Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Μ. Guesne (Lhyfe): Η υπεράκτια αιολική ενέργεια «κλειδί» για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου

Μ. Guesne (Lhyfe): Η υπεράκτια αιολική ενέργεια «κλειδί» για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου

Θα μπορούσε να παράγει όλο το ανανεώσιμο υδρογόνο που χρειάζεται για την απανθρακοποίηση δήλωσε ο πρόεδρος της γαλλικής εταιρείας στο Montel

 

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα μπορούσε να επιτρέψει στην ΕΕ να παράγει τους 20 εκατ. τόνους πράσινου υδρογόνου που χρειάζεται για την απανθρακοποίηση της οικονομία της έως το 2030, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Matthieu Guesne, πρόεδρου της γαλλικής εταιρείας παραγωγής πράσινου υδρογόνου Lhyfe, σε συνέντευξή του στο Montel.

ΕΡ: Η ΕΕ σχεδιάζει να εισάγει το ήμισυ του πράσινου υδρογόνου της το 2030. Μπορεί να μειωθεί;

ΑΠ:Με την υπεράκτια αιολική ενέργεια, θα μπορούσαμε να παράγουμε όλο το ανανεώσιμο υδρογόνο που απαιτείται για την απεξάρτηση από τον άνθρακα της βαριάς βιομηχανίας και των μεταφορών. Το σχέδιο RePowerEU του μπλοκ θέτει στόχο παραγωγής 10 εκατομμυρίων τόνων/έτος στην ξηρά, αλλά θα μπορούσαμε να προσθέσουμε 10-15 εκατομμύρια τόνους υπεράκτιας. Τα offshore μπορούν να αλλάξουντο παιχνίδι για την παραγωγή και την ευρωπαϊκή κυριαρχία.

ΕΡ: Γιατί να παράγουμε υδρογόνο στις υπεράκτιες περιοχές;

ΑΠ:Στη θάλασσα, έχουμε όλο τον άνεμο, το χώρο και το νερό που χρειάζετε για την παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων υδρογόνου. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει περισσότερο από 11 φορές την τρέχουσα ζήτηση ενέργειας από υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Πολλά κράτη ακολουθούν αυτόν τον δρόμο, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Δανίας, της Ολλανδίας και της Γερμανίας, οι οποίες μαζί σχεδιάζουν να παράγουν το ισοδύναμο 20 GW υδρογόνου από υπεράκτια αιολική ενέργεια έως το 2030.

ΕΡ: Η ΕΕ χρειάζεται περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές αλλά το ίδιο χρειάζεται και το πράσινο υδρογόνο. Υπάρχει χώρος και για τα δύο;

ΑΠ:Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα υδρογόνου θα συμπληρώσουν τα αιολικά πάρκα ηλεκτρικής ενέργειας και θα χρησιμοποιήσουν πόρους που διαφορετικά θα έμεναν αχρησιμοποίητοι.

Πολλές χερσαίες ή υπεράκτιες τοποθεσίες είναι πολύ μικρές ή πολύ μακριά από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για μια βιώσιμη σύνδεση στο δίκτυο. Ωστόσο, είναι πολύ φθηνότερη η αποστολή υδρογόνου στην ξηρά χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή φυσικού αερίου ή την κατασκευή αγωγών, οι οποίοι κοστίζουν 3-15 φορές λιγότερο από ένα υποθαλάσσιο καλώδιο τροφοδοσίας.

Με ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο 1 GW, θα μπορούσαμε να συνδέσουμε 500 MW στο δίκτυο και να χρησιμοποιήσουμε τα υπόλοιπα για την παραγωγή υδρογόνου.

ΕΡ: Ποια είναι τα εμπόδια;

ΑΠ:Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι αν δεν κάνουμε το βήμα τώρα, είμαστε νεκροί. Στη Γαλλία, χρειάστηκαν 11 χρόνια για να ξεκινήσει το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο πέρυσι. Στη Γερμανία, την Ολλανδία, γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα χρειάζονται περίπου επτά χρόνια – ωστόσο είναι ακόμα πολλά.

Αναμένω μεγάλα έργα υδρογόνου να γίνουν γύρω στο 2030, αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε τώρα σε ώριμες τεχνολογίες, διαφορετικά πρόκειται για επιστημονική φαντασία.

Μέχρι σήμερα, η Lhyfe διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων 10 GW στην Ευρώπη. Στοχεύουμε περισσότερα από 3 GW στην ξηρά και άλλα 3 GW υπεράκτια έως το 2030-35.

ΕΡ: Θα είναι ανταγωνιστικό το ευρωπαϊκό πράσινο υδρογόνο;

ΑΠ:Δεν θα είναι απαραίτητα φθηνότερο από την εισαγωγή. Νομίζω ότι το συνολικό κόστος παραγωγής θα ποικίλλει, όπως συμβαίνει για την αιολική, το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο. Θα υπάρχει μια τιμή αγοράς, αλλά λόγω του πετρελαϊκού σοκ του 1973 ή του πολέμου στην Ουκρανία σήμερα, τα κράτη θα έχουν πάντα το βλέμμα τους στην κυριαρχία.

Το πράσινο υδρογόνο – που συνήθως παράγεται από περίσσεια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – θα χρειαστεί πιθανώς επιδοτήσεις για περίπου δώδεκα χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου για να εγγυηθεί ή να μειώσει τον κίνδυνο και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις.

www.worldenergynews.gr






Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης