Οδ. Αθανασίου: 1,4 δισ. ευρώ η αξία των προπωλήσεων οικιών και διαμερισμάτων στο Ελληνικό

Οδ. Αθανασίου: 1,4 δισ. ευρώ η αξία των προπωλήσεων οικιών και διαμερισμάτων στο Ελληνικό
Ο επικεφαλής της Lamda Development ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ανάγκη δανεισμού για τις οικιστικές αναπτύξεις του Ελληνικού

Το πρώτο εξάμηνο του 2026 θα ολοκληρωθούν οι εμβληματικές αναπτύξεις της μεγάλης επένδυσης του Ελληνικού, με την αξία των οικιών και διαμερισμάτων να ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ. Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου, κατά τη σημερινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση, το 2022 ήταν έτος ορόσημο για την επένδυση, καθώς ξεκίνησαν τα πραγματικά έργα υποδομών και ανέγερσης κτηρίων και επενδύθηκαν σχεδόν 250 εκατ. ευρώ σε εμπορικά κέντρα και στον τομέα της ενέργειας, ώστε το Ελληνικό να είναι ένα 100% πράσινο πρότζεκτ.

Η συνολική αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της Lamda Development κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ το 2022, ξεπερνώντας τα 3 δισ. ευρώ. Το ενδιαφέρον για τις οικιστικές αναπτύξεις του Ελληνικού, δηλαδή τα διαμερίσματα του ουρανοξύστη, τα condominiums και τις βίλλες, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Όπως σημείωσε ο κ. Αθανασίου, ακόμα και στις περιπτώσεις που λόγω της διεθνούς οικονομικής συγκυρίες υπήρξαν ακυρώσεις, οι οικίες πωλήθηκαν κυριολεκτικά την επόμενη ημέρα με υψηλότερο τίμημα περίπου +20%.

Σήμερα, οι εισπράξεις από κατοικίες ανέρχονται σε 274 εκατ. ευρώ, όταν έκλεισαν το 2022 στα 220 εκατ. ευρώ. Εάν, δε, συνυπολογιστούν τα οικόπεδα και οι κοινοπρακτικές συμφωνίες  τότε ξεπερνούν ήδη τα 300 εκατ. ευρώ και η αξία όλων αυτών των αναπτύξεων φτάνει τα 1,4 δισ. ευρώ. Ο κ. Αθανασίου εκτίμησε ότι οι εισπράξεις από τα οικιστικά θα φτάσουν τα 600 εκατ. ευρώ ως το τέλος του έτους, και ως εκ τούτου το απόθεμα σε μετρητά θα ανέλθει σε 700 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της Lamda Development ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ανάγκη δανεισμού για τις οικιστικές αναπτύξεις του Ελληνικού, εξηγώντας πως, βάσει στρατηγικής, πρώτα «κλειδώνει» ένα 30% προπώλησης και κατόπιν ξεκινά η κατασκευή, ώστε να μειώνεται το ρίσκο. Ειδικότερα, για την επένδυση το 2023 δεν θα απαιτηθεί δανεισμός, ενώ το 2024 θα χρειαστεί μόνο χρονικός δανεισμός για να καλύψει το ΦΠΑ.

Όσον αφορά στα περίπου 150.000 στρέμματα στην πλευρά του Vouliagmenis Mall, που προβλέπονται για αναπτύξεις γραφείων -σε αυτά θα αναπτυσσόταν και το νέο κτήριο της Eurobank, που όμως αποχώρησε από το πρότζεκτ-, θα ενταχθούν σε μία νομική οντότητα, ένα SPV, στο οποίο θα επενδύσουν οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να αναπτυχθούν οι απαραίτητοι χώροι.

Πράσινη επένδυση

Προκειμένου να εξασφαλίσει ότι το Ελληνικό θα είναι πρότυπο και στην κατανάλωση πράσινης ενέργειας, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, η Lamda εξαγόρασε το 2022 το 20% της R Energy 1 Holding έναντι 5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η R Energy 1 Holding προχώρησε στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ύψους 10 εκατ. ευρώ, 3ετούς διάρκειας, που καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου από τη Lamda Energy Investments. Κατά την μετατροπή του εν λόγω ομολογιακού δανείου, η θυγατρική της Lamda θα μπορεί να αποκτήσει το 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της ενεργειακής εταιρείας.

Επρόκειτο για την πρώτη επένδυση που έγινε μέσω του πρώτου πράσινου ομολόγου που εξέδωσε τον περασμένο Ιούλιο η Lamda Development, ύψους 230 εκατ. ευρώ για 7 χρόνια. Η ζήτηση είναι φτάσει τότε σε επίπεδα ρεκόρ, με τη συμμετοχή άνω των 14.000 ιδιωτών επενδυτών.

Γκάζια για τις μαρίνες

Θετική πορεία κατέγραψαν μέσα στο 2022 και οι μαρίνες της Lamda Development, οι οποίες σημείωσαν τζίρο που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των συνολικών εσόδων των μαρινών της χώρας. Η ζήτηση για θέσεις έχει υπερκαλυφθεί σε Φλοίσβο και Άγιο Κοσμά. Όπως επισήμανε ο κ. Αθανασίου, το 2025 θα ξεκινήσουν έργα ανακατασκευής των μαρινών ώστε να προκύψουν περισσότερες θέσεις ελλιμενισμού, αλλά και να μπορούν να δεχθούν μεγαλύτερα σκάφη. Η ολοκλήρωση των έργων εκτιμάται το 2026.

Στο χρηματιστήριο το 2024 η Lamda Malls

Μέσα στο 2022, τα εμπορικά κέντρα της Lamda Development σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας με 68,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 51% έναντι του 2021, με την αξία τους να ανέρχεται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη χρονιά, στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας εντάχθηκε το Designers Outlet στα Σπάτα, δίνοντας ώθηση και στα μεγέθη.

Η στρατηγική της εταιρείας αφορά στη δημιουργία της 100% θυγατρικής, Lamda Malls, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας θα ενταχθούν τα 6 εμπορικά κέντρα, εκ των οποίων τέσσερα υφιστάμενα και δύο που θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό. Η είσοδος της Lamda Malls στο χρηματιστήριο προετοιμάζεται, όπως είπε ο κ. Αθανασίου, με στόχο να γίνει εντός του διαστήματος Μαΐου – Οκτωβρίου 2024.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης