Ενέργεια

Ουγγαρία: Θέλει εξαίρεση και για την εξαγωγή προϊόντων πετρελαίου ρωσικής προέλευσης

Ουγγαρία: Θέλει εξαίρεση και για την εξαγωγή προϊόντων πετρελαίου ρωσικής προέλευσης

Η MOL κατέχει διυλιστήρια στην Ουγγαρία και Σλοβακία, τα οποία τροφοδοτούνται και τα δύο από το νότιο τμήμα του αγωγού Druzhba

 

Η Ουγγαρία θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση παράταση ενός έτους της εξαίρεσης από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που επιτρέπει στο διυλιστήριο Slovnaft, μέρος της MOL, να εξάγει διυλισμένα προϊόντα από ρωσικό πετρέλαιο στη Τσεχική Δημοκρατία, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας.

Ο Peter Szijjarto δήλωσε μετά από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας ότι ο ουγγρικός ενεργειακός όμιλος MOL χρειαζόταν έναν ακόμη χρόνο για να ολοκληρώσει την επένδυση στο σλοβακικό διυλιστήριο Slovnaft που θα επέτρεπε περαιτέρω στροφή προς μη ρωσικό αργό.
«Απαιτούνται αυτές οι επενδύσεις για έναν ακόμη χρόνο, επομένως ζητάμε από την ΕΕ να παρατείνει κατά ένα χρόνο την εξαίρεση από τις κυρώσεις που επιτρέπει στην MOL και τη Slovnaft, που είναι μέρος του ομίλου, να εξάγουν προϊόντα διυλισμένων από ρωσικό πετρέλαιο στην Τσεχική Δημοκρατία », είπε ο Szijjarto σε συνέντευξη Τύπου.

Η MOL κατέχει διυλιστήρια στην Ουγγαρία και Σλοβακία, τα οποία τροφοδοτούνται και τα δύο από το νότιο τμήμα του αγωγού Druzhba.
Η Σλοβακία λαμβάνει σχεδόν όλο το αργό της πετρέλαιο από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Druzhba, αλλά σχεδιάζει να μειώσει το ποσοστό φέτος.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MOL, Zsolt Hernadi, δήλωσε στο Reuters τον Απρίλιο ότι η MOL σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει εν μέρει τις τεχνολογικές επενδύσεις 500-700 εκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για τη διαφοροποίηση των διυλιστηρίων του Δούναβη και της Slovnaft μακριά από το πετρέλαιο Urals με πόρους της ΕΕ.
«Θα θέλαμε να είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε ελεύθερα στο τέλος του 2025 για το πότε, πόσο και ποιο είδος πετρελαίου θέλουμε να στείλουμε σε ποιο διυλιστήριο… μέχρι το τέλος του 2025, αρχές του 2026», δήλωσε ο Hernadi σε συνέντευξη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης