Ξεκίνησε παραγωγή το μέγα - έργο HOPE με στόχο τα 10MW υπεράκτιου υδρογόνου

Ξεκίνησε παραγωγή το μέγα - έργο HOPE με στόχο τα 10MW υπεράκτιου υδρογόνου
Το έργο HOPE συντονίζεται από την Lhyfe (Γαλλία) και υλοποιείται από οκτώ Ευρωπαίους εταίρους, και χρηματοδοτείται με 20 εκατ. από την Κομισιόν, σύμφωνα με την OFFShore Energy
Το έργο HOPE (Hydrogen Offshore Production for Europe), το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία της πρώτης υπεράκτιας μονάδας παραγωγής υδρογόνου 10 MW στη Βόρεια Θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών του Βελγίου έως το 2026, έχει λάβει 20 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 21,8 εκατομμύρια δολάρια) επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ), όπως αναφέρει η OFFShore Energy.

Η κοινοπραξία του έργου HOPE και η EC υπέγραψαν τη συμφωνία επιχορήγησης 20 εκατομμυρίων ευρώ μετά τη θετική αξιολόγηση της πρότασης που υποβλήθηκε από τους εταίρους ως απόκριση στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων που εκδόθηκε από την Clean Hydrogen Partnership, που συνιδρύθηκε και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Οχτώ εταίροι

Το έργο HOPE συντονίζεται από την Lhyfe (Γαλλία) και υλοποιείται από οκτώ Ευρωπαίους εταίρους: Alfa Laval (Δανία), Plug (Ολλανδία), Strohm (Ολλανδία), EDP NEW (Πορτογαλία), ERM (Γαλλία), CEA (Γαλλία), POM-West-Vlaanderen (Βέλγιο) και DWR eco (Γερμανία).

Η συμφωνία επιχορήγησης έρχεται μετά τα εγκαίνια του Sealhyfe από τη Lhyfe το 2022, του πρώτου πιλοτικού εργοστασίου παραγωγής υδρογόνου υπεράκτιου στον κόσμο που τροφοδοτείται από μια πλωτή ανεμογεννήτρια ισχύος 1 MW.

Η πλατφόρμα άρχισε να παράγει τα πρώτα της κιλά υπεράκτιου υδρογόνου στις 20 Ιουνίου 2023.
Με το HOPE, οι εταίροι του έργου ανεβάζουν τώρα ταχύτητα και στοχεύουν στην εμπορευματοποίηση.

Όπως αποκαλύφθηκε, το έργο μεγάλης κλίμακας (10 MW) θα μπορεί να παράγει έως και τέσσερις τόνους πράσινου υδρογόνου την ημέρα στη θάλασσα, το οποίο θα εξάγεται στην ακτή με σύνθετο αγωγό, θα συμπιέζεται και θα παραδίδεται στους πελάτες για χρήση στη βιομηχανία και την τομέα των μεταφορών.
hope.PNG
Το πρώτο τέτοιου μεγέθους έργο

Το HOPE λέγεται ότι είναι το πρώτο υπεράκτιο έργο αυτού του μεγέθους στον κόσμο που ξεκινά την πραγματική υλοποίηση, με τη μονάδα παραγωγής και την υποδομή εξαγωγής και διανομής να πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία στα μέσα του 2026.

Θα βρίσκεται ένα χιλιόμετρο από την ακτή, στην υπεράκτια περιοχή δοκιμών μπροστά από το λιμάνι της Οστάνδης, στο Βέλγιο, που στοχεύει να είναι ο κεντρικός κρίκος στην αλυσίδα υδρογόνου στο Βέλγιο και έχει συμβάλει στην ανάπτυξη του έργου από την έναρξή του , είπαν οι εταίροι.

Τροφοδοτούμενη από ηλεκτρική ενέργεια που παρέχεται στο πλαίσιο συμβάσεων Συμφωνίας Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA) που εγγυώνται την ανανεώσιμη προέλευσή της, η μονάδα παραγωγής θα περιλαμβάνει τρεις μονάδες: παραγωγή και συμπίεση (σε μέτρια πίεση) στη θάλασσα, εξαγωγή με σύνθετο αγωγό και στη συνέχεια συμπίεση (σε υψηλή πίεση), αποθήκευση και διανομή στην ξηρά.

Η επιχορήγηση των 20 εκατ. ευρώ που χορηγείται από την ΕΚ για το έργο HOPE καλύπτει περίοδο πέντε ετών.

Αυτό περιλαμβάνει τρία χρόνια για την ανάπτυξη της συσκευής επίδειξης και στη συνέχεια δύο χρόνια για την επίδειξη της τεχνικής αξιοπιστίας και της εμπορικής βιωσιμότητας του μοντέλου.
Η εμπορική λειτουργία των υποδομών παραγωγής, εξαγωγής και διανομής υδρογόνου που αναπτύχθηκαν σε αυτό το πλαίσιο προορίζεται να συνεχιστεί πέρα από τη διάρκεια του έργου.

Η επιχορήγηση των 20 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση των φάσεων σχεδιασμού, προμήθειας εξοπλισμού και κατασκευαστικών εργασιών, καθώς και εργασιών έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας, εστιάζοντας κυρίως στη βελτιστοποίηση τεχνολογικών λύσεων και στη λειτουργία αυτού του τύπου υποδομής.

Η τεχνοοικονομική ανάλυση των υπεράκτιων λύσεων παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα θα είναι ένας άλλος τομέας εργασίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης