Οι Εγγυήσεις Προέλευσης αποτελούν το αποκλειστικό αποδεικτικό μέσο για την προέλευση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από σταθμούς παραγωγής ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ
Όπως είναι γνωστό οι προμηθευτές πρέπει να παρέχουν στους πελάτες στοιχεία σχετικά με τη συνεισφορά κάθε ενεργειακής πηγής στο συνολικό μείγμα καυσίμων τους. Επίσης θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις εκπομπές CO2. Σύμφωνα με σχετική κοινοτική οδηγία η οποία έχει ενσωματωθεί το εθνικό δίκαιο η κοινοποίηση του ενεργειακού μείγματος των προμηθευτών στους καταναλωτές πρέπει να συνοδεύεται από χρήση Εγγυήσεων Προέλευσης ώστε να αποδεικνύεται η ποσότητα ενέργειας που προέρχεται από ΑΠΕ.
Μάλιστα σύμφωνα με νόμο του 2022 οι Εγγυήσεις Προέλευσης αποτελούν το αποκλειστικό αποδεικτικό μέσο για την προέλευση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από σταθμούς παραγωγής ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ. Έτσι κάθε προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας οφείλει να αποδεικνύει το μερίδιο ή την ποσότητα ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που περιέχεται στο συνολικό του μείγμα καυσίμων κατά το προηγούμενο έτος, χρησιμοποιώντας τις Εγγυήσεις Προέλευσης.
Αρμόδιος για τον υπολογισμό του συνολικού μείγματος καυσίμων κάθε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και του υπολειπόμενου μείγματος καυσίμων της χώρας, καθώς και για τον έλεγχο της χρήσης των Εγγυήσεων Προέλευσης είναι ο ΔΑΠΕΕΠ.
Στο πλαίσιο αυτό η ΡΑΕ κάλεσε τον ΔΑΠΕΕΠ να υποβάλει εισήγηση αναφορικά με την τροποποίηση του Κεφαλαίου 5 του Κώδικα Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τον υπολογισμό του Υπολειπόμενου Ενεργειακού Μείγματος της χώρας και του Ενεργειακού Μείγματος των Προμηθευτών του έτους 2022.
Τι άλλαξε
Οι αλλαγές που προτάθηκαν από τον ΔΑΠΕΕΠ έγιναν αποδεκτές από τη ΡΑΕ η οποία μάλιστα διενήργησε σχετική δημόσια διαβούλευση στην οποία ωστόσο δεν υπήρξαν παρατηρήσεις ως προς την πρόταση του Διαχειριστή των ΑΠΕ. Οι αλλαγές που πρότεινε ο ΔΑΠΕΕΠ και υιοθετήθηκαν από τη ΡΑΕ είναι οι εξής:
- Το άρθρο 16 (ορισμοί) του Κώδικα ΔΑΠΕΕΠ συμπληρώνεται με την προσθήκη ορισμών, οι οποίοι είχαν περιληφθεί αρχικά στη Μεθοδολογία που εγκρίθηκε με την υπ’ αρ. 45/2023 απόφαση της ΡΑΕ. Για τον λόγο αυτόν, παρέλκει πλέον η διακριτή συμπερίληψη ενότητας με ορισμούς στην προκείμενη τροποποίηση της Μεθοδολογίας.
- Λαμβάνοντας υπόψη ότι μοναδικός Φορέας Έκδοσης Εγγυήσεων Προέλευσης στην Ελλάδα είναι πλέον ο ΔΑΠΕΕΠ, τόσο οι διατάξεις του άρθρου 17 του Κεφαλαίου 5 του Κώδικα ΔΑΠΕΕΠ όσο και η Μεθοδολογία τροποποιήθηκαν ώστε να μην αναφέρονται λοιποί Φορείς Έκδοσης στη χώρα, όπως ο ΔΕΔΔΗΕ ως Φορέας Έκδοσης Εγγυήσεων Προέλευσης Μη Διασυνδεδεμένων Νήσων.
- Στο άρθρο 18 (Υπολογισμός Ενεργειακού Μείγματος Προμηθευτή) προστίθεται η υποχρέωση ανάρτησης από τον ΔΑΠΕΕΠ, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, του Ενεργειακού Μείγματος κάθε Προμηθευτή.
- Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 18Β του ν. 3468/2006, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4951/2022, η ενέργεια που παράγουν οι σταθμοί που λαμβάνουν λειτουργική ενίσχυση και έχουν τεθεί σε λειτουργία πριν την 1η Ιανουαρίου 2021, αποδίδεται αζημίως στους καταναλωτές μέσω των προμηθευτών τους, επί τη βάσει του Υπολειπόμενου Ενεργειακού Μείγματος, χωρίς να απαιτείται η σχετική έκδοση και ανάκληση των Εγγυήσεων Προέλευσης (μεταβατικά μέχρι την ανάπτυξη του Πληροφοριακού Συστήματος Εγγυήσεων Προέλευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας).
- Λόγω εφαρμογής του υβριδικού συστήματος λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της νήσου Κρήτης κατά το διάστημα μεταξύ της έναρξης λειτουργίας της Α’ και της Β’ φάσης της διασύνδεσης της νήσου Κρήτης με το Ηπειρωτικό Σύστημα, έχουν προστεθεί προβλέψεις για τα δεδομένα που αφορούν διακριτά το σύστημα της Κρήτης.
Με την ακύρωση/ανάκληση των Εγγυήσεων Προέλευσης που αποκτήθηκαν καθίσταται δυνατή η διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος του Προμηθευτή από το «Υπολειπόμενο Ενεργειακό Μείγμα» (ΥΕΜ) της χώρας και ως εκ τούτου η δυνατότητα του καταναλωτή να επιλέξει τον προμηθευτή του με κριτήριο, όχι μόνο την τιμή, αλλά και τη σύνθεση του ενεργειακού μείγματος αυτού.
www.worldenergynews.gr