Η οριακή απώλεια της βαθμολόγησης του έργου επανεξετάστηκε, τα κριτήρια υπερκαλύφθηκαν και το έργο πέρασε την ευρωπαϊκή αξιολόγηση
Η οριακή απώλεια της βαθμολόγησης του έργου επανεξετάστηκε, τα κριτήρια υπερκαλύφθηκαν και το έργο πέρασε την ευρωπαϊκή αξιολόγηση
Νωρίτερα, το worldenergynews.gr έγραφε:
H ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου GREGY που αναπτύσσει η ELICA (Ομιλος Κοπελούζου) θα είναι ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα έχει άμεση εμπλοκή ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης. Η ένταξή του στην λίστα των Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος IPCEI (Important Projects of Common European Interest) αποτελεί μείζονος σημασίας θέμα για τη χώρα λόγω και της γεωπολιτικής διάστασης του έργου.Στο διάστημα που μεσολάβησε από τον αποκλεισμό του έργου στις αρχές Ιουνίου μέχρι και σήμερα πέραν από τις επαφές και τις ενστάσεις της εταιρίας στην αρμόδια Επιτροπή αξιολόγησης σχετικά με τα κριτήρια βαθμολόγησης, παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε σύμφωνα με πληροφορίες και ο υπηρεσιακός υπουργός Παντελής Κάπρος, ο οποίος φέρεται να είχε συνάντηση για το θέμα με την Επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.
Το θέμα φέρεται να έχει ¨ξεμπλοκάρει” σε τεχνικό επίπεδο ωστόσο κρίνεται απαραίτητη μια παρέμβαση σε πολιτικό επίπεδο, την οποία και θα αναλάβει ο νέος υπουργός και μάλιστα μέσα στις επόμενες ημέρες καθώς έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος λόγω των εθνικών εκλογών και της υπηρεσιακής κυβέρνησης που δεν είχε δυνατότητες τέτοιας παρέμβασης. Σε αυτή τη φάση αυτό που επιδιώκει η ελληνική πλευρά είναι μια θετική τεχνική αξιολόγηση του έργου που θα διασφαλίσει το διαβατήριο για την ένταξή του στην οριστική λίστα των IPCEI που θα κλείσει τον Οκτώβριο.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο GREGY έμεινε εκτός για μόλις 0,7 μονάδες απόκλισης από την προβλεπόμενη ελάχιστη βάση του 10, συγκεντρώνοντας συνολική βαθμολογία βάσει των κριτηρίων αξιολόγησης 9,3 μονάδες.
Το έργο GREGY αφορά τη σύνδεση της Αιγύπτου με υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 954 χλμ. απευθείας με την Αττική. Η ισχύς του καλωδίου ανέρχεται σε 3.000 μεγαβάτ με αμφίδρομη ικανότητα και το κόστος της επένδυσης σε 3,5 δισ. ευρώ. Το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται, θα καταναλώνεται από βιομηχανίες στην εσωτερική αγορά, 1 GW θα κατευθύνεται στην Ιταλία και στη Βουλγαρία και το υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή υδρογόνου.
Σύμφωνα με μελέτη, η ηλεκτρική διασύνδεση θα απελευθερώσει χωρητικότητα 700 μεγαβάτ στα υπάρχοντα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας – Ιταλίας και Ελλάδας – Βουλγαρίας. Το έργο έχει τη στήριξη των κυβερνήσεων Αιγύπτου , Ελλάδας αλλά και Βουλγαρίας που προσβλέπει μέσω αυτού σε εισαγωγές ¨πράσινης” ενέργειας από την Αίγυπτο.
www.worldenergynews.gr