Οι ρωσικοί αγωγοί και οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά σχεδόν 60% το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι σε σχεδόν 23 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, καθώς η ΕΕ αναζήτησε άλλες πηγές εν μέσω του πολέμου της Μόσχας κατά της Ουκρανίας.
Η Ρωσία εξήγαγε περίπου 11,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς την Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που αναμεταδίδει το Montel.
Οι αποστολές LNG υποχώρησαν κατά ένα πιο μέτριο 3,7% σε ετήσια βάση στα 11,2 bcm, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Kpler. Και οι αναλυτές ήταν σε μεγάλο βαθμό ομόφωνοι στην πρόβλεψη παρόμοιων όγκων για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ο Yuriy Onyshkiv, αναλυτής της αγοράς φυσικού αερίου με έδρα το Κίεβο στην LSEG, είπε ότι αναμένει ότι οι ροές μέσω της διέλευσης Velke Kapusany μεταξύ Ουκρανίας και Σλοβακίας θα «παραμείνουν σταθερές ή θα μειωθούν ελαφρά» στο δεύτερο εξάμηνο.
«Εξαρτάται από τις ευρωπαϊκές ανάγκες κατανάλωσης και έγχυσης που φθάνουν τον χειμώνα», είπε, προβλέποντας επίσης ότι οι εξαγωγές μέσω του συστήματος αγωγών Turkstream - μεταξύ Τουρκίας και Βουλγαρίας - θα παραμείνουν ίδιες και σχετικά σταθερές. Αυτό οφείλεται εν μέρει στα «επίπεδα στερεών αποθεμάτων φυσικού αερίου» στη Βουλγαρία (88%), καθώς και στη Ρουμανία και την Ουγγαρία (67-68%), πρόσθεσε.
Σταθερές ροές
«Αναμένουμε ότι οι ροές θα παραμείνουν γενικά σταθερές για το υπόλοιπο του έτους», δήλωσε ο James Waddell, επικεφαλής ευρωπαϊκού φυσικού αερίου στην Energy Aspects.
«Θα υπάρξουν κίνδυνοι από τη Ρωσία, περιορίζοντας την προσφορά, όπως είδαμε πέρυσι, αλλά πιστεύουμε ότι η Ρωσία είναι λιγότερο ικανή να εξοπλίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου της τώρα, δεδομένου του χαμηλού μεριδίου τους στο ευρωπαϊκό ισοζύγιο».
Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες χαμηλότερες υποψηφιότητες αγοραστών για φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας, εάν οι άμεσες τιμές «βυθιστούν αρκετά» σε σχέση με τις τιμές βάσει των ρωσικών εξαγωγικών συμβάσεων.
Κίνδυνος ζημιάς;
«Εξακολουθώ να περιμένω ότι οι ροές μέσω Ουκρανίας θα συνεχιστούν περίπου στα τρέχοντα επίπεδα το δεύτερο εξάμηνο, εκτός εάν το σύστημα διαμετακόμισης υποστεί φυσική ζημιά», δήλωσε η Katja Yafimava του Ινστιτούτου Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, επισημαίνοντας ότι οι ροές μέσω Turkstream πιθανότατα «θα συνεχιστούν ως συνήθως».
Όσον αφορά το LNG, είπε ότι οι εξαγωγές θα πρέπει να συνεχιστούν στα επίπεδα που καθορίζονται στα υπάρχοντα μακροπρόθεσμα συμβόλαια.
Εάν η ΕΕ προσπαθούσε να εισαγάγει ορισμένα μέτρα που περιορίζουν τις εισαγωγές συμβατικού ρωσικού LNG, τέτοια μέτρα πιθανότατα θα αμφισβητηθούν στα δικαστήρια, εκθέτοντας πιθανώς τους ευρωπαίους αγοραστές σε σημαντικές οικονομικές ζημιές, για να μην αναφέρουμε περαιτέρω σύσφιξη του ευρωπαϊκού ισοζυγίου φυσικού αερίου», είπε.
www.worldenergynews.gr