Ενέργεια

Ανεκόπη η άνοδος της τιμής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ - Τι περιμένουν οι traders, ψηλά τα προθεσμιακά στην Ευρώπη

Ανεκόπη η άνοδος της τιμής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ - Τι περιμένουν οι traders, ψηλά τα προθεσμιακά στην Ευρώπη
Το πιο φλέγον συμβόλαιο φυσικού αερίου του Αυγούστου στο Henry Hub του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έχασε 6% την εβδομάδα, μετά από ένα ράλι σχεδόν 30% τον Ιούνιο
Καθώς οι θερμοκρασίες της Νέας Υόρκης και των ανατολικών ΗΠΑ εκτοξεύονται στα ύψη της δεκαετίας του '90 στο πρώτο κύμα καύσωνα του καλοκαιριού, οι καυτές συνθήκες στο Τέξας και στις νότιες πολιτείες υποχωρούν, μετά την αυξημένη συννεφιά και τις βροχές κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του Ιουλίου, που άφησε τις τιμές του φυσικού αερίου σε ένα σταυροδρόμι, καθώς η αγορά χάνει τον βηματισμό των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων για να κατευθυνθεί προς την πρώτη εβδομαδιαία απώλεια.

Το συμβόλαιο Αυγούστου

Το πιο φλέγον συμβόλαιο φυσικού αερίου του Αυγούστου στο Henry Hub του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έχασε 6% στην εβδομάδα, μετά από ένα ράλι σχεδόν 30% τον Ιούνιο.

Μετά το υψηλό τριών μηνών της περασμένης Δευτέρας των 2,936 δολάρια ανά mmBtu, ή εκατομμυρίων μετρικών βρετανικών θερμικών μονάδων, το συμβόλαιο αερίου περιορίστηκε σε ένα εύρος μεταξύ 2 δολαρίων έως κάτω από τα 2,70 δολάρια με αποτέλεσμα να κλείσει στα 2,563 δολ/mmbtu την Παρασκευή 7/7.

«Εάν οι πωλήσεις εντατικοποιηθούν, αναμένονται περισσότερες απώλειες προς το SMA 100 ημερών, (Simple Moving Average) ή Απλό Μέσο Ορο Κίνησης στα 2,38 δολάρια», είπε ο Sunil Kumar Dixit, επικεφαλής στρατηγικής στο SKCharting.com, και συμπλήρωσε:

«Αλλά σε περίπτωση ανάκαμψης, η συσσώρευση ορμής από τις περιοχές υποστήριξης θα πρέπει να επανέλθει γρήγορα στα 2,66 δολάρια, με τον επόμενο στόχο ταλάντευσης στα 2,839 δολάρια.

Σύμφωνα με τον Antonio Ferlito, επιτυχημένο trader και το investing.com το κόστος αποθήκευσης αποτελεί παράγοντα που επιβαρύνει τα μελλοντικά συμβόλαια πράδοσης και η έλευση του El Nino θα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας ανοδικής πίεσης . Επίσης οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν επανέλεθει στην ισορροπία τους και λειτουργούν με κανονικούς όρους έναντι της πρόσφατης κρίσης, στοιχείο που λειτουργεί υπέρ της ζήτησης.

Αντίστοιχα το συμβόλαιο TTF Αυγούστου για την Ευρώπη έκλεισε στα 33 ευρώ/MWh αλλά τα συμβόλαια Δεκεμβρίου 2023 και Ιανουαρίου 2024 παραμένουν σταθερά πάνω από τα 55 ευρώ.

Για τις ΗΠΑ πάντως η τόνωση της ζήτησης δημιουργεί στους traders προσδοκίες ότι η τιμή μπορεί να ανέβει και στα 4 δολ/mmbtu.


3_37.PNG

Ο Rhett Milne του NatGasWeather.com το θέτει σε προοπτική, καθώς οι έμποροι αναμένουν την εβδομαδιαία έκθεση αποθήκευσης αερίου από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ ή EIA, που ήταν διαθέσιμη την Παρασκευή 7/7. 

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας των ΗΠΑ πιθανότατα πρόσθεσαν σχεδόν 64 bcf, (δισεκατομμύρια κυβικά πόδια), φυσικού αερίου στην αποθήκευση την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με αναλυτές του κλάδου που παρακολουθούνται από το Investing.com.

Αυτό ήταν ελάχιστα διαφορετικό από την έγχυση 63 bcf την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο και μια πενταετή (2018-2022) μέση αύξηση 64 bcf.
Την προηγούμενη εβδομάδα, τα βοηθητικά προγράμματα πρόσθεσαν 76 bcf στον αποθηκευτικό χώρο.

Προοπτική αποθήκευσης μίγματος αερίου

«Ενώ αυτή η εβδομάδα έχει μεγαλύτερη κάλυψη στα υψηλά της δεκαετίας του '90, οι διακοπές της 4ης Ιουλίου συνήθως έχουν ως αποτέλεσμα χαμηλότερη ζήτηση λόγω του κλεισίματος πολλών γραφείων. Ουσιαστικά, τα πλεονάσματα θα βελτιωθούν μέτρια μόνο αφού ληφθούν υπόψη οι επόμενες τρεις εκθέσεις ΕΠΕ και είναι πιθανό να παραμείνουν πάνω από 335 bcf», λέει ο Milne του NatGasWeather.

Ο αναλυτής Eli Rubin του Ομίλου EBW Analytics προσθέτει ότι σε εποχιακή βάση, με την πιο πιθανή τροχιά αποθήκευσης αερίου να ξεπερνά τα 3.900 bcf και το πλεόνασμα αποθήκευσης να αυξάνεται όλο τον Ιούλιο, «το φυσικό αέριο μπορεί να εξαρτάται από περαιτέρω εξωτερικούς ανοδικούς καταλύτες για την κίνηση ανοδικά των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης της NYMEX.

«Η αγορά αλλάζει πορεία», όσον αφορά τις τιμές και κοιτάζοντας τις προβλεπόμενες ενέσεις αποθήκευσης στις επόμενες πέντε εκθέσεις, βλέπουμε ένα έλλειμμα 21 bcf έναντι του μέσου όρου της πενταετίας».

Ο John Sodergreen, ο οποίος δημοσιεύει ένα εβδομαδιαίο σημείωμα για το φυσικό αέριο υπό τον τίτλο "The Desk", συμφώνησε, υποστηρίζοντας πως, «τον τελευταίο καιρό, η εβδομαδιαία αναφορά αποθήκευσης φυσικού αερίου μου θυμίζει σοκολατάκια «Kinder έκπληξη» – μια έκπληξη μέσα στο καθένα, κάθε φορά».

Η επίδραση του καιρού

Η AccuWeather, σε σχόλια που μεταφέρθηκαν από το naturalgasintel.com, είπε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ανατολή κατά τη διάρκεια της ημέρας θα φτάσουν εκείνες της δεκαετίας του '90 έως την Παρασκευή, με την υψηλή υγρασία να ωθεί σχεδόν στους 40 - 44 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές.

Η άνοδος των θερμοκρασιών αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση ψύξης σε περιοχές που μέχρι αυτή την εβδομάδα δεν είχαν ακόμη μεγάλη ζέστη αυτό το καλοκαίρι, είπε ο μετεωρολόγος, σημειώνοντας ότι η ζέστη και η υγρασία έχουν πλήξει την ανατολική ακτή, οδηγώντας σε αύξηση της ζήτησης ενέργειας, καθώς η χρήση του κλιματιστικού αυξάνει μερικές βαθμίδες.

Στη Φιλαδέλφεια, oι προβλεπόμενες υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τα χαμηλά των '90 μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Παρόμοια προοπτική είχε και η Νέα Υόρκη, ενώ ελαφρώς υψηλότερες θερμοκρασίες προβλέπονταν για την Ουάσιγκτον, DC.

«Επειδή η μέση υψηλή θερμοκρασία 30 ετών έχει ανέβει τις τελευταίες δεκαετίες στην πρωτεύουσα, τα κριτήρια για ένα κύμα καύσωνα θα πρέπει μάλλον να μοιάζουν περισσότερο με το χαμηλό έως τα μέσα της δεκαετίας του '90 για ένα κύμα καύσωνα, παρά με το όριο των 30 κάτι βαθμών», δήλωσε ο ανώτερος μετεωρολόγος της AccuWeather, Dan Pydynowski. «Αλλά, η ζέστη είναι ζέστη».

Οι συνθήκες ζέστης και υγρασίας ακολουθούν έναν ασυνήθιστα δροσερό Ιούνιο για μεγάλο μέρος της Ανατολής, σύμφωνα με το AccuWeather.
Αρκετές πόλεις είδαν κατά μέσο όρο θερμοκρασίες 1-4 βαθμούς κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο τον περασμένο μήνα, που είναι μια περίοδος κατά την οποία οι μέσες θερμοκρασίες είναι 3-8 βαθμούς χαμηλότερες από αυτές των αρχών Ιουλίου, ανέφεραν οι μετεωρολόγοι.

Ο Steve Silver, ανώτερος μετεωρολόγος στο Maxar, λέει ότι οι θερμοκρασίες που είναι υψηλότερες από τις κανονικές είναι στα Βορειοδυτικά, Νοτιοδυτικά, Τέξας και Νέα Αγγλία στην περίοδο 1 έως 5 ημερών, ενώ οι χαμηλότερες εκτείνονται από την Καλιφόρνια μέχρι τα Βραχώδη Όρη και τα Μεσοδυτικά.
Οι υψηλές αναμένεται να κορυφωθούν κοντά στους 35 βαθμούς και να παρατηρηθούν στο Ντάλας και οι μέσες ως ανώτερες της δεκαετίας του '90 να παρατηρηθούν στο Χιούστον στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
4_15.PNG
«Τα μοντέλα υποδηλώνουν υψηλότερους κινδύνους στην Καλιφόρνια, αλλά τα μοντέλα έχουν προϋπολογισμένες υψηλές θερμοκρασίες εδώ τελευταία και είναι πιθανή μια μεγάλη κλίση μεταξύ των θερμότερων περιοχών της ενδοχώρας και των πιο μέτριων παράκτιων περιοχών».

Στις βόρειες και κεντρικές πεδιάδες, ο καιρός κλίνει στη δροσερή πλευρά του κανονικού μέσου όρου στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών και είναι σχεδόν κανονική στην ανατολική ακτή, σημείωσε ο Silver, ενώ στο Τέξας, οι καταιγίδες ενδέχεται να ψυχράνουν τις νότιες πεδιάδες, του βορειοανατολικού Τέξας και των μεσαίων του Νότου, τόνισε και πρόσθεσε:

«Οι κίνδυνοι ζέστης μπορεί να είναι ακόμη μεταλύτεροι εδώ, ειδικά καθώς τα μοντέλα δείχνουν συνεχή έλλειψη μουσώνων και μεγαλύτερη ζέστη στο Τέξας, αλλά η πρόβλεψη λαμβάνει υπόψη τις πρόσφατες θερμές εκφάνσεις. Οι υγρές συνθήκες μπορεί να ανεβάζουν τον ψυχρό κίνδυνο στα Μεσοδυτικά και Ανατολικά.»

Το σταθερό... LNG 

Στο υγροποιημένο φυσικό αέριο ή LNG, η ζήτηση τροφοδοσίας φαίνεται να παραμένει σταθερή στο χαμηλό εύρος των 13 bcf/d, δήλωσε η EBW Analytics, προσθέτοντας:
«Ενώ η επιστροφή από τη διακοπή του Sabine Pass ενίσχυσε τις εξαγωγές, οι εξαγωγές στα μέσα του καλοκαιριού που τρέχουν 2+ bcf/d κάτω από τη χωρητικότητα μπορεί να απαιτούν αναθεωρήσεις επί τα χείρω στις μέσες ροές καλοκαιρινής ζήτησης».

Η HFI Research, εν τω μεταξύ, υποστηρίζει ότι παρόλο που η παραγωγή φυσικού αερίου στις Κάτω 48 πολιτείες των ΗΠΑ είχε εκτιναχθεί ξανά στα 101+ bcf/d από την έναρξη του Ιουλίου, οι εξαγωγές αερίου LNG έχουν επίσης επιστρέψει, αντισταθμίζοντας την ώθηση της παραγωγής.

Με τη ζήτηση καύσης ενέργειας να φτάνει στο απόγειό της, ο οργανισμός λέει ότι αναμένει «αυστηρότερα θεμελιώδη μεγέθη να αρχίσουν να δίνουν ώθηση στις τιμές».
Η ζήτηση LNG, εν τω μεταξύ, συνεχίζει να παρουσιάζει διακυμάνσεις εν μέσω διακοπών συντήρησης, αν και οι όγκοι πρόσληψης έχουν αυξηθεί συνολικά την περασμένη εβδομάδα.

Τα στοιχεία της NGI την Τετάρτη 5/7 έδειξαν ότι οι παραδόσεις αερίου τροφοδοσίας στους τερματικούς σταθμούς των ΗΠΑ ήταν 13 δεκαθερμίδες ανά ημέρα, που είναι στο υψηλό επίπεδο των όγκων που παρατηρήθηκαν από τα τέλη Ιουνίου, όταν οι παραδόσεις αερίου τροφοδοσίας ήταν κάτω από 12 dth/ημέρα.

«Ουσιαστικά, υπάρχουν πολλά ανοδικά στοιχεία ή υπόγεια ρεύματα στο παιχνίδι που μπορεί να κάνουν την έκπληξη», υποστήριξε η NatGasWeather.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης