Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

EUPD: Σε 5 χρόνια 348 GW νέας ηλιακής ισχύος θα προστεθούν σε ΕΕ και Βρετανία

EUPD: Σε 5 χρόνια 348 GW νέας ηλιακής ισχύος θα προστεθούν σε ΕΕ και Βρετανία
Νέα μελέτη εξετάζει τις εννέα βασικές αγορές ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη, σύμφωνα με το PV Europe
Η αγορά ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη είναι έτοιμη για ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα πέντε χρόνια.
Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για νέα ισχύ 348 GW για τις 27 χώρες της και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως επισημαίνει το PV Europe.

Μια νέα έκθεση αναλύει το τμήμα ιδιωτικής ηλιακής ενέργειας σε αυτές τις εννέα βασικές ευρωπαϊκές αγορές.

Από την έναρξη του σχεδίου RepowerEU, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει μια νέα πορεία προς περισσότερη πράσινη ενέργεια για να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα και να προστατεύσει το κλίμα.

Ιδιαίτερα τα φωτοβολταϊκά συστήματα γνωρίζουν σημαντική ώθηση στην Ευρώπη από τις αρχές της δεκαετίας του 2020, υποστηριζόμενα από την έναρξη των Εθνικών Σχεδίων Ενέργειας και Κλίματος (NECPs) από κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

84 GW στο ηλιακό τμήμα μικρής κλίμακας.

Κατά την περίοδο 2018-2022, η ΕΕ-27 και το Ηνωμένο Βασίλειο πρόσθεσαν συνολικά 118 GW ηλιακής ισχύος.
Η EUPD Research εκτιμά ότι 348 GW νέας ισχύος θα προστεθούν στις 27 χώρες της ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο τα επόμενα πέντε χρόνια, από το 2023 έως το 2027.

Επιπλέον, το μερίδιο των αποκεντρωμένων ηλιακών εγκαταστάσεων αναμένεται να είναι υψηλό.
Η προσθήκη νέας ισχύος στον τομέα της ιδιωτικής μικρής κλίμακας αναμένεται να είναι 84 GW κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η δημοσιευμένη μελέτη «Market Leadership Study: Last Mile Distributed Solar and Energy Storage» εστιάζει στον τομέα της ιδιωτικής ηλιακής ενέργειας στις εννέα πιο σημαντικές ευρωπαϊκές αγορές.

Αυτές περιλαμβάνουν τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Αυστρία, τη Σουηδία, τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μελέτη εστιάζει ιδιαίτερα σε πλήρως ολοκληρωμένες και ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες εγκατάστασης που γνώρισαν δυσανάλογη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και έχουν αποκτήσει ισχυρή εθνική και, σε ορισμένες περιπτώσεις, διεθνή παρουσία και μερίδιο αγοράς.

Αυτές οι εταιρείες προσφέρουν σε ιδιώτες ιδιοκτήτες κατοικιών και ιδιοκτήτες μικρότερων εμπορικών κτιρίων πακέτα για ηλιακά συστήματα, με αποθήκευση ενέργειας καθώς και αντλίες θερμότητας και υποδομή φόρτισης, προσφέροντας όλες τις διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων πωλήσεων, σχεδιασμού, εγκατάστασης και ενεργειακών υπηρεσιών σε μία λύση.

Οι νέοι παίκτες

Μεταξύ των λίγων πανευρωπαϊκών παρόχων, η start-up 1Komma5° έχει αναδειχθεί ως νέος διεκδικητής για την ηγετική θέση στην αγορά, σύμφωνα με την EUPD.

Σε λιγότερο από 24 μήνες, η εταιρεία απέκτησε πρόσβαση σε πέντε ευρωπαϊκές αγορές εξαγοράζοντας κορυφαίες εταιρείες εγκατάστασης και υλοποίησης που επικεντρώνονται σε συστήματα ηλιακής ενέργειας, αποθήκευσης και αντλιών θερμότητας, εξηγεί η EUPD.

Εν τω μεταξύ, η σημασία των ηγετών της εθνικής αγοράς έχει αυξηθεί.

Σύμφωνα με την έκθεση, εταιρείες όπως η Enpal, η Eon Energia, η Zolar και η Svea Solar έχουν γίνει ηγέτες στην εθνική αγορά αναπτύσσοντας τις δικές τους προσφορές και πρόσβαση στην αγορά, καθώς και χτίζοντας μια ισχυρή θέση διανομής στις αντίστοιχες αγορές τους, ενώ επεκτείνονται διεθνώς. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης