Ενέργεια

Άνοδος πάνω από 1% για το πετρέλαιο - Στα 77 δολ. το Brent, στα 72 δολ. το αργό

Άνοδος πάνω από 1% για το πετρέλαιο - Στα 77 δολ. το Brent, στα 72 δολ. το αργό

Προβλέψεις για μείωση των αποθεμάτων

 

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν την Τετάρτη, αφού ορισμένοι αναλυτές προέβλεψαν μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ και ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell επιβεβαίωσε τον αγώνα της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τον πληθωρισμό στο στόχο 2%.

Το Brent σημείωσε άνοδο 1,7%, στα 77,06 δολ. το βαρέλι στις 20:36 ώρα Ελλάδας και το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) ενισχύθηκε 1,8%, στα 72,49 δολάρια το βαρέλι.

Ο αγώνας της Fed για τη μείωση του πληθωρισμού «έχει πολύ δρόμο να διανύσει», είπε ο Powell την Τετάρτη στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής.

Οι αναλυτές εδεν περίμεναν ότι η μαρτυρία του Powell θα απέκλινε σημαντικά από όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Fed την περασμένη εβδομάδα, επαναλαμβάνοντας ότι οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας θα εξαρτώνται από δεδομένα.

Η επιστροφή της οικονομίας των ΗΠΑ σε βιώσιμη ανάπτυξη θα μπορούσε να ενισχύσει τη ζήτηση πετρελαίου.

Παρέχοντας κάποια υποστήριξη για τις τιμές νωρίτερα, οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν τα αποθέματα αργού πετρελαίου και προϊόντων στις ΗΠΑ να έχουν μειωθεί την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, μια διευρυμένη δημοσκόπηση προβλέπει τώρα μια μικρή αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου.

Τα επίσημα στοιχεία αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου θα δημοσιοποιηθούν αργότερα την Τετάρτη και η έκθεση της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας θα ακολουθήσει την Πέμπτη. Και οι δύο αναφορές έχουν καθυστερήσει μία ημέρα από την επίσημη αργία της Ιουνίου της Δευτέρας.

Τα κέρδη περιορίστηκαν καθώς ο βρετανικός πληθωρισμός αψήφησε τις προσδοκίες για επιβράδυνση, σύμφωνα με στοιχεία της Τετάρτης. Το επιτόκιο διατηρήθηκε στο 8,7% τον Μάιο, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την Πέμπτη.

«Οι χώρες αγωνίζονται να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό... και αυτό θα περιορίσει την ανάπτυξη και θα απειλήσει με ύφεση σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής αγορών στον OANDA.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης