήρως ελεγχόμενης θυγατρικής της Enel Green Power S.p.A. ("EGP"), υπέγραψε συμφωνία με την INPEX Corporation ("INPEX"), για την πώληση του 50% των δύο οντοτήτων που κατέχουν όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου στην Αυστραλία, δηλαδή την Enel Green Power Australia Pty Ltd και την Enel Green Power Australia Trust (μαζί «Enel Green Power Australia» ή «EGPA»), που επί του παρόντος ανήκουν εξ ολοκλήρου στην EGP, για συνολικό τίμημα περίπου 400 εκατ. ευρώ εταιρική αξία, 100% βάση, εκ των οποίων περίπου 140 εκατ. ευρώ χρέος.

Η συμφωνία είναι σύμφωνη με το τρέχον Στρατηγικό Σχέδιο της Enel, το οποίο προβλέπει την υλοποίηση συνεργασιών σε ορισμένες επιχειρήσεις και γεωγραφικές περιοχές για την ενίσχυση της δημιουργίας αξίας.

Με το κλείσιμο της συναλλαγής, η EGP και η INPEX αναμένεται να ελέγχουν από κοινού την EGPA, επιβλέποντας το τρέχον χαρτοφυλάκιο παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της εταιρείας και συνεχίζοντας την ανάπτυξη του αγωγού έργου της, με στόχο την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος της EGPA.

Αυτό διασφαλίζει ότι η EGPA θα συνεχίσει να οδηγεί την ενεργειακή μετάβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αυστραλία, επιταχύνοντας τη συμβολή της στην επίτευξη του καθαρού μηδενικού στόχου της χώρας. 

Η συνολική συναλλαγή αναμένεται να έχει θετική επίδραση της τάξης των 87 εκατομμυρίων ευρώ στα τακτικά και αναφερόμενα EBITDA του Ομίλου για το 2023.

Επιπλέον, η συμφωνία αναμένεται να έχει θετική επίδραση στο ενοποιημένο καθαρό χρέος του Ομίλου ύψους περίπου 145 εκατομμυρίων ευρώ που σχετίζεται με το μερίδιο 50% που πωλήθηκε από την EGP που θα λογιστικοποιηθεί το 2023, οπότε το ποσό αυτό δεν περιλαμβάνει περίπου 203 εκατομμύρια ευρώ ως καθαρό Το χρέος αποενοποιήθηκε το 2022, αφού η ΕΓΠΑ είχε ήδη αναφερθεί ως «κρατούμενη προς πώληση».

Το κλείσιμο της πώλησης υπόκειται σε ορισμένες συνήθεις συνθήκες για τέτοιου είδους συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της εκκαθάρισης από το Συμβούλιο Αναθεώρησης Ξένων Επενδύσεων της Αυστραλίας και τις αρμόδιες αντιμονοπωλιακές αρχές.

Η ΕΓΠΑ λειτουργεί επί του παρόντος 3 μονάδες συνολικής εγκατεστημένης μικτής ισχύος 310 MW με ηλιακή ενέργεια καθώς και ένα αιολικό έργο 76 MW υπό κατασκευή και ένα ηλιακό έργο 93 MW σε εκτέλεση.

Η EGPA αναπτύσσει επίσης ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο αιολικών, ηλιακών, αποθηκευτικών και υβριδικών έργων σε όλη την Αυστραλία, παράλληλα με την επέκταση των δραστηριοτήτων της σε καινοτόμες λύσεις στο πλαίσιο των λιανικών και εμπορικών δραστηριοτήτων της.

Η Enel Green Power®, στο πλαίσιο του Ομίλου Enel, αναπτύσσει και λειτουργεί μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως και είναι παρούσα στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική, την Ασία και την Ωκεανία.

Ένας παγκόσμιος ηγέτης στην καθαρή ενέργεια, με συνολική χωρητικότητα άνω των 59 GW1 και ένα μείγμα παραγωγής που περιλαμβάνει αιολική, ηλιακή, γεωθερμική και υδροηλεκτρική ενέργεια, καθώς και εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας, η Enel Green Power βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενσωμάτωσης καινοτόμων τεχνολογιών σε μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης