Ιταλία: Μόνο με 10GW ετησίως θα πετύχει πράσινη ανάπτυξη 80GW ως το 2030 (Montel)

Ιταλία: Μόνο με 10GW ετησίως θα πετύχει πράσινη ανάπτυξη 80GW ως το 2030 (Montel)
Ο τρέχων ρυθμός ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητος φέτος, δήλωσε η ομάδα λόμπι Anie Rinnovabili
Η Ιταλία πρέπει να δει πάνω από τριπλασιασμό της τρέχουσας ετήσιας πράσινης ανάπτυξης στα 10 GW – σε σύγκριση με 3 GW πέρυσι – προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας των 80 GW ως το 2030, δήλωσε η ομάδα λόμπι Anie Rinnovabili.

«Η επίτευξη του στόχου του 2030 είναι μια τεράστια ευκαιρία, αν και ταυτόχρονα μια φιλόδοξη πρόκληση», είπε ο γενικός γραμματέας της ομάδας Michelangelo Lafronza σε συνέντευξή του στην Montel.
«Στο παρελθόν η Ιταλία έχει αποδείξει ότι είναι σε θέση να εγκαταστήσει περισσότερα από 9 GW/έτος νέας ισχύος».

Για να επιτύχει τον στόχο – που είχε οριστεί να αυξηθεί στα 85 GW όταν η χώρα αποκαλύψει μια νέα ενεργειακή πολιτική αυτή την εβδομάδα – η χώρα έπρεπε να κάνει αλλαγές στις διαδικασίες αδειοδότησης και εγκατάστασης, δήλωσε ο Lafronza.

Περικοπή χρονοδιαγραμμάτων

Τα έργα κλίμακας κοινής ωφέλειας θα μπορούσαν να ενθαρρυνθούν, για παράδειγμα, με τη μείωση των χρονοδιαγραμμάτων αδειοδότησης, τα οποία ήταν από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, πρόσθεσε.
Μια πιο διαφανής διαδικασία αδειοδότησης και η ανάπτυξη υποστήριξης για μη ώριμες τεχνολογίες όπως η υπεράκτια και η πλωτή αιολική ενέργεια θα μπορούσαν επίσης να ενισχύσουν την ανάπτυξη.

«Για να αυξηθούν οι εγκαταστάσεις σε κλίμακα κοινής ωφέλειας, πρέπει να ενισχυθεί ολόκληρη η [εφοδιαστική] αλυσίδα», είπε ο Lafronza.
«Η συνέχεια της πολιτικής είναι επίσης πολύ σημαντική, καθώς οι επενδυτές δεν θα δεσμευτούν σε ένα αβέβαιο περιβάλλον και αυτό μπλοκάρει τις δυνατότητες του κλάδου».

Περιφέρειες που υστερούν όσον αφορά τον εθνικό μέσο όρο ανάπτυξης απαιτούσαν επίσης στόχευση, με περιοχές όπως η Απουλία «ακινητοποιημένη αυτή τη στιγμή», είπε ο Lafronza.
Ωστόσο, ο τρέχων ρυθμός ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητος φέτος, πρόσθεσε.

«Θα είναι δύσκολο να ξεπεράσουμε την ανάπτυξη του 2022, αν και πολλά εξαρτώνται από τις αδειοδοτήσεις που σχετίζονται με την εμπορική και βιομηχανική ηλιακή ενέργεια, καθώς και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Το επόμενο έτος θα μπορούσε να εγκατασταθεί περισσότερη πράσινη ενέργεια, ωστόσο, τροφοδοτούμενη από την αύξηση των συμφωνιών αγοράς ενέργειας, πρόσθεσε.

Πολυάριθμες αναφορές

Η Montel έχει δημοσιεύσει πολλές αναφορές πρόσφατα σχετικά με την αποτυχία της χώρας να επιτύχει τους πράσινους στόχους της, ιδιαίτερα λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με τις αδειοδοτήσεις και τις εγκρίσεις.

Για παράδειγμα, μια μελέτη της δεξαμενής σκέψης Ecco και της συμβουλευτικής Artelys είπε ότι η Ιταλία πρέπει να τετραπλασιάσει την αιολική της ικανότητα και να αυξήσει την εγκατεστημένη ηλιακή

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης