Ενέργεια

IGU: Η αγορά LNG αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο επιστροφής στις συνθήκες υψηλών τιμών του 2022

tags :
IGU: Η αγορά LNG αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο επιστροφής στις συνθήκες υψηλών τιμών του 2022

Ρεκόρ στο παγκόσμιο εμπόριο LNG το 2022 - Η Αυστραλία κορυφαίος εξαγωγέας LNG, δεύτερες οι ΗΠΑ

 

Οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μειώθηκαν από τα υψηλά ρεκόρ που παρατηρήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά ο κίνδυνος επιστροφής στις συνθήκες της αγοράς το 2022 παραμένει αυξημένος, σύμφωνα με report της Διεθνής Ένωση Φυσικού Αερίου (IGU).

Η Ευρώπη παραμένει ισχυρά εξαρτημένη από την αγορά spot για να εξασφαλίσει προμήθειες LNG, με περίπου το 70% των εισαγωγών της το 2022 να προέρχονται από αγορές spot το 2022, ανέφερε η IGU στην Παγκόσμια Έκθεση LNG που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη και επεσήμανε ότι αυτό θα αυξήσει την αστάθεια των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου.

Η αγορά LNG για να αντικαταστήσει τις περιορισμένες ρωσικές ροές βοήθησε την Ευρώπη να αντιμετωπίσει τον πρώτο χειμώνα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, με την ήπειρο να εισάγει 66% περισσότερο LNG το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι τιμές spot LNG έφτασαν το ρεκόρ των 70,50 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) το 2022, αλλά έκτοτε έχουν μειωθεί σχεδόν 83%.

Παραμένει η αβεβαιότητα

«Οι τιμές μειώθηκαν το 2023, αλλά το επίπεδο κινδύνου και αβεβαιότητας παραμένει υψηλό, η αγορά εξακολουθεί να είναι εκτός ισορροπίας και η κρίση δεν έχει ακόμη τελειώσει», δήλωσε ο πρόεδρος της IGU Li Yalan.

Η έκθεση ανέφερε ότι το παγκόσμιο εμπόριο LNG αυξήθηκε σε ρεκόρ το 2022, ενισχυμένο κατά 6,8% σε 401,5 εκατομμύρια τόνους (MT), κυρίως λόγω της αύξησης της ευρωπαϊκής ζήτησης.

Η IGU, η οποία έχει περισσότερα από 140 μέλη που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 95% της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου, δήλωσε ότι η Αυστραλία διατήρησε τη θέση της ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας το 2022 ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Κατάρ και η Ρωσία παρέμειναν ως οι τρίτοι και τέταρτοι μεγαλύτεροι εξαγωγείς αντίστοιχα.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης