Ενέργεια

Δεύτερη αγωγή κατά της TotalEnergies για πετρελαϊκά έργα σε δύο χώρες

Δεύτερη αγωγή κατά της TotalEnergies για πετρελαϊκά έργα σε δύο χώρες
H ενεργειακή εταιρεία κατηγορείται ότι δεν προστατεύει τους ανθρώπους και το περιβάλλον, σύμφωνα με το Reuters
Πέντε ομάδες ακτιβιστών μήνυσαν για δεύτερη φορά τη γαλλική πετρελαϊκή TotalEnergies για τα έργα της στην Ουγκάντα και την Τανζανία ενώπιον πολιτικού δικαστηρίου του Παρισιού σύμφωνα με το Reuters.

Οι ομάδες της Γαλλίας και της Ουγκάντα, με επικεφαλής τους Friends of the Earth France, κατηγορούν την ενεργειακή εταιρεία ότι δεν προστατεύει τους ανθρώπους και το περιβάλλον από την ανάπτυξη πετρελαίου Tilenga και τον αγωγό αργού πετρελαίου της Ανατολικής Αφρικής αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η αγωγή τους χρησιμοποιεί έναν γαλλικό νόμο του 2017 για το «καθήκον επαγρύπνησης» που απαιτεί από τις μεγάλες εταιρείες να εντοπίζουν τους κινδύνους στις παγκόσμιες δραστηριότητες και τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, καθώς και λεπτομερείς στρατηγικές για την αποτροπή τους.

«Η TotalEnergies θεωρεί ότι το σχέδιο επαγρύπνησης της εφαρμόζεται αποτελεσματικά και έχει διασφαλίσει ότι οι θυγατρικές της στην Ουγκάντα και την Τανζανία έχουν εφαρμόσει τα κατάλληλα σχέδια δράσης ώστε να σέβονται τα δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών και τη βιοποικιλότητα», ανέφερε η εταιρεία σε σχόλιο που αποστέλλεται μέσω email.

«Ανυπομονούμε για μια συζήτηση επί της ουσίας στο δικαστήριο».

Η εταιρεία κατέχει μερίδιο 62% στην EACOP, η οποία θα εκτείνεται σε 1.443 χιλιόμετρα (897 μίλια) από τις πετρελαιοπηγές Lake Albert της Ουγκάντα μέχρι το λιμάνι της Tanga στην Τανζανία, με δυνατότητα αποστολής έως και 246.000 βαρελιών αργού ημερησίως στις παγκόσμιες αγορές, ήδη από το 2025.

Η πρώτη αγωγή επεδίωξε - και απέτυχε - να σταματήσει τα έργα με δικαστική εντολή στο πλαίσιο ειδικής γρήγορης διαδικασίας, με τον δικαστή να διαπιστώνει ότι το λεγόμενο σχέδιο επαγρύπνησης της TotalEnergies ήταν νομικά επαρκές, με την απόφαση να επιφυλάσσεται για λεπτομερή έρευνα σε μια δοκιμή τυπικής ταχύτητας που θα εξέταζε εάν οι ενέργειες της εταιρείας στο έδαφος ήταν σύμφωνες με το καθήκον της να αποτρέψει βλάβες.

Αυτή η τελευταία νομική απόπειρα επιδιώκει αντίθετα αποζημιώσεις για όσους ισχυρίζονται ότι έχουν ήδη ζημιωθεί ως αποτέλεσμα της κατασκευής του έργου.
Οι ισχυρισμοί ξεκινούν από την έλλειψη έγκαιρης πληρωμής για τη γη στην οποία θα κατασκευαστεί ο αγωγός, έως τα κατεστραμμένα σπίτια από πλημμύρες κατά την κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης