Ενέργεια

OPEC προς κράτη: Αντιμετωπίστε τη ζήτηση, όχι την προσφορά, για να μειώσετε τις εκπομπές

OPEC προς κράτη: Αντιμετωπίστε τη ζήτηση, όχι την προσφορά, για να μειώσετε τις εκπομπές
Οι υπουργοί του OPEC και στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών ζήτησαν οι κυβερνήσεις να στρέψουν την προσοχή τους από την προσφορά στη ζήτηση.
Οι μεγάλες παγκόσμιες ενεργειακές εταιρείες προέτρεψαν τις κυβερνήσεις να εστιάσουν στον περιορισμό της ζήτησης πετρελαίου για τη μείωση των εκπομπών, αντί να πιέσουν τους παραγωγούς να περιορίσουν την προσφορά, κάτι που, όπως λένε, χρησιμεύει μόνο στην αύξηση των τιμών.

Ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει σχέδια να περιορίσουν ή να σταματήσουν τις εξελίξεις στο πετρέλαιο και πέρυσι, αύξησαν τους φόρους στους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία που οδήγησε σε άνοδο των κερδών τους.

Ωστόσο, οι υπουργοί του OPEC και στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών σε μια διήμερη διάσκεψη στη Βιέννη ζήτησαν από τις κυβερνήσεις να στρέψουν την προσοχή τους από την προσφορά στη ζήτηση.

Επενδύσεις σε ότι έχουμε

«Πρέπει να επενδύσουμε στο ενεργειακό σύστημα του σήμερα, όσο αντιδημοφιλές κι αν ακούγεται...
Εάν δεν το κάνουμε, θα έχουμε αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BP Bernard Looney, σύμφωνα με πηγή που ήταν παρούσα στο συνέδριο. .

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) απαγόρευσε την πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης σε δημοσιογράφους από το Reuters, το Bloomberg και τη Wall Street Journal για να καλύψουν την εκδήλωση, η οποία ολοκληρώνεται την Πέμπτη.

Ακτιβιστές για το κλίμα και ορισμένοι επενδυτές έχουν ασκήσει πίεση στους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου να μετατοπίσουν τα χαρτοφυλάκια τους προς την ανανεώσιμη ενέργεια μηδενικού άνθρακα για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ωστόσο, τα κέρδη ρεκόρ από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο πέρυσι και οι σχετικά χαμηλές αποδόσεις από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώθησαν ορισμένους επενδυτές να απαιτήσουν από τις εταιρείες να ανανεώσουν την εστίασή τους στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για να αυξήσουν τα κέρδη.

Εταιρείες, όπως η Shell και η BP, έχουν επιβραδύνει τα σχέδια για μείωση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων.

Σε συνέντευξή του στο BBC που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Wael Sawan, δήλωσε ότι η μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου θα ήταν «επικίνδυνη και ανεύθυνη», δεδομένου του πιθανού αντίκτυπου στις τιμές όταν ο πληθωρισμός είναι ήδη υψηλός.

Ο Simon Stiell, ο εκτελεστικός γραμματέας του οργάνου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), με τη σειρά του χαρακτήρισε τα σχόλια του Sawan ως «ανεύθυνα» στην εκδήλωση του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με μια παρούσα πηγή.

Ζήτηση ρεκόρ

Η ζήτηση πετρελαίου έφτασε σε νέες κορυφές άνω των 102 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα φέτος, ανακάμπτοντας από την πτώση κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, λόγω της ισχυρής ζήτησης από την Ασία και της παραγωγής πετροχημικών, δήλωσαν στελέχη πετρελαίου και αναλυτές.

Η καύση ορυκτών καυσίμων ευθύνεται για την πλειονότητα των εκπομπών που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη, οι οποίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρέπει να μειωθούν στο καθαρό μηδέν μέχρι το 2050 για να αποφευχθούν οι πιο ακραίες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο επικεφαλής της εθνικής εταιρείας πετρελαίου ADNOC του Άμπου Ντάμπι, Sultan al-Jaber, δήλωσε ότι η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων είναι αναπόφευκτη: «Αλλά δεν μπορεί να είναι ανεύθυνο... Θα εξαρτηθεί επίσης από ισχυρά σήματα ζήτησης».

Το Άμπου Ντάμπι θα φιλοξενήσει συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα που ξεκινούν στα τέλη Νοεμβρίου.

Η βιομηχανία πετρελαίου έχει πει εδώ και καιρό ότι οι χαμηλότερες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ελλείψει μείωσης της ζήτησης πετρελαίου, θα οδηγήσουν μόνο σε υψηλότερες τιμές.

"Το λάθος είναι να πιστεύουμε ότι εάν μειώσουμε τις επενδύσεις στο υπάρχον σύστημα, σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τότε τα χρήματα θα μεταφερθούν.Όχι.
Η πραγματικότητα είναι ότι αν το κάνουμε με αυτόν τον τρόπο, η τιμή θα ανέβει ξανά", Πάτρικ Ο Πουγιάν, ο επικεφαλής της κορυφαίας γαλλικής εταιρείας TotalEnergies, είπε.

Πρόσβαση στα δάνεια

Οι υπουργοί του OPEC και οι εταιρείες πετρελαίου είπαν ότι οι περιορισμοί στην πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια για έργα ορυκτών καυσίμων έχουν στερήσει από τη βιομηχανία επενδύσεις που απαιτούνται ακόμη και για τη διατήρηση των υφιστάμενων επιπέδων παραγωγής.

Οι επενδύσεις στον τομέα μειώθηκαν σε περίπου 580 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος από το ανώτατο όριο των 887 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2014, σύμφωνα με αναλυτές της συμβουλευτικής εταιρείας Rystad Energy, αν και είπαν αυτήν την εβδομάδα οι ισχυρισμοί για χρόνια υποεπένδυση ήταν υπερβολικοί.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η εθνική και διεθνής συνεργασία των κυβερνήσεων για επιδοτήσεις και κίνητρα κάθε είδους για την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών», δήλωσε ο Jean Paul Prates, επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού της Βραζιλίας Petrobras.

«Διαφορετικά θα έχουμε την ίδια ζήτηση για ας πούμε πλαστικό που έχουμε τώρα...
Πιστεύω ότι ένας μετασχηματισμός θα συμβεί πολύ περισσότερο από την πλευρά της κατάντη και της ζήτησης και όχι προς τα πάνω», είπε ο Prates.

Ο Amin Nasser, Διευθύνων Σύμβουλος της Saudi Aramco, είπε ότι η εταιρεία του θα επενδύσει 45-55 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο φέτος: «Αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, επομένως αυτό δείχνει την εμπιστοσύνη μας στο μέλλον».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης