Ενέργεια

Eni και Vaar εξαγοράζουν την Neptune Energy για 4,9 δισ. δολάρια

Eni και Vaar εξαγοράζουν την Neptune Energy για 4,9 δισ. δολάρια
Η εξαγορά, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους, είναι μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη εδώ και χρόνια, σύμφωνα με το Reuters
Η ιταλική Eni και η νορβηγική της μονάδα Vaar συμφώνησαν να αγοράσουν τη Neptune Energy με την υποστήριξη ιδιωτικών κεφαλαίων σε μια συμφωνία που αποτιμά τα περιουσιακά στοιχεία του παραγωγού φυσικού αερίου και πετρελαίου στα 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, ανέφεραν οι δύο όμιλοι την Παρασκευή 23/6.

Η εξαγορά, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους, είναι μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη εδώ και χρόνια.

Η συμφωνία ταιριάζει με το σχέδιο του ιταλικού ομίλου να αυξήσει το μερίδιο του φυσικού αερίου στη συνολική παραγωγή υδρογονανθράκων και αναμένεται να ενισχύσει άμεσα τα κέρδη του, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Eni, ενώ ως αποτέλεσμα της συναλλαγής αναμένονται επίσης συνέργειες περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Η γεωγραφική και η επιχειρησιακή επικάλυψη είναι εντυπωσιακή, προσθέτοντας κλίμακα στο Vaar Energy της Eni, φέρνοντας περισσότερες ευκαιρίες παραγωγής φυσικού αερίου και δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCSU) στο εναπομένον αποτύπωμα της Βόρειας Θάλασσας, αξιοποιώντας την ηγετική θέση της Eni στην Αλγερία και εμβαθύνοντας την παρουσία της Eni στην υπεράκτια Ινδονησία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eni, Claudio Descalzi.

Ο Descalzi είπε επίσης ότι η εξαγορά θα ενίσχυε τις προοπτικές για το τμήμα φυσικού αερίου και LNG, το οποίο πέρυσι ήταν ένας από τους μοχλούς των κερδών ρεκόρ του ομίλου, και τη δυνατότητα για επαναγορές μετοχών για την ανταμοιβή των επενδυτών.

Η συναλλαγή θα ενισχύσει το τμήμα φυσικού αερίου της Eni και θα ενισχύσει τον ρόλο του ομίλου ως προμηθευτή για την Ευρώπη σε μια εποχή που το μπλοκ εξακολουθεί να αντικαθιστά τις ροές από τη Ρωσία, ανέφεραν οι αναλυτές.

«Αναμένουμε ότι η εξαγορά θα οδηγήσει σε αναβάθμιση των κατευθυντήριων γραμμών του τμήματος φυσικού αερίου & LNG της Eni μεσοπρόθεσμα, δεδομένου ότι η εξαγορά θα προσθέσει τέσσερα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) εφοδιασμού στην Eni μαζί με τη δυνατότητα για συνέργειες μέσω πρόσβασης σε πρόσθετο αγωγό χωρητικότητας», δήλωσε ο Biraj Borkhataria της Royal Bank of Canada σε έκθεσή του.

Επέκταση VAAR στη Νορβηγία

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Eni θα αποκτήσει ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο της Neptune, εκτός από τις δραστηριότητές της στη Γερμανία και τη Νορβηγία.
Οι γερμανικές δραστηριότητες θα διαμορφωθούν πριν από τη συναλλαγή της Eni και οι νορβηγικές δραστηριότητες θα εξαγοραστούν από τη Vaar απευθείας από τη Neptune σε ξεχωριστή συμφωνία, ανέφεραν οι δύο όμιλοι σε δήλωση.

Το τμήμα του Neptune που θα πάει στην Eni θα έχει αξία περίπου 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε καθαρό χρέος, ενώ η επιχείρηση Neptune Νορβηγία θα έχει επιχειρηματική αξία περίπου 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφεραν οι όμιλοι.

Η συναλλαγή Vaar θα κλείσει αμέσως πριν από τη συμφωνία Eni με τα έσοδα από την πώληση στη Νορβηγία να παραμένουν στην επιχείρηση που αγόρασε ο ιταλικός όμιλος.
Οι άλλες επιχειρήσεις του Neptune είναι στη Βρετανία, την Ολλανδία, την Αλγερία, την Ινδονησία και αλλού.

Οι δραστηριότητες

Η Vaar, η οποία έχει στοιχηματίσει πολλά στην εξερεύνηση στην Αρκτική Θάλασσα Μπάρεντς, είπε ότι η συμφωνία θα ενισχύσει τη θέση της στην απομακρυσμένη περιοχή, κερδίζοντας μερίδιο 12% στο Hammerfest LNG, τη μοναδική μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η απόκτηση του χαρτοφυλακίου της Neptune στη Νορβηγία που δημιουργεί ταμειακές ροές ενισχύει περαιτέρω την ικανότητα της Vaar να πληρώνει μερίσματα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος Torger Roed.

"Εξαγοράζουμε μια θετική ταμειακή ροή... δίνοντάς μας ενισχυμένη ικανότητα διανομής", είπε.
Η Neptune, η οποία συμβουλεύτηκε την Rothschild για τη συμφωνία, ιδρύθηκε το 2018 από την China Investment Corporation (CIC), τον Όμιλο Carlyle (CG.O) και την CVC Capital Partners.

Η Eni, η οποία ελέγχεται από την ιταλική κυβέρνηση, κατέχει το 63% της Vaar και είναι ο κύριος δικαιούχος μερισμάτων σε μετρητά από την εισηγμένη στο Όσλο μονάδα.
Το νορβηγικό private equity fund HitecVision είναι μειοψηφικός επενδυτής στο Vaar.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης