Ενέργεια

Στα PCI το project της Energean για δέσμευση άνθρακα στον Πρίνο – Ποια έργα εντάσσονται

Στα PCI το project της Energean για δέσμευση άνθρακα στον Πρίνο – Ποια έργα εντάσσονται
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν εμφάνισε εκπρόσωπό του στην Επιτροπή Τεχνικής Αξιολόγησης στις Βρυξέλλες

Μεγάλη επιτυχία αποτελεί για την Energean το γεγονός ότι εντάχθηκε στα έργα PCI (Important Projects of Common European Interest) που είναι τα λεγόμενα έργα κοινού ενδιαφέροντος, το project για αποθήκευση και δέσμευση άνθρακα στο κοίτασμα του Πρίνου στην Καβάλα.

Την ίδια ώρα, αποκλείστηκε αντίστοιχο project από την ιταλική πλευρά. Παράλληλα, εντάχθηκε το project αντλησιοταμίευσης της Τέρνα Ενεργειακής, η μονάδα αποθήκευσης της Eunice στην Πτολεμαΐδα και η επένδυση του EuroAsia με προτεραιότητα την ενεργειακή αυτάρκεια.

Όσον αφορά, το τμήμα του διευρωπαϊκού αγωγού υδρογόνου που αφορά το ΔΕΣΦΑ για το κομμάτι μέχρι τη Βουλγαρία, έμεινε απέξω το τμήμα Νέας Μεσημβρίας – Καβάλας που αφορούσε την επένδυση για την αποθήκη της Ν. Καβάλας όσον αφορά το υδρογόνο.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν εμφάνισε εκπρόσωπό του στην Επιτροπή Τεχνικής Αξιολόγησης στις Βρυξέλλες.Οι παραπάνω αποφάσεις αποτελούν το πρόκριμα για την συμπερίληψη των έργων αυτών στην κατηγορία του ευρωπαϊκού κοινού ενδιαφέροντος και οι οριστικές αποφάσεις για την ένταξή τους αναμένονται το φθινόπωρο.


Το πράσινο φως για τα έργα του ΔΕΣΦΑ

Δύο από τα έργα που υπέβαλλε ο ΔΕΣΦΑ, στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης για την κατάρτιση της 6ης λίστας για τα Έργα Κοινού (Ευρωπαϊκού) Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πέρασαν με επιτυχία την τεχνική αξιολόγηση, που τα καθιστά επιλέξιμα για την ένταξή τους στην σχετική προκαταρκτική λίστα. Πρόκειται για τα έργα
Dedicated Hydrogen Pipeline και Prinos CO2 Storage Project, τα οποία υποβλήθηκαν στις κατηγορίες «Υδρογόνο (Hydrogen)» και «Δίκτυα CO2 (CO2 Networks)», αντίστοιχα. 

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για τη δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων αυτών από τον μηχανισμό Connecting Europe Facility (CEF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόσο σε επίπεδο μελετών, όσο και για την ίδια την υλοποίησή τους. 

Η τελική λίστα αναμένεται να ανακοινωθεί τον Νοέμβριο 2023, αφού τα έργα περάσουν και από την σχετική Τεχνική Επιτροπή, που απαρτίζεται από τα αρμόδια Υπουργεία Ενέργειας των Κρατών-Μελών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 


Dedicated Hydrogen Pipeline

Το πρώτο έργο για το
Dedicated Hydrogen Pipeline, με προϋπολογισμό που φτάνει το 1 δις € και με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2029, αφορά στην κατασκευή ενός νέου αγωγού αποκλειστικά για τη μεταφορά καθαρού υδρογόνου, μήκους 540 χλμ. Ο νέος αγωγός θα ξεκινάει από το Νότιο τμήμα της Ελλάδας, εξυπηρετώντας τα μεγάλα supply points σε Αθήνα και Κόρινθο, και θα φτάνει μέχρι το σημείο διασύνδεσης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) με τη Βουλγαρία στην περιοχή του Σιδηροκάστρου Σερρών. Στο σημείο εκείνο θα συνδέεται με τον αντίστοιχο αγωγό μεταφοράς υδρογόνου, σύμφωνα με αντίστοιχη πρόταση που υπέβαλλε η Bulgartransgaz, η οποία επίσης προκρίθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο, μαζί με την αντίστοιχη πρόταση της Bulgartransgaz,  ήταν τα μοναδικά δύο έργα από τα 47 συνολικά έργα που υποβλήθηκαν στο HI EAST της «Υδρογόνο» που έλαβαν θετική αξιολόγηση και προκρίθηκαν.

Ο νέος αγωγός καθαρού υδρογόνου θα αποτελέσει και το πρώτο τμήμα του μελλοντικού πανευρωπαϊκού δικτύου υδρογόνου (European Hydrogen Backbone) και πιο συγκεκριμένα του Νοτιοανατολικού Διαδρόμου Μεταφοράς Υδρογόνου, αξιοποιώντας τη στρατηγική θέση και τις δυνατότητες της Ελλάδας για παραγωγή χαμηλού κόστους πράσινου υδρογόνου για την εξαγωγή καθαρής ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη, όπου αναμένεται υψηλή ζήτηση.

Prinos CO2 Storage Project

Το δεύτερο έργο, το
Prinos CO2 Storage Project, αποτελεί πρόταση που υποβλήθηκε μαζί με την Energean για την αποθήκευση CO2 στον Πρίνο με τον ΔΕΣΦΑ να αναλαμβάνει την υγροποίηση του CO2 και την μεταφορά του μέσω ενός νέου αγωγού CO2 στην αποθήκη και την Energean την μόνιμη αποθήκευση στον Πρίνο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 900 εκ.€, από τα οποία τα 476 εκ.€ αφορούν στο κομμάτι υλοποίησης από τον ΔΕΣΦΑ με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2027.

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία των CO2 Projects υποβλήθηκαν συνολικά 16 έργα και πέρασαν τα 12

Με την επιτυχή ένταξη των δύο αυτών έργων στην 6η λίστα των Έργων PCI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γίνεται ένα πρώτο βήμα για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, την επίτευξη των εθνικών και Ευρωπαϊκών στόχων για τη απανθρακοποίηση και την ανάπτυξη ενός δικτύου μεταφοράς καθαρών μορφών ενέργειας, στον δρόμο προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης