Επικαιρότητα

Το ΠΑΣΟΚ διαμηνύει: Κανένα κεντρικό deal με ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές

Το ΠΑΣΟΚ διαμηνύει: Κανένα κεντρικό deal με ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές

Το ΠΑΣΟΚ κλείνει την πόρτα, που θέλησε να ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, για σύμπραξη των δύο κομμάτων στις εκλογές της αυτοδιοίκησης.

 

Στελέχη της Χ. Τρικούπη σημειώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να πάει με λογική «χρισμάτων» από το «αθηνοκεντρικό κράτος», αλλά θα λειτουργήσει με αυτοδιοικητικά κριτήρια, τα οποία θα θέσει η επιτροπή αυτοδιοίκησης του κόμματος που θα συνεδριάσει το επόμενο διάστημα.
«Κεντρικό deal ούτε μπορεί να γίνει ούτε θα γίνει. Δεν έγινε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 31%, θα γίνει τώρα που είναι στο 17%;» έλεγε κορυφαίο στέλεχος

 «Η κεντρική φιλοσοφία μας είναι να δοθούν ελάχιστα χρίσματα σε κεντρικούς δήμους ή περιφέρειες» τονίζουν, και αυτό θα γίνει κατά περίπτωση.

Στόχος, φυσικά, είναι κυρίως οι περιφέρειες, ενώ γενικά στην αυτοδιοίκηση το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει πολύ ισχυρότερη δυναμική από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος -ιδίως μετά τις δύο εκλογικές ήττες που υπέστη και συρρικνώθηκε- μπορεί μόνο να ελπίζει σε «προσκόλληση» σε ισχυρές τοπικές υποψηφιότητες, όπως για παράδειγμα με εκείνη του... ισόβιου περιφερειάρχη, προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, Σταύρου Αρναουτάκη.
Το θέμα της πιθανής συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ άνοιξε σήμερα ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Τεμπονέρας, δηλώνοντας ότι πρέπει στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές να δημιουργηθεί «ένα πλατύ δημοκρατικό μέτωπο» από την Αριστερά και την Κεντροαριστερά, «απέναντι σε μια Δεξιά η οποία έρχεται με διαθέσεις τις οποίες ήδη έχει δείξει».

Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε αν με όσα λέει αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να κατέβουν από κοινού στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Διονύσης Τεμπονέρας ήταν ακόμα πιο ξεκάθαρος: «Όποιος δεν το συμμερίζεται αυτό θεωρώ ότι δεν έχει αντιληφθεί τι συντελέστηκε στη χώρα την προηγούμενη Κυριακή».

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, σπεύδουν να κόψουν κάθε σχετική συζήτηση.

«Δεν θα μπούμε σε τέτοια συζήτηση για να αλλάξει η ατζέντα για χάρη του ΣΥΡΙΖΑ», διεμήνυαν. «Ο Τεμπονέρας να ασχοληθεί με τα θέματα ηγεσίας που έχουν στο κόμμα τους μετά τη συντριβή», έλεγε άλλο στέλεχος.

Στο μεταξύ, δεν είναι λίγοι όσοι συνδέουν την άκαιρη, όπως λένε, συζήτηση επί του θέματος που επιχειρεί να ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις σημερινές δηλώσεις του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά, ο οποίος πήρε αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ («δεν με εκφράζει απόλυτα», είπε), δείχνοντας να «καίγεται» η υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων.

Όπως παρατηρούν αρκετοί, δείχνει να συνδέεται και με τις εξελίξεις μετά την εκλογική ήττα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ν. Παππά είχε γίνει από τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα, εξωθεσμικά, σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Τώρα, διαμηνύουν ότι ο Ν. Παππάς «δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, έχει προσωπική σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, έχει θετικά στοιχεία και γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι στηρίζει την υποψηφιότητά του. Αν ο ίδιος το ξανασκέφτεται ή δεν επιθυμεί να κατέβει, είναι δικαίωμά του».

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι οι υποψηφιότητες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί ως τις 31 Αυγούστου, από τη Χ. Τρικούπη σημειώνουν ότι αυτές οι αποφάσεις θα συζητηθούν, θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, εντός του Ιουλίου πιθανότατα.

Το θέμα χειρίζεται ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο γραμματέας της ΚΕ Ανδρέας Σπυρόπουλος και οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Πηγή:iefimerida.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης