Διεθνή

DW: Τι σκέφτονται οι Μοσχοβίτες για τις εξελίξεις στη Ρωσία;

DW: Τι σκέφτονται οι Μοσχοβίτες για τις εξελίξεις στη Ρωσία;
Η Μόσχα βρίσκεται σε διάθεση συναγερμού παρά την αναδίπλωση Πριγκόσιν. Πολλοί κάτοικοι φαίνονται χαλαροί

Εκ πρώτης όψεως το κέντρο της Μόσχας έμοιαζε σχεδόν εξωπραγματικά φυσιολογικό το Σάββατο. Ενώ ο επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας Wagner Γιεβγκένι Πριγκόζιν απειλούσε να προελάσει στη ρωσική πρωτεύουσα, οι άνθρωποι εκεί έκαναν βόλτα στον Κήπο Αλεξάντερ, ακριβώς δίπλα στο τείχος του Κρεμλίνου, με τον καφέ και τα κατοικίδιά τους. Ο ήλιος έλαμπε, ο αέρας ήταν λίγο υγρός και μουσική ακουγόταν από τα μεγάφωνα ενός κοντινού εμπορικού κέντρου. Την ώρα εκείνη οι μαχητές του Πριγκόζιν είχαν ήδη καλύψει τη μισή απόσταση από το Ροστόφ.

Επισήμως η Μόσχα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - ακόμη και αφ' ότου ο Πριγκόζιν κήρυξε αιφνιδιαστικά το τέλος της προέλασής του το βράδυ. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση τρομοκρατίας που κήρυξαν οι αρχές για τη μεγαλούπολη και τη γύρω περιοχή, εξακολουθεί να ισχύει προς το παρόν. Τα κρατικά ιδρύματα τελούν υπό ειδική προστασία. Ένα σημείο ελέγχου έχει στηθεί σε ένα τμήμα του περιφερειακού δρόμου της Μόσχας - ένα βίντεο δείχνει στρατιώτες, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και σακιά άμμου.

Ακόμη και κοντά στο Κρεμλίνο, η διαφορετική ατμόσφαιρα είναι αισθητή αν κοιτάξει κανείς λίγο πιο προσεκτικά. Τα άρματα μάχης που βρίσκονταν στους δρόμους το προηγούμενο βράδυ έφυγαν, όμως βαριά οπλισμένοι και κουκουλοφόροι στρατιώτες περιπολούν μπροστά από την Κρατική Δούμα. Παντού υπάρχουν οδοφράγματα, ενώ η Κόκκινη Πλατεία είναι κλειστή για τους επισκέπτες. «Τι κρίμα, τώρα που φτάσαμε μέχρι εδώ», αναστενάζει μια γυναίκα μπροστά από την κλειστή είσοδο της πλατείας, όπου βρίσκονται ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βασιλείου και το Μαυσωλείο του Λένιν.

Πολλοί είναι ανήσυχοι

Πάντως, δεν είναι όλοι τόσο αισιόδοξοι. Σε ένα παγωτατζίδικο ακριβώς δίπλα στον αστυνομικό κλοιό τρεις πωλήτριες με σκούρες κόκκινες ποδιές ψιθυρίζουν ανήσυχες μεταξύ τους- κάποια στιγμή ακούγεται το "Shoigu" - το επώνυμο του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, κατά του οποίου εξεγέρθηκε η ομάδα του Πριγκόζιν.

Μπροστά στους πελάτες οι γυναίκες σιωπούν αμέσως. Όταν τις ρωτούν πώς αξιολογούν την κατάσταση, αποκρίνονται σιγανά και με ένα βλέμμα δυσπιστίας. «Είναι τρομερό», λέει η μία. Δεν ξέρει τι να πιστέψει, άλλωστε διαβάζει κανείς τόσα πολλά πράγματα στα κοινωνικά δίκτυα. Και πράγματι: η κατάσταση είναι εξαιρετικά συγκεχυμένη από πολλές απόψεις. Καθώς διαλέγει τα ρέστα για ένα μικρό μπουκάλι νερό, η πωλήτρια προσθέτει: «Δεν ξέρω τι να κάνω: να μείνω ή να φύγω;»


Πηγή: DW

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης