Ενέργεια

Reuters: Αυστηρότερα όρια για τις επιδοτήσεις σταθμών ηλεκτροπαραγωγής εξετάζει η ΕΕ

Reuters: Αυστηρότερα όρια για τις επιδοτήσεις σταθμών ηλεκτροπαραγωγής εξετάζει η ΕΕ

 Εντείνονται οι προσπάθειες για να συμφωνήσουν για την μεταρρύθμιση της ενεργειακής αγοράς

 

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν αυστηρότερα όρια στις κρατικές ενισχύσεις για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σε μια επερχόμενη ανανέωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, μετά τις διαφωνίες μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας για το θέμα που κατέληξαν σε συμφωνία την περασμένη εβδομάδα.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ απέτυχαν να συμφωνήσουν με τις μεταρρυθμίσεις την περασμένη εβδομάδα, αφού χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο αντιτάχθηκαν στα σχέδια για τη χορήγηση συμβάσεων ηλεκτρικής ενέργειας σταθερής τιμής με το κράτος σε υφιστάμενους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, τα οποία, όπως είπαν, θα μπορούσαν να στρεβλώσουν την αγορά της ΕΕ δίνοντας σε ορισμένα κράτη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι οι ανησυχίες επικεντρώθηκαν γύρω από την πιθανή χρήση αυτών των επιδοτήσεων για γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς.

Η Γαλλία, η οποία είχε υποστηρίξει την πρόταση επιδότησης, έχει πιέσει στις πρόσφατες συνομιλίες για διάφορους νόμους της ΕΕ για ευνοϊκότερη μεταχείριση της πυρηνικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, η οποία, όπως λέει, είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Μια νέα συμβιβαστική πρόταση, την οποία είδε το Reuters, ανέφερε ότι οι χώρες θα μπορούσαν να προσφέρουν τις επιδοτήσεις μόνο σε εκείνες τις υπάρχουσες μονάδες όπου έγινε σημαντική επένδυση καλύπτοντας τουλάχιστον το 50% της αξίας της μονάδας και παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής της κατά μια δεκαετία ή περισσότερο.

Η πρόταση της Σουηδίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ μέχρι το Σάββατο και αγωνίζεται να καταλήξει σε συμφωνία, πρόσθεσε επίσης όρους για την αποφυγή «υπεραντιστάθμισης» αυτών των εργοστασίων.

Οι πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ θα συζητήσουν την πρόταση σήμερα Παρασκευή.

Σταθερές τιμές

Η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στοχεύει να καταστήσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη πιο σταθερές και να αποφύγει την επανάληψη της ενεργειακής κρίσης του περασμένου έτους, όταν οι τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου έπληξαν τους καταναλωτές.

Οι χώρες συγκρούστηκαν επίσης για μια καθυστερημένη πρόταση να επιτραπεί στις χώρες να επεκτείνουν τις επιδοτήσεις ενέργειας από άνθρακα στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, η οποία ορισμένες πρωτεύουσες προειδοποίησαν ότι θα υπονόμευε τις προσπάθειες της Ευρώπης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η Πολωνία, η οποία θα μπορούσε να παρατείνει το σύστημα στήριξης του μηχανισμού παραγωγικής ικανότητας για εργοστάσια άνθρακα πέραν του 2025 βάσει της πρότασης, δήλωσε ότι είναι απαραίτητο για την ενεργειακή ασφάλεια.

Το πιο πρόσφατο προσχέδιο θα επέτρεπε στις χώρες να παρατείνουν τις επιδοτήσεις άνθρακα έως το 2028, αλλά πρόσθεσε όρους, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης του αντίκτυπου στους στόχους μείωσης του CO2.

Μόλις συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση, οι χώρες πρέπει να διαπραγματευτούν τις τελικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης