Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ: To πλαίσιο για τα CfDs και οι Μηχανισμοί Αμοιβής Ισχύος για μονάδες ηλεκτροπραγωγής χωρίς κριτήρια εκπομπών ρύπων

ΕΕ: To πλαίσιο για τα CfDs και οι Μηχανισμοί Αμοιβής Ισχύος για μονάδες ηλεκτροπραγωγής χωρίς κριτήρια εκπομπών ρύπων

Την υιοθέτηση μηχανισμών αμοιβής της δυναμικότητας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από τα Κράτη Μέλη, εφόσον τίθεται ζήτημα επάρκειας και ως το τέλος του 2028, εισηγείται η ισπανική προεδρία

 

Την υιοθέτηση μηχανισμών αμοιβής της δυναμικότητας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από τα Κράτη Μέλη, εφόσον τίθεται ζήτημα επάρκειας και ως το τέλος του 2028, εισηγείται η ισπανική προεδρία στο πλαίσιο των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ισπανική πρόταση ετέθη προς συζήτηση στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Βαγιαδολίδ της Ισπανίας και την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο υπουργός και η υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης και Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας που περιλαμβάνει επίσης και τον τρόπο εφαρμογής των Συμβολαίων επί της Διαφοράς (CfDs) θα συζητηθεί και πάλι στις 17 Οκτωβρίου στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, ενώ πρόθεση της ισπανικής προεδρίας είναι να έχει επέλθει συμφωνία έως το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με την ισπανική πρόταση οι Μηχανισμοί Αμοιβής Ισχύος θα μπορούν να εφαρμόζονται κατά παρέκκλιση του ορίου εκπομπών CO2, στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που ξεκίνησαν εμπορική παραγωγή πριν από τις 4 Ιουλίου 2019. Υπενθυμίζεται ότι από το 2019, η ΕΕ έχει απαγορεύσει τη χρηματοδότηση μέσω μηχανισμών ισχύος (capacity mechanism) σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που εκπέμπουν περισσότερα από 550g CO2/kWh.


Περιορισμοί

Ωστόσο στην πρόταση αυτή προβλέπονται περιορισμοί και συγκεκριμένα:
• Οι μηχανισμοί στήριξης που θα υιοθετήσουν τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να εφαρμόζονται μέσω δημοπρασιών.
• Οι μονάδες παραγωγή που εκπέμπουν περισσότερα από 550 g CO2 προέλευσης ορυκτών καυσίμων ανά kWh, δεν θα πρέπει να ενισχύονται για περίοδο μεγαλύτερη του ενός έτους.
• Η ισχύς του μέτρου θα είναι έως τις 31η Δεκεμβρίου 2028.
• Η στήριξη μέσω του Μηχανισμού θα αφορά μόνο την ισχύ που απαιτείται για την επίλυση του ζητήματος επάρκειας που εντοπίστηκε κατά τη διαδικασία της υποβολής προσφορών.
• Ο μηχανισμός δεν θα πρέπει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στους σχεδιασμούς για απαλλαγή από τις εκπομπές CO2 των κρατών μελών.

Σε ότι αφορά το σχεδιασμό των CfDs η ισπανική πρόταση διευκρινίζει ότι θα αφορούν τόσο επενδύσεις σε νέες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής, όσο και σε υφιστάμενες με τρεις επιλογές:
• Επενδύσεις που στοχεύουν στην ουσιαστική ανανέωση των υφιστάμενων μονάδων.
• Επενδύσεις που αποσκοπούν στην ουσιαστική αύξηση της δυναμικότητας τους.
• Επενδύσεις που στοχεύουν στην παράταση της διάρκειας ζωής κατά τουλάχιστον 10 χρόνια.

Παράλληλα η ισπανική πρόταση θέτει απαιτήσεις σχεδιασμού που πρέπει να τηρούν τα CfD αι συγκεκριμένα αναφέρει ότι:
• Θα πρέπει να περιοριστεί η στρεβλωτική επίδραση του καθεστώτος στήριξης στη λειτουργία, παροχή ενέργειας και τη διατήρηση μιας εγκατάστασης, ή στην συμπεριφορά υποβολής προσφορών.
• Θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι μια ελάχιστη αμοιβή ευθυγραμμίζεται με το κόστος της νέας επένδυσης, εγγυάται τη μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα της εγκατάστασης και αποφεύγει την υπεραντιστάθμιση.
• Θα πρέπει να περιορίζεται ο αδικαιολόγητος ανταγωνισμός και οι στρεβλώσεις στην εσωτερική αγορά.


Επενδύσεις

Σε ότι αφορά τις επενδύσεις που στοχεύουν στην παράταση της διάρκειας ζωής υφιστάμενων μονάδων παραγωγής προβλέπεται ότι το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο του CfD σε σχέση με τον συνολικό όγκο ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από την υπάρχουσα εγκατάσταση, δεν υπερβαίνει την αναλογία μεταξύ της νέας επένδυσης και της αρχικής ακαθάριστης αξίας της επένδυσης. Επίσης τα έσοδα που προκύπτουν από τέτοιου είδους CfD δεν μπορούν να αναδιανεμηθούν στους τελικούς πελάτες που είναι επιχειρήσεις.

Η ισπανική πρόταση προβλέπει επίσης ότι η Κομισιόν θα παρακολουθεί την εφαρμογή των CfDs από τα κράτη μέλη και τις επιπτώσεις της τους στον ανταγωνισμό και την εσωτερική αγορά. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν έκθεση στην Επιτροπή για τα CfD έως την 1η Ιανουαρίου 2025 και στη συνέχεια κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών όπως η ποσότητα της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, το ποσό των εσόδων που εισπράττονται και η αναδιανομή τους.
Εάν τα μέτρα των κρατών μελών θεωρηθεί από την Επιτροπή ότι παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, η Κομισιόν θα εκδίδει συστάσεις για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης