Ενέργεια

Evercore ISI: Έρχεται έκρηξη στο υπεράκτιο πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Evercore ISI: Έρχεται έκρηξη στο υπεράκτιο πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Αύξηση 20% στις δαπάνες για εξερεύνηση

 

«Η ανοδική μας άποψη για τις υπεράκτιες αγορές ήταν ήδη ισχυρή» και τα βασικά σημεία των στοιχείων της SLB σε πρόσφατη παρουσίαση των επενδυτών στη Νέα Υόρκη «επικύρωσαν περαιτέρω την άποψή μας» επεσήμανε το Evercore ISI στην τελευταία έκθεσή της για την Offshore Oracle.

«Είναι μόνο η αρχή της έκρηξης των υπεράκτιων και βαθέων υδάτων», έγραψε η εταιρεία. Ο υπεράκτιος τομέας πετρελαίου και φυσικού αερίου «διανύει μια αξιοσημείωτη αναγέννηση», οδηγούμενος από τις επιταγές της ενεργειακής ασφάλειας, της περιφερειοποίησης και της πειθαρχημένης προμήθειας σχιστόλιθου της Βόρειας Αμερικής.

Η έκθεση σημείωσε ότι οι φορείς εκμετάλλευσης σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν ενεργά να επισπεύσουν τις ανακαλύψεις, να επιταχύνουν τους κύκλους ανάπτυξης και να μεγιστοποιήσουν την παραγωγικότητα των υπεράκτιων περιουσιακών τους στοιχείων. Υπάρχουν επί του παρόντος 400+ ενεργές υπεράκτιες εξέδρες επεσήμανε η Evercore.

Από την παρουσίαση, τη χρονική περίοδο 2022-2025, η SLB αναμένει ότι θα υπάρχουν 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμια FID σε 30+ χώρες, με περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια να διατίθενται σε έργα βαθέων υδάτων. Αυτή η αναμενόμενη υπεράκτια επένδυση αντιπροσωπεύει αύξηση 90% σε σύγκριση με την περίοδο 2016–2019.

Παράγοντες αναζωπύρωσης

Σύμφωνα με την Evercore, η αναζωπύρωση της υπεράκτιας αγοράς υποστηρίζεται από τρεις βασικούς παράγοντες:

▪ Η επιτάχυνση των δραστηριοτήτων πλήρωσης και δέσμευσης σε ώριμες αφρικανικές λεκάνες

▪ Η κλιμάκωση σημαντικών αναπτυξιακών έργων στη Γουιάνα, τη Βραζιλία και τη Μέση Ανατολή

▪ Η επιστροφή της εξερεύνησης και της αξιολόγησης, κυρίως στη Ναμίμπια, την Τανζανία, την Κολομβία, την Ινδία και την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρθηκε από το Evercore, η SLB πιστεύει ότι οι δαπάνες για υπεράκτια εξερεύνηση θα αυξηθούν πάνω από 20% και αναμένει ένα σταθερό επίπεδο δραστηριότητας με περισσότερους από 65 κύκλους μίσθωσης σε εξέλιξη.

Επιπλέον, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας και των ψηφιακών εξελίξεων έχει οδηγήσει σε βελτιωμένη απόδοση, μειωμένο κόστος και συντομότερους κύκλους ανάπτυξης σε υπεράκτια πεδία. Αυτό ενίσχυσε σημαντικά τα οικονομικά του έργου μείωσε το εφάπαξ κόστος και ενστάλαξε την εμπιστοσύνη μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης E&P να επενδύσουν σε έργα μεγάλου κύκλου. Από τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε FIDs που έχουν προγραμματιστεί μεταξύ 2022 και 2025, περίπου το 85% φέρεται να είναι βιώσιμο σε τιμές εμπορευμάτων κάτω των 50 δολαρίων, αποσυνδέοντάς τα από τη βραχυπρόθεσμη αστάθεια των τιμών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης