Ενέργεια

Yποχώρηση για το πετρέλαιο - Στα 75 δολ. κινείται το Brent, στα 70 δολ. το αργό

Yποχώρηση για το πετρέλαιο - Στα 75 δολ. κινείται το Brent, στα 70 δολ. το αργό

Ανησυχία για την κινεζική οικονομία

 

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα καθώς τα ερωτήματα σχετικά με την κινεζική οικονομία υπερίσχυσαν των περικοπών παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και την έβδομη συνεχόμενη πτώση στον αριθμό των εξέδρων πετρελαίου και φυσικού αερίου που λειτουργούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Brent υποχώρησε 0,98%, στα 75,86 δολάρια το βαρέλι έως τις 19:50 ώρα Ελλάδας, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) έχασε 1,2%, στα 70,88 δολάρια. Οι όγκοι συναλλαγών ήταν περιορισμένοι λόγω αργίας στις ΗΠΑ.
Και τα δύο ολοκλήρωσαν την περασμένη εβδομάδα με κέρδη άνω του 2%.

«Η οικονομία (της Κίνας) διέρχεται από ισχυρούς αντίθετους ανέμους», δήλωσε ο αναλυτής πετρελαίου της PVM, Tamas Varga. «Η αγορά ακινήτων δεν έχει επουλωθεί από την ύφεση του περασμένου έτους και τον Μάιο τόσο οι λιανικές πωλήσεις όσο και η βιομηχανική παραγωγή ήταν κάτω από τις προσδοκίες».
Ορισμένες μεγάλες τράπεζες μείωσαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Κίνας το 2023 στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, αφού τα στοιχεία του Μαΐου την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η ανάκαμψη μετά την COVID-19 στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παραπαίει.
Η Κίνα αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια των δανείων την Τρίτη μετά από παρόμοια μείωση των μεσοπρόθεσμων δανείων την περασμένη εβδομάδα για να στηρίξει μια ασταθή οικονομική ανάκαμψη.

Τις τελευταίες εβδομάδες η παγκόσμια οδική κυκλοφορία περιορίζεται, δήλωσε ο Jorge Leon, ανώτερος αντιπρόεδρος της Rystad Energy, κάτι που μπορεί επίσης να υποδηλώνει επιβράδυνση της ανάπτυξης και των τιμών του πετρελαίου.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από τις οικονομικές επιδόσεις της Κίνας το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και την αποτελεσματικότητα των μέτρων τόνωσης που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τη χώρα και από την ικανότητα των ΗΠΑ και της Ευρώπης να αποφύγουν μια οικονομική επιβράδυνση εν μέσω αυξήσεων των επιτοκίων», έγραψε ο Leon σε ερευνητικό σημείωμα.

Ωστόσο, η απόδοση των διυλιστηρίων της Κίνας αυξήθηκε τον Μάιο στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των κερδών της περασμένης εβδομάδας και οι αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες μείωσαν τον αριθμό των πλατφορμών πετρελαίου και φυσικού αερίου που λειτουργούσαν για έβδομη συνεχή εβδομάδα, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2020.

Οι αυξανόμενες εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν επηρέασαν επίσης τις τιμές. Οι εξαγωγές αργού και η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ το 2023 παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με συμβούλους, στοιχεία ναυτιλίας και μια πηγή κοντά στο θέμα, προσθέτοντας στην παγκόσμια προσφορά όταν άλλοι παραγωγοί περιορίζουν την παραγωγή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης