ΔΕΗΑΝ – MORE: Ξεκίνημα με τέσσερα φωτοβολταϊκά πάρκα 500 MW

ΔΕΗΑΝ – MORE: Ξεκίνημα με τέσσερα φωτοβολταϊκά πάρκα 500 MW

 Τα έργα του κοινού χαρτοφυλακίου ΔΕΗΑΝ – MORE των 1,9 GW σύμφωνα με τους σχεδιασμούς θα ολοκληρωθούν το 2026

 

Σε ένα εξάμηνο αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή των πρώτων φωτοβολταϊκών πάρκων που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο των 1,9 GW των εταιρειών που κατέχουν από κοινού οι θυγατρικές των ομίλων ΔΕΗ και Motor Oil στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), οι ΔΕΗΑΝ και MORE. Παράγοντες των δύο εταιρειών αναφέρουν ότι η αρχή θα γίνει με τέσσερα φωτοβολταϊκά πάρκα, ισχύος περίπου 500 MW, τα οποία είναι τα πλέον ώριμα και αναμένεται σύντομα να λάβουν όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ.

Τα έργα του κοινού χαρτοφυλακίου ΔΕΗΑΝMORE των 1,9 GW σύμφωνα με τους σχεδιασμούς θα ολοκληρωθούν το 2026. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αφού τα φωτοβολταϊκά πάρκα ολοκληρωθούν και ηλεκτριστούν θα προχωρήσει ο λειτουργικός διαχωρισμός τους και κάθε εταιρεία θα διατηρήσει και θα λειτουργεί αυτόνομα το μερίδιό της.

Να θυμίσουμε ότι η MORE είχε ανακοινώσει πριν από περίπου έναν μήνα την απόκτηση του 75% της UNAGI A.E. η οποία κατέχει το 51% τριών εταιρειών που αναπτύσσουν 16 φωτοβολταϊκα έργα σε Μακεδονία και Κεντρική Ελλάδα σε διάφορα στάδια ανάπτυξης συνολικής ονομαστικής ισχύος 1,9 GW έγινε στα τέλη Μαΐου. Το υπόλοιπο 49% είχε εξαγοραστεί από τη ΔΕΗΑΝ.

Χαρτοφυλάκια

Η MORE διαθέτει εγκατεστημένη «πράσινη» ισχύ περίπου 800 ΜW σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα καθώς και σε υδροηλεκτρικά έργα ενώ με τις εξαγορές του 75% της Αnemos Res Holdings και της Unagi αποκτά ένα pipeline έργων ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης μεγαλύτερο των 3 GW, σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Όσο για τη ΔΕΗ σχεδιάζει σημαντική αύξηση των υπό κατασκευή έργων ΑΠΕ σε 1GW – επιπλέον των 600 MW που βρίσκονται σε λειτουργία ή ολοκλήρωση κατασκευής _ ενώ θεωρείται εξασφαλισμένη η υλοποίηση έργων άνω των 4 GW, τα οποία είναι αδειοδοτικά ώριμα. Γενικότερα, στα τέλη του 2025 εκτιμάται ότι συνολικά θα διαθέτει 5,1 GW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία, υπό κατασκευή και σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης.

Αναλυτικότερα, στα 603 MW που λειτουργούν ή έχουν κατασκευαστεί, στο τέλος του 2023 θα προστεθούν άλλα τέσσερα έργα που κατασκευάζονται φτάνοντας αθροιστικά στα 814 MW. Εως τα τέλη του 2024 θα ολοκληρωθεί η κατασκευή δύο μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων σε Αμύνταιο και Πτολεμαΐδα των 210 MW και 550 MW αντίστοιχα. Παράλληλα θα είναι έτοιμη και η προκήρυξη του διαγωνισμού για κατασκευή ενός ακόμη φωτοβολταϊκού πάρκου 280 MW επίσης στο Αμύνταιο. Τα έργα στο Αμύνταιο αναπτύσσονται σε συνεργασία με τη γερμανική RWE.

Επίσης, εντός του 2025 και το 2026 θα προχωρήσουν και άλλοι διαγωνισμοί έργων ΑΠΕ ενώ θα ωριμάζουν αδειοδοτικά και άλλα έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης. Παράλληλα, η ΔΕΗ …στρώνει το έδαφος για τα επόμενα deals στα Βαλκάνια, με έμφαση κυρίως στις αγορές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, τα οποία θα προστεθούν στην μεγάλη εξαγορά της Εnel Ρουμανίας, αλλά και των φωτοβολταϊκών έργων των 210 MW της Μυτιληναίος στην ίδια χώρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης