Τριάντα μεγάλες τράπεζες άφησαν εκτός σχεδιασμού των πράσινων ομολόγων την πυρηνική ενέργεια

Τριάντα μεγάλες τράπεζες άφησαν εκτός σχεδιασμού των πράσινων ομολόγων την πυρηνική ενέργεια
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει πει ότι η παγκόσμια πυρηνική ικανότητα θα πρέπει να διπλασιαστεί περίπου έως το 2050, εάν ο κόσμος θέλει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050
Καμία από τις 30 μεγάλες τράπεζες του κόσμου δεν έχει συμπεριλάβει ρητά την πυρηνική ενέργεια στα κριτήριά τους για την έκδοση πράσινων ομολόγων ή ομολόγων που συνδέονται με τη βιωσιμότητα, δήλωσαν ερευνητές την Πέμπτη, παρά την απόφαση της ΕΕ πέρυσι να την χαρακτηρίσει ως βιώσιμη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε πέρυσι να συμπεριλάβει πυρηνικούς σταθμούς στον κατάλογο των επενδύσεών της που μπορούν να χαρακτηριστούν και να διατεθούν στο εμπόριο ως πράσινες.
Η κίνηση στόχευε να καθοδηγήσει τους επενδυτές προς τεχνολογίες φιλικές προς το κλίμα, αλλά διχάζει τις χώρες της ΕΕ που διαφωνούν σχετικά με τα πράσινα διαπιστευτήρια της ατομικής ενέργειας.

Μέχρι στιγμής, οι τράπεζες δεν έχουν ακολουθήσει το παράδειγμα της ΕΕ στους δικούς τους κανόνες για τα πράσινα ομόλογα, σύμφωνα με ανάλυση του Κέντρου Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Η μελέτη εξέτασε τις 30 τράπεζες που κρίθηκαν συστημικά σημαντικές από το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Από αυτές τις τράπεζες, 17 είχαν αποκλείσει ρητά την πυρηνική ενέργεια από τα πράσινα χρηματοδοτικά τους πλαίσια, ενώ 12 είχαν σιωπηλά πλαίσια για τα πυρηνικά και μία δεν είχε τέτοιο πλαίσιο, είπαν οι ερευνητές.

Το πρότυπο των πράσινων ομολόγων της ΕΕ περιλαμβάνει την πυρηνική ενέργεια. Ωστόσο, ο αποκλεισμός από τα πλαίσια των τραπεζών θα μπορούσε να περιορίσει την πρόσβαση του κλάδου σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη δεξαμενή βιώσιμων κεφαλαίων.

Η έκδοση πράσινων ομολόγων έφτασε σε υψηλό ρεκόρ παγκοσμίως τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Ο συν-συγγραφέας της έρευνας Matt Bowen είπε ότι ήταν έκπληκτος που η πυρηνική ενέργεια τόσο συχνά αποκλείεται από τις κατευθυντήριες γραμμές για την πράσινη χρηματοδότηση των τραπεζών, δεδομένης της πιθανής συμβολής της στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η πυρηνική ενέργεια δεν παράγει εκπομπές CO2 που βλάπτουν το κλίμα με τον ίδιο τρόπο που τα ορυκτά καύσιμα, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά παράγει ραδιενεργά απόβλητα.

Χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία αντιτίθενται στην πηγή ενέργειας και άσκησαν πίεση κατά της απόφασης της ΕΕ να την χαρακτηρίσει ως πράσινη, επικαλούμενη ανησυχίες όπως η διάθεση απορριμμάτων, ο πιθανός κίνδυνος ατυχημάτων και μεγάλες καθυστερήσεις στα πρόσφατα πυρηνικά έργα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει πει ότι η παγκόσμια πυρηνική ικανότητα θα πρέπει να διπλασιαστεί περίπου έως το 2050, εάν ο κόσμος θέλει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης