Ενέργεια

Αριάδνη: ΟΚ της ΡΑΑΕΥ στον ΑΔΜΗΕ για ημερομηνία δεσμευτικών προσφορών

Αριάδνη: ΟΚ της ΡΑΑΕΥ στον ΑΔΜΗΕ για ημερομηνία δεσμευτικών προσφορών
Ο νέος επενδυτής, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει τον ρόλο του «παθητικού επενδυτή», δηλαδή δεν θα έχει λόγο στο μάνατζμεντ της «Αριάδνης», αλλά θα απολαμβάνει τις σταθερές αποδόσεις
«Ξεπαγώνει» ο διαγωνισμός για την πώληση του 20% της «Αριάδνη Interconnection», της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης –Αττικής. Όπως αναφέρουν πηγές του Διαχειριστή, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έδωσε τις προηγούμενες ημέρες στον ΑΔΜΗΕ το τελικό «ΟΚ», ώστε να περάσει ο διαγωνισμός στην επόμενη φάση και να οριστεί η ημερομηνία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Παθητικός Επενδυτής

Η Ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ, σε συνεδρίασή της στις αρχές Μαΐου, είχε εγκρίνει τους τέσσερις υποψήφιους μνηστήρες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού υπό την προϋπόθεση ότι ο ΑΔΜΗΕ θα τροποποιούσε το καταστατικό της «Αριάδνη Interconnection».
Ωστόσο, δεν χρειάστηκε τελικά κάποια αλλαγή στο καταστατικό, αλλά προσδιορίστηκαν οι λεπτομέρειες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της Αριάδνης μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του καλωδίου και την είσοδο του νέου επενδυτή, ώστε ο ρόλος του να είναι συμβατός με το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ . Ο νέος επενδυτής, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει τον ρόλο του «παθητικού επενδυτή», δηλαδή δεν θα έχει λόγο στο μάνατζμεντ της «Αριάδνης», αλλά θα απολαμβάνει τις σταθερές αποδόσεις.

Oι 4 Μνηστήρες

Τα τέσσερα σχήματα που συνεχίζουν στον διαγωνισμό, καθώς κατά τον έλεγχο της ΡΑΑΕΥ δεν προέκυψε κάποιο νομικό ή άλλο κώλυμα για να περάσουν στην επόμενη φάση είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία Macquarie Super Core Infrastructure Fund & Phaethon Holdings (συμφερόντων Κοπελούζου), ο Ιταλός διαχειριστής Terna SpA, και η κινεζικη StateGrid International Development Belgium. Ο διαγωνισμός είχε ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2022 ωστόσο εδώ και σχεδόν πέντε μήνες είναι «παγωμένος», με δεδομένο ότι το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί προέβλεπε στα τέλη Ιανουαρίου την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Στο μεταξύ με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν τα έργα για την κατασκευή και στο χερσαίο τμήμα της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής του 1 δισ. ευρώ. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Μάρτιο η ολοκλήρωση της εγκατάστασης των υποβρυχίων καλωδίων του έργου. Η «Αριάδνη» έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση με τα 200 εκατ. ευρώ να προέρχονται από ιδία κεφάλαια, περίπου 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, 200 εκατ. ευρώ από το ομολογιακό δάνειο της Eurobank και άλλα τόσα από χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα

Η κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα», ανέφερε προ 20ημέρου ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης κατά την επιθεώρηση στο εργοτάξιο του Σταθμού Μετατροπής που κατασκευάζεται στη Δαμάστα του Ηρακλείου Κρήτης.
Περί το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί τα δομικά έργα που εκτελούνται στο εργοτάξιο της Δαμάστας και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η εισαγωγή και εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, ώστε στο τέλος του 2024 να ξεκινήσει δοκιμαστικά η ηλέκτριση της νέας διασύνδεσης και η ολοκλήρωση του έργου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στα συνοδά έργα που υλοποιούνται είναι και τα καλώδια οπτικών ινών που έχει εγκαταστήσει η Αριάδνη Interconnection στο πλαίσιο των δύο διασυνδέσεων, τα οποία θα ενισχύσουν σημαντικά και την τηλεπικοινωνιακή συνδεσιμότητα της Κρήτης, δημιουργώντας ευκαιρίες για νέες διεθνείς, στρατηγικές συνέργειες. «Οι πρόσφατες συμφωνίες της Grid Telecom με επίκεντρο την Κρήτη για τη διακλάδωση του 2AFRICA, του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών στον κόσμο αλλά και την τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, επιβεβαιώνουν τον σημαντικό ρόλο του νησιού και στην κίνηση δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής», είχε επισημάνει κατά την επίσκεψή του στο νησί ο κ. Μανουσάκης.

www.worldeenrgynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης