Ενέργεια

Novak: Η Ρωσία θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 500.000 bpd τον Αύγουστο

Novak: Η Ρωσία θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 500.000 bpd τον Αύγουστο
Το αργό πετρέλαιο Brent εκτινάχθηκε έως και 1,6% στα 76,60 δολάρια το βαρέλι μετά τη ρωσική ανακοίνωση γράφει το Reuters
Η Ρωσία θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Αύγουστο, δήλωσε ο υπεύθυνος του Προέδρου Vladimir Putin για το πετρέλαιο τη Δευτέρα 3/7, καθώς η Μόσχα επιδιώκει να πιέσει τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου σε συνεννόηση με τη Σαουδική Αραβία, όπως αναφέρει το Reuters 

Το αργό πετρέλαιο Brent εκτινάχθηκε έως και 1,6% στα 76,60 δολάρια το βαρέλι μετά τη ρωσική ανακοίνωση και τη δήλωση της Σαουδικής Αραβίας ότι θα επεκτείνει την εθελοντική περικοπή παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο bpd για έναν ακόμη μήνα για να συμπεριλάβει τον Αύγουστο.

«Στο πλαίσιο των προσπαθειών να διασφαλιστεί ότι η αγορά πετρελαίου παραμένει ισορροπημένη, η Ρωσία θα μειώσει οικειοθελώς την προσφορά πετρελαίου της τον Αύγουστο κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα περιορίζοντας τις εξαγωγές της κατά αυτή την ποσότητα στις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak.

Η ρωσική ανακοίνωση ήρθε λίγα λεπτά μετά τη δήλωση της Σαουδικής Αραβίας και κατόπιν συνεννόησης των δύο ηγετών των κρατών Putin - MBS.
Ο Novak αρνήθηκε να πει εάν η ρωσική παραγωγή πετρελαίου θα μειωθεί κατά το ίδιο ποσό με τις εξαγωγές της.

Οι εξαγωγές της Ρωσίας, του δεύτερου μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία.παρέμειναν ισχυρές παρά τις δυτικές κυρώσεις.
Έχει ήδη δεσμευτεί να μειώσει την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) σε 9,5 εκατομμύρια bpd από τον Μάρτιο έως το τέλος του έτους.

Τόσο το Ριάντ όσο και η Μόσχα προσπαθούν να διατηρήσουν την τιμή του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα

Το Brent έχει υποχωρήσει από τα 113 δολάρια το βαρέλι πριν από ένα χρόνο λόγω των ανησυχιών για οικονομική επιβράδυνση και των μεγάλων προμηθειών από τους μεγάλους παραγωγούς.
Ο Igor Sechin, επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας ενέργειας Rosneft δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία χάνει από άλλες χώρες του ΟΠΕΚ+ επειδή εξήγαγε μικρότερο μερίδιο της παραγωγής πετρελαίου της.

Ο Sechin είπε ότι ορισμένες χώρες του ΟΠΕΚ+ εξάγουν έως και το 90% της παραγωγής τους, ενώ η Ρωσία διαθέτει μόνο το ήμισυ της παραγωγής της στην παγκόσμια αγορά.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου από τα Ρωσικά Ουράλια τον Ιούνιο ήταν κατά μέσο όρο 55,28 δολάρια το βαρέλι, από 87,25 δολάρια πέρυσι, και κάτω από τα δυτικά ανώτατα όρια τιμών, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών, ενώ η μέση τιμή του για τους πρώτους έξι μήνες του έτους ήταν 52,17 δολάρια το βαρέλι, από 84,09 δολάρια την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης