Περιβάλλον

Σύνοδος Παρισιού: «Επί τάπητος», η χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων κατά κλιματικής αλλαγής, φτώχειας

Σύνοδος Παρισιού: «Επί τάπητος», η χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων κατά κλιματικής αλλαγής, φτώχειας
«Επιβάλλουμε ένα τεράστιο κόστος στις φτωχότερες χώρες με τον τρόπο που αποφασίζουμε να ζούμε σήμερα», συνόψισε η Esther Duflo, νομπελίστρια της οικονομίας στο AFP

Το ποσό που χρειάζεται ώστε το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση και να ξεφύγει από την φτώχεια ανέρχεται σε χιλιάδες δισεκατομμύρια δολάρια και περίπου σαράντα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντώνται σήμερα Πέμπτη 22/6 στο Παρίσι για να κάνουν μια απόπειρα να "ξεκλειδώσουν" την αναμόρφωση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

"Το πιστεύω: μπορούμε να κάνουμε τεράστια διαφορά για τον πλανήτη και κατά της φτώχειας", έγραψε χθες, Τετάρτη, σε μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, ο οικοδεσπότης αυτής της "συνόδου κορυφής για ένα νέο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύμφωνο".

Συλλογική δουλειά

Η Γαλλία αναγνωρίζει ότι μόνη της "δεν έχει την ικανότητα να αποφασίσει", υπογράμμισε σύμβουλος του Γάλλου προέδρου, η οποία αναμένει ότι η σύνοδος αυτή στο Παρίσι θα καταλήξει μάλλον σε έναν "οδικό χάρτη" παρά σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Οι σημαντικοί προσκεκλημένοι των εργασιών στο "Παλέ Μπρονιάρ", το μέγαρο όπου στεγάζεται το Χρηματιστήριο του Παρισιού, αναμένεται να λειτουργήσουν προς όφελος των συνομιλιών.
Σε αυτούς συγκαταλέγονται ο γ.γ. του ΟΗΕ Antonio Gutteres, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Lula και ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen.

Την Κίνα θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός της Li Qiang, την Σαουδική Αραβία ο πρίγκιπας διάδοχος Mohammed bin Salman.
Στο Παρίσι μεταβαίνει επίσης ο William Ruto, ο πρόεδρος της Κένυας, όπως και περίπου 20 αφρικανοί ηγέτες, εκ των οποίων αρκετοί ύψωσαν πρόσφατα τους τόνους κατά των πλούσιων χωρών, που είναι πρόθυμες να καταβάλλουν δισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξουν την Ουκρανία, αλλά δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους προς την ήπειρο.

Η ιδέα της συνόδου κορυφής γεννήθηκε τον Νοέμβριο στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα στην COP27 της Αιγύπτου, στον απόηχο σχεδίου που παρουσίασε η πρωθυπουργός των Μπαρμπέιντος Mia Motley.

Η φωνή της αναπτέρωσε τις ελπίδες να υπάρξει πρόοδος στο θέμα αυτό, το οποίο έχει μετατραπεί σε τροχοπέδη στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα ανάμεσα στις φτωχές και τις πλούσιες χώρες, με τις τελευταίες να είναι οι ιστορικά βασικοί υπεύθυνοι για τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Tεράστιο κόστος

"Επιβάλλουμε ένα τεράστιο κόστος στις φτωχότερες χώρες με τον τρόπο που αποφασίζουμε να ζούμε σήμερα", συνόψισε η Esther Duflo, νομπελίστρια της οικονομίας σε συνέντευξή της στο AFP.

Ο στόχος της συνόδου κορυφής είναι η επείγουσα ανακαίνιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής, που γεννήθηκε από τις συμφωνίες Bretton Woods το 1944, με τη δημιουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις τους κρίνεται δύσκολη από τις αναπτυσσόμενες χώρες, την ώρα που οι ανάγκες τους είναι τεράστιες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν καύσωνες, ξηρασίες και πλημμύρες, αλλά και για να ξεφύγουν από την φτώχεια απαλλασσόμενες ταυτοχρόνως από τα ορυκτά καύσιμα και προστατεύοντας τη φύση.

Για να γίνει αυτό, οι αναπτυσσόμενες χώρες πέραν της Κίνας οφείλουν να δαπανούν 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ως το 2030, σύμφωνα με υπολογισμό ομάδας ειδικών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ή ακόμη να αυξήσουν τις δαπάνες τους σε άλλες πηγές ενέργειας εκτός ορυκτών καυσίμων από 260 δισεκατομμύρια σε σχεδόν 1,9 τρισεκατομμύριο ετησίως στη διάρκεια της δεκαετίας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Φόροι 

Μεταξύ των πολλών ιδεών που συζητούνται, είναι, σύμφωνα με το AFP, αυτή για επιβολή διεθνούς φόρου στις εκπομπές άνθρακα από τη ναυτιλία, δύο εβδομάδες πριν από κρίσιμη σύνοδο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες αναφέρουν κι άλλους φόρους, αλλά και θεσμικές μεταρρυθμίσεις, την αναδιάρθρωση χρεών φτωχών χωρών, την ενίσχυση του ρόλου του ιδιωτικού τομέα κλπ.
Η αναστολή πληρωμών χρέους σε περίπτωση φυσικής καταστροφής είναι αυτή που υποστηρίζει περισσότερο η Mia Motley.

Κι αυτό επειδή οι κυκλώνες "δεν κάνουν διακρίσεις" ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες, αλλά μπορούν να οδηγήσουν "να χαθούν χρόνια ανάπτυξης", υπενθύμισε στο AFP ο Fatumavana Paolelei Luteru, ο πρόεδρος της Ένωσης 39 μικρών νησιωτικών και παράκτιων κρατών (Aosis), που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης για νέα χρηματοδότηση.

Η υπόσχεση

Οι πλούσιες χώρες θα βρεθούν αντιμέτωπες με την υπόσχεσή τους για χρηματοδότηση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως ώστε να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Υπόσχεση που πιστεύεται ότι θα τηρηθεί φέτος, με τρία χρόνια καθυστέρηση που τραυμάτισαν βαθειά την εμπιστοσύνη μεταξύ Βορρά και Νότου.

Το ποσό αυτό μπορεί να δείχνει ασήμαντο, αλλά "οι δημόσιες χρηματοδοτήσεις είναι ο σπόρος που θα επιτρέψει να συγκεντρωθούν τα χιλιάδες δισεκατομμύρια", υπογράμμισε ο Χαρτζίτ Σινγκ του Climate Action Network.

Οι πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες θα κληθούν επίσης να δανείσουν επιπρόσθετα κονδύλια, μερικούς μήνες μετά την ανακοίνωση της κινητοποίησης 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δέκα χρόνια από την Παγκόσμια Τράπεζα. Ο νέος της πρόεδρος, ο Ατζάι Μπάνγκα, θα βρίσκεται εκεί, όπως και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης