Οπτικές ίνες και έξυπνοι μετρητές έρχονται να βάλουν σε νέα εποχή το κτηριακό απόθεμα της χώρας. Μέσω του προγράμματος Smart Readiness, μονοκατοικίες και πολυκατοικίες ανοίγουν το παράθυρο της «έξυπνης ετοιμότητας». Το έργο, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέπει ένα σχήμα ενίσχυσης, δηλαδή κουπόνι, για την επιδότηση μέρους του κόστους των εργασιών που θα κάνουν 120.000 κτήρια πιο ευφυή.
Το έργο αφορά στην εγκατάσταση υποδομών που θα διευκολύνουν τη μετατροπή ενός κτηρίου σε «έξυπνο», δηλαδή τη σύνδεσή του με το δίκτυο οπτικών ινών, καθώς και την εγκατάσταση νέων «έξυπνων» μετρητών για τη διασύνδεση με δίκτυα ηλεκτρισμού, θέρμανσης και φυσικού αερίου. Ουσιαστικά, η ενσωμάτων του Internet of Things (IoT) στα κτήρια που ζούμε θα συμβάλλει στον έλεγχο της κατανάλωσης και στην καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της δράσης επιχορηγούνται εργασίες για την εγκατάσταση οπτικών ινών εντός του κτηρίου για τη διευκόλυνση της παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων σε όλους τους χώρους (διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα κλπ). Επίσης, για την εγκατάσταση υποδομών για τη μελλοντική διασύνδεση των μετρητών των δικτύων κοινής ωφέλειας με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτηρίου, καθώς και του λεβητοστασίου της κεντρικής θέρμανσης και του μηχανοστασίου του ανελκυστήρα.
Νέος διαγωνισμός για τον χάρτη ευρυζωνικότητας
Προκειμένου να επιταχύνει την εφαρμογή του προγράμματος, η Κοινωνίας της Πληροφορίας έβγαλε στον αέρα έναν νέο διαγωνισμό για την αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος Χάρτη Ευρυζωνικότητας και Μητρώου Δικτύου, με προϋπολογισμό 305 χιλ. ευρώ (με ΦΠΑ). ουσιαστικά, το εν λόγω ψηφιακό έργο θα τρέξει καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος που προσδιορίζεται από το χρονοδιάγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης στο τέλος του 2025.
Η αναβάθμιση του χάρτη ευρυζωνικότητας και του μητρώου δικτύου είναι απαραίτητη για τον προσδιορισμό των δικαιούχων του προγράμματος. Βάσει της σχετικής χαρτογράφησης, υποψήφια θα είναι κτήρια από τα οποία διέρχεται ή πρόκειται να διέρχεται ως το 2026 ευρυζωνικό δίκτυο με ταχύτητες άμεσα αναβαθμίσιμες σε 1Gbps, καθώς και όποιο κτήριο βρίσκεται σε απόσταση ως 1000 μέτρα από τα παραπάνω.
Σύμφωνα με την προκήρυξη, το Smart Readiness Voucher Scheme έχει ως ημερομηνία γενικής λήξης την 30η Ιουνίου 2025, ημερομηνία μέχρι την οποία μπορούν να υποβάλλονται νέες αιτήσεις και να εκδίδονται νέα vouchers. Η περίοδος εξαργύρωσης λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2025.
Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης ανά κτήριο προκύπτει με βάση τον αριθμό των ορόφων, των οριζόντιων ιδιοκτησιών και την κατηγορία των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν. Η αξία των κουπονιών θα κυμαίνεται από 60 ως και 200 ευρώ.
Η θέση της Ελλάδας
Η χώρα μας εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντική υστέρηση ως προς τη διαθεσιμότητα και τη διείσδυση των δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων, συγκριτικά με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Βάσει του δείκτη DESI 2021, η κάλυψη σταθερών δικτύων υπερ-υψηλών ταχυτήτων (VHCN) ανέρχεται σε 10% έναντι 59% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου ενώ η διείσδυση ευρυζωνικών υπηρεσιών ταχύτητας 100 Mbps ή μεγαλύτερης ανέρχεται σε 3% έναντι 34% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου. Επιδόσεις που κατατάσσουν την Ελλάδα μόλις στην 27η θέση της Ε.Ε.
Τροχοπέδη αποτελεί η απουσία σύγχρονων υποδομών που επιτρέπουν την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων στο μεγαλύτερο μέρος του υφιστάμενου κτηριακού αποθέματος της χώρας. Την ίδια στιγμή, η περιορισμένη ζήτηση για τέτοιες υπηρεσίες θέτει σε κίνδυνο και τον όποιο επενδυτικό σχεδιασμό των παρόχων.
Σε αυτό το πλαίσιο, το έργο Smart Readiness Voucher Scheme αναμένεται να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης των αναγκαίων υποδομών σε υφιστάμενα κτήρια. Ουσιαστικά, δρα συμπληρωματικά με το Πρόγραμμα Gigabit Voucher προκειμένου να αρθούν εμπόδια που περιορίζουν την πρόσβαση των πολιτών σε ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων.
www.worldenergynews.gr