Ενέργεια

Για την Αλουμίνιον οι πρώτες συναλλαγές της ΦοΣΕ ΑΖ - Ποιοί ακολουθούν

Για την Αλουμίνιον οι πρώτες συναλλαγές της ΦοΣΕ ΑΖ - Ποιοί ακολουθούν

Τα σημαντικά οφέλη που απορρέουν για το σύνολο των καταναλωτών ενέργειας

 

Τη δυνατότητα αξιοποίησης μιας ακόμη ευκαιρίας που παρέχεται από την αγορά για την μείωση του ενεργειακού κόστους μεγάλων αλλά και μικρότερων καταναλωτών ενέργειας προσφέρει πλέον ο Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης Απόκρισης Ζήτησης (ΦοΣΕ Α/Ζ) της Μυτιληναίος.

Ο Φο.Σ.Ε. Α/Ζ της Μυτιληναίος συμμετέχοντας στην πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί από τον ΑΔΜΗΕ μπορεί να εκπροσωπεί καταναλωτές ενέργειας υποβάλλοντας για λογαριασμό τους προσφορές στην Αγορά Εξισορρόπησης. Με τον τρόπο αυτό οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας εξασφαλίζουν τη δυνατότητα να πωλούν στην Αγορά Εξισορρόπησης υπηρεσίες απόκρισης στη ζήτηση και να αμείβονται γι αυτό. Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο εργαλείο μείωσης του ενεργειακού κόστους αφού μεγάλοι καταναλωτές μπορούν προγραμματίζουν την κατανάλωση τους με βάση τη ζήτηση του συστήματος και να αμείβονται μέσω της Αγοράς Εξισορρόπησης για τη μείωση των φορτίων σε συγκεκριμένες ώρες.

Μάλιστα, μέσω του Φο.Σ.Ε. Α/Ζ της Μυτιληναίος, το εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας της χώρας με τεράστιες δυνατότητες απόκρισης στη ζήτηση αξιοποίησε τις νέες δυνατότητες προσφέροντας ενέργεια εξισορρόπησης. Το γεγονός αποτέλεσε ορόσημο για όλη την αγορά, αφού ήταν η πρώτη περίπτωση φορτίου τελικού καταναλωτή που προσέφερε υπηρεσίες εξισορρόπησης.

Η πλατφόρμα του ΑΔΜΗΕ για την προσφορά υπηρεσιών απόκρισης στη ζήτηση στην Αγορά Εξισορρόπησης, είχε τεθεί κατ΄αρχήν σε δοκιμαστική λειτουργία πέρυσι το καλοκαίρι ενώ πλέον λειτουργεί κανονικά, με την ΦοΣΕ ΑΖ της Μυτιληναίος να έχει προχωρήσει στις πρώτες συναλλαγές για λογαριασμό της Αλουμίνιον της Ελλάδος.


Οι στόχοι του ομίλου

Έτσι αποδεικνύεται στην πράξη ότι το συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, προσφέρουν ευκαιρίες όχι μόνο στους επενδυτές αλλά και στους καταναλωτές.
Εξάλλου όπως έχει φανεί ήδη λόγω της μεγάλης ενσωμάτωσης φορτίων ΑΠΕ στο σύστημα απαιτούνται λύσεις που θα προσφέρουν ευστάθεια, ώστε να μην τεθεί ζήτημα αξιόπιστης λειτουργίας του. Οι επιλογές εξισορρόπησης προβλέπουν την απόκριση των καταναλωτών στις ανάγκες ζήτησης και στα σήματα (διακυμάνσεις) των τιμών. Καθώς ωστόσο το προφίλ του κάθε καταναλωτή είναι διαφορετικό και οι δυνατότητες απόκρισης διαφέρουν σημαντικά, δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να οργανώνονται σε Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης (Φο.Σ.Ε.).
Σε αυτό το περιβάλλον, η Μυτιληναίος έχει ήδη προχωρήσει στην στρατηγική είσοδό της στην αγορά εξισορρόπησης μέσω της υπηρεσίας Απόκρισης / Ζήτησης (Α/Ζ) έχοντας συστήσει πρώτη στην Ελλάδα Φο.Σ.Ε. Α/Ζ.

Η ευελιξία και η ενεργειακή απόδοση είναι μόνο μερικές από τις υπηρεσίες που προσφέρει ο ανανεωμένος κλάδος ενέργειας της Μυτιληναίος, που φιλοδοξεί να καταστεί ως ο πλέον ολοκληρωμένος πάροχος της νέας εποχής με σύγχρονες υπηρεσίες που καλύπτουν όλο το ενεργειακό φάσμα και απαντούν στις ανάγκες και του πιο απαιτητικού πελάτη.
Μέσω της συμμετοχής ενός καταναλωτή ή μίας επιχείρησης στο Φο.Σ.Ε. Α/Ζ της Μυτιληναίος ενισχύεται η ευελιξία και η ευστάθεια του Συστήματος, ενώ και ο ίδιος απολαμβάνει χαμηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Πέρα από τη συνεργασία της με μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες, η Μυτιληναίος έχει τη δυνατότητα να διευκολύνει τις μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες απόκρισης ζήτησης, σωρεύοντας περισσότερα επί μέρους φορτία πελατών σε ένα μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο.

Πιλοτικά έργα

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η Μυτιληναίος έχει πραγματοποιήσει ήδη πιλοτικά έργα σε κτήρια γραφείων πελατών της στοχεύοντας να «ξεκλειδώσει» την ευελιξία των κτηρίων μέσα από φορτία ψύξης. θέρμανσης, φωτισμού και φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν του Φο.Σ.Ε. Α/Ζ, ήδη από το 2019 η Μυτιληναίος λειτουργεί και Φο.Σ.Ε. Παραγωγών AΠE&ΣΗΘΥΑ, ο οποίος μέσω της Protergia συμμετέχει άμεσα στην χονδρεμπορική αγορά και προσφέρει λύσεις αντιστάθμισης στους Σταθμούς ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ αναφορικά με το κόστος εξισορρόπησής τους.

Κατέχει ένα σημαντικό μερίδιο Σταθμών ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ στο χαρτοφυλάκιό του, εκπροσωπώντας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Σταθμούς όλων των τεχνολογιών, όπως αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκούς σταθμούς, μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, σταθμούς βιομάζας/βιοαερίου και μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς.
Ο Φο.Σ.Ε. Παραγωγών ΑΠΕ& ΣΗΘΥΑ της Μυτιληναίος εξυπηρετεί διμερή συμβόλαια μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και βιομηχανικών καταναλωτών από την πρώτη κιόλας μέρα που δόθηκε η δυνατότητα μέσω της σχετικής νομοθεσίας.

Ποιοί ακολουθούν

ΔΕΗ, Εlpedison και Sympower Greece (θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου Sympower) είναι οι τρεις ακόμη εταιρίες, που προετοιμάζονται να κάνουν χρήση της υπηρεσίας Απόκρισης Ζήτησης, πέραν της Mytilineos που άνοιξε πρώτη το δρόμο διαθέτοντας στην αγορά εξισορρόπησης φορτία της Αλουμίνιον της Ελλάδος. Oι τρεις εταιρίες έχουν επίσης διασφαλίσει άδεια ΦοΣΕ Α/Ζ από τη ΡΑΕ και έχουν εγγραφεί στο Μητρώο του ΑΔΜΗΕ. Έχουν επίσης δηλώσει τα φορτία που μπορούν να διαθέσουν μέσω της υπηρεσίας απόκρισης ζήτησης και αυτό το διάστημα γίνονται από τον ΑΔΜΗΕ οι απαραίτητες δοκιμές προεπιλογής προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι πράγματι τα φορτία μπορούν να διατεθούν , διαδικασία που προβλέπει η λειτουργία της νέας αυτής υπηρεσίας. Οι συμμετέχοντες μπορούν να αλλάζουν τα διαθέσιμα φορτία καθώς θα προσθέτουν νέους πελάτες στο χαρτοφυλάκιό τους.

Η απόκριση ζήτησης ως εργαλείο ευστάθειας του συστήματος θα γίνεται όλο και πιο σημαντική με τα χρόνια καθώς θα αυξάνεται συνεχώς η στοχαστική παραγωγή των ΑΠΕ. Χωρίς υπηρεσίες εξισορρόπησης, όπως αυτή της Απόκρισης Ζήτησης, τα ενεργειακά συστήματα παραμένουν ευάλωτα στις διακυμάνσεις προσφοράς και ζήτησης. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως διακοπές ρεύματος και blackouts, περιστατικά που όχι μόνο επικίνδυνα είναι για ολόκληρο το σύστημα αλλά μπορούν και να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στο μηχανολογικό εξοπλισμό των εγκαταστάσεων παραγωγής και να βλάψουν τις διαδικασίες, εφόσον δεν έχουν ληφθεί οι κατάλληλες προφυλάξεις.

Μέχρι πρότινος την ευθύνη εξισορρόπησης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας έφερε ο τομέας της προσφοράς, δηλαδή οι συμβατικές μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη . Για να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να αντιμετωπίσουν διακυμάνσεις στη ζήτηση και την προσφορά, οι συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής λειτουργούν με μειωμένη δυναμικότητα, αφήνοντας έτσι περιθώριο για αντίδραση σε απροσδόκητες μεταβολές του δικτύου. Κάτι τέτοιο ωστόσο οδηγεί σε χαμηλότερη απόδοση παραγωγής, υψηλότερα επίπεδα εκπομπών αέριων ρύπων και αυξανόμενο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.


Τα οφέλη

Ένα από τα σημαντικά οφέλη της Απόκρισης Ζήτησης είναι η μείωση των ενεργειακών τιμολογίων για τους συμμετέχοντες. Δεδομένης της θετικής επίπτωσης της ΑΖ στην αξιοπιστία του δικτύου καθώς και στην σταθεροποίηση και την αποκατάσταση της σωστής συχνότητας, οι Διαχειριστές Δικτύου παρέχουν κίνητρα για την συμμετοχή στην ΑΖ, προσφέροντας οικονομικά οφέλη στους τελικούς χρήστες, τις βιομηχανικές και τις εμπορικές επιχειρήσεις. Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου οι τιμές της ενέργειας είναι υψηλές, η συμμετοχή σε προγράμματα Απόκρισης Ζήτησης μπορεί να επιφέρει ουσιαστικές εξοικονομήσεις στα ενεργειακά κόστη.

Σε επίπεδο αγοράς γενικότερα, η συμμετοχή της απόκρισης ζήτησης στις αγορές έχει ως αποτέλεσμα την πτώση των τιμών χονδρικής πώλησης της ενέργειας. Η απόκριση ζήτησης αποτρέπει την ανάγκη χρησιμοποίησης των ηλεκτροπαραγωγών μονάδων δαπανηρής λειτουργίας σε περιόδους κατά τις οποίες η ζήτηση είναι αυξημένη, περιορίζοντας έτσι τα κόστη παραγωγής και τις τιμές για όλους τους αγοραστές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας. Μακροπρόθεσμα, η σταθερή εφαρμογή της απόκρισης ζήτησης μειώνει τις ανάγκες του συστήματος για εγκατεστημένη χωρητικότητα, δίνοντας την δυνατότητα να καθυστερήσει ή να αποσταλεί η λειτουργία νέων εγκαταστάσεων. Εντέλει, αυτές οι εξοικονομήσεις μπορούν να μετακυλήσουν στην πλειοψηφία των πελατών λιανικής, με τη μορφή εξοικονόμησης σε επίπεδο λογαριασμών κατανάλωσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης