Η παγκόσμια υποστήριξη για μια από τις φθηνότερες και πιο ισχυρές δράσεις για το κλίμα επιταχύνεται — και δεν θα μπορούσε να έρθει σε πιο επείγουσα στιγμή, καθώς οι χώρες αρχίζουν να ασχολούνται πιο σοβαρά με τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου που μπορούν να αποφευχθούν από την παραγωγή ορυκτών καυσίμων, καθώς ο ταχέως θερμαινόμενος πλανήτης αναγκάζει τους ηγέτες να επιταχύουν σε λύσεις που μπορούν να κυριαρχήσουν όταν οι θερμοκρασίες είναι καυτές σε βάθος δεκαετιών, σύμφωνα με το Bloomberg Green Daily.
Τον περασμένο μήνα, το Bloomberg Green ανέφερε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι συζητούν με τους ομολόγους τους στο Τουρκμενιστάν τρόπους για να βοηθήσουν το έθνος της Κεντρικής Ασίας να περιορίσει μερικές από τις χειρότερες εκπομπές μεθανίου στον κόσμο που εκπέμπονται από τις γηραιές επιχειρήσεις του πετρελαίου και φυσικού αερίου, την ώρα που καισ την Ευρώπη οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για περικοπές στα αέρια του θερμοκηπίου που διαρρέουν από τα ανθρακωρυχεία της ηπείρου.
Τουρκμενιστάν ο μεγάλος ρυπαντής
Εάν όλο το αέριο που έχει διαρρεύσει ή εξαερωθεί από τον ενεργειακό τομέα του Τουρκμενιστάν διασωθεί και καεί και ισχύουν οι κανόνες της ΕΕ, τα συνδυασμένα μέτρα θα είχαν περίπου την ίδια βραχυπρόθεσμη κλιματική επίδραση με την εξάλειψη περίπου 290 εκατομμυρίων τόνων CO2 κάθε χρόνο, σύμφωνα με στους υπολογισμούς του Bloomberg και του ενεργειακού think tank Ember.
Αυτό είναι σαν να ακυρώνουμε τις εκπομπές της Ταϊβάν – του κορυφαίου κατασκευαστή τσιπ στον κόσμο και του 21ου χειρότερου ρυπαντή.
Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος αναμένεται επίσης να παρουσιάσει το σχέδιό της τις επόμενες εβδομάδες για την εφαρμογή ενός νέου τέλους για τις εκπομπές μεθανίου που επιβάλλεται από τον σαρωτικό νόμο για το κλίμα που θεσπίστηκε πέρυσι.
Παρόλο που απαιτούνται μαζικές μειώσεις των εκπομπών του φυσικού αερίου από τον ενεργειακό τομέα από πολλές περισσότερες χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων εκπομπών όπως η Κίνα και η Ρωσία, τα μέτρα ενδέχεται να σηματοδοτήσουν μια στροφή προς συγκεκριμένη δράση για το κλίμα.
«Η πιθανή συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκμενιστάν και η νέα νομοθεσία της ΕΕ δείχνουν αποδεδειγμένη πρόοδο στη μείωση της παγκόσμιας ρύπανσης από μεθάνιο, αποδεικνύοντας ότι η Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο του 2021 είναι κάτι περισσότερο από μια υπόσχεση», δήλωσε η Alice C. Hill, ανώτερος συνεργάτης στο Συμβούλιο Εξωτερικών σχέσεων.
Η ανάσχεση του μεθανίου που απελευθερώνεται σκόπιμα ή τυχαία, διαρρέεται από ανθρακωρυχεία ή την παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου είναι μερικά από τα πιο λιγότερο ενεργά μέρη στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, επειδή η ελαχιστοποίηση αυτών των εκπομπών είναι συχνά τόσο απλή όσο η αποτελεσματική αναβάθμιση της υποδομής.
Αυτές οι ανακαινίσεις μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερα προϊόντα που μπορούν να πουλήσουν οι χειριστές.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι περίπου το 40% των εκπομπών πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς καθαρό κόστος.
Υπάρχει επίσης σημαντική δυνατότητα περιορισμού των εκλύσεων μεθανίου από μεγάλα, πορώδη υπόγεια ανθρακωρυχεία, σύμφωνα με τον οργανισμό.
Αν και η καύση του μεθανίου, το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου, εξακολουθεί να παράγει διοξείδιο του άνθρακα, η επίδραση της θέρμανσης είναι σημαντικά μικρότερη από ό,τι εάν το άκαυστο αέριο διαφύγει απευθείας στην ατμόσφαιρα.
Στην Ευρώπη, τα ανθρακωρυχεία ελέγχουν ή συλλαμβάνουν ήδη μεγάλο μέρος του μεθανίου που διαφεύγει από τα ορυχεία τους, αλλά συχνά αποτυγχάνουν να το κάψουν ή να το επεξεργαστούν και να το αποστείλλουν στις αγορές, σύμφωνα με την αναλύτρια μεθανίου της Ember, Sabina Assan, η οποία εκτιμά ότι οι νέοι κανόνες της ΕΕ θα μπορούσαν να μειώσουν το τις εκπομπές μεθανίου από τα ανθρακωρυχεία σχεδόν 40% έως το 2040.
Οι κανονισμοί πρέπει να περάσουν από τελικές διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη του μπλοκ και ενδέχεται να αλλάξουν.
«Βασικά ζητάμε από τα ορυχεία να βελτιώσουν τα συστήματα που διαθέτουν ήδη», είπε η Assan και «είναι κάτι που θα έπρεπε ήδη να κάνουν και δεν θα κοστίσει απαραίτητα πολύ».
Πιο φιλόδοξοι κανόνες
Αν και ορισμένες ομάδες ακτιβιστών για το κλίμα εξέφρασαν απογοήτευση ότι οι κανόνες της ΕΕ δεν είναι πιο φιλόδοξοι, οι κανόνες επικεντρώνονται στη μέτρηση και τον μετριασμό των εκπομπών τόσο από ενεργά όσο και από εγκαταλειμμένα ορυχεία, κάτι που είναι σημαντικό επειδή τόσα πολλά φρεάτια συνεχίζουν να διαρρέουν μεθάνιο πολύ μετά τη διακοπή της παραγωγής, σύμφωνα με την Assan.
Αν και είναι αραιοκατοικημένο και σπάνια εμφανίζεται στα διεθνή δελτία, το Τουρκμενιστάν είναι ένα κρίσιμο κομμάτι του παγκόσμιου παζλ για το κλίμα επειδή βρίσκεται στην κορυφή των τέταρτων μεγαλύτερων αποθεμάτων φυσικού αερίου στον κόσμο και εκπέμπει περισσότερο μεθάνιο ανά μονάδα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου από οποιαδήποτε άλλη σημαντική χώρα παραγωγής πετρελαίου ή φυσικού αερίου.
Η πλειονότητα των 500 πιο έντονων παγκόσμιων εκλύσεων μεθανίου από το 2019 που έχουν εντοπιστεί στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ήταν στο Τουρκμενιστάν, σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών δεδομένων από την Kayrros SAS.
Ο Πρόεδρος Serdar Berdymukhamedov ενέκρινε έναν οδικό χάρτη που περιλαμβάνει μέτρα για τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο η χώρα θα μπορούσε ενδεχομένως να ενταχθεί στο Global Methane Pledge, μια πρωτοβουλία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της ΕΕ που δεσμεύεται να μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές του αερίου κατά 30% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Περίπου το 7% του φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν πιστεύεται επί του παρόντος ότι σπαταλάται λόγω σκόπιμου εξαερισμού ή εκτόνωσης και τυχαίων διαρροών.
Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν ενδεχομένως να παράσχουν οικονομική βοήθεια μέσω της Τράπεζας Εξαγωγών-Εισαγωγών με παρόχους υπηρεσιών πετρελαίου όπως η Halliburton Co. και η SLB, που ονομαζόταν παλαιότερα Schlumberger, που εργάζονται για τον εντοπισμό διαρροών και την αντικατάσταση εξοπλισμού στο Τουρκμενιστάν, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κινείται επίσης σε πολλά μέτωπα για να επιτεθεί στις εκπομπές μεθανίου από το κοίτασμα πετρελαίου και ένα σχέδιο που αναμένεται να οριστικοποιήσει η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος στα τέλη του τρέχοντος έτους θα απαιτούσε την παρακολούθηση ρουτίνας για διαρροές ακόμη και σε μικρά πηγάδια, που θα χρειαζόταν με τη σειρά της, σχέδια της εταιρείας για την απόφραξη τους και θα περιόριζε τη χρήση καύσης, όταν καίγεται φυσικό αέριο σε πετρελαιοπηγές, όπου εκλύεται πολύ διοξείδιο του άνθρακα.
Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ λένε ότι οι φορείς εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου πρόκειται να διεκδικήσουν πάνω από το 80% των εσόδων από την πώληση φυσικού αερίου που θα δεσμευόταν σύμφωνα με τους νέους κανόνες, όμως οι αναμενόμενες μειώσεις των εκπομπών μεθανίου από τους κανόνες της EPA δεν είναι γραμμικές και ο οργανισμός δεν έδωσε ετήσια ανάλυση.
Πρόληψη για 2,7 εκατ. μετρικούς τόνους
Ωστόσο, ο μέσος όρος των εκτιμώμενων περικοπών κατά τη διάρκεια του 12ετούς χρονικού πλαισίου που παρέχεται από τον οργανισμό δείχνει ότι οι κανόνες θα εμπόδιζαν περίπου 2,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους μεθανίου από την είσοδο στην ατμόσφαιρα ετησίως.
Επειδή το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου, ο βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος του κλίματος θα ισοδυναμούσε με την εξάλειψη 225 εκατομμυρίων μετρικών τόνων διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο ή την ακύρωση των εκπομπών του Πακιστάν.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έκαναν το μεθάνιο κορυφαίο ζήτημα ενόψει της COP26 το 2021, συσπειρώνοντας τελικά περίπου 150 έθνη πίσω από την παγκόσμια δέσμευση.
Σχεδόν δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη αυτού του συμφώνου, η εστίαση έχει μετακινηθεί πέρα από την εγγραφή περισσότερων χωρών στην πρωτοβουλία για την ανάληψη δράσης επί τόπου.
Ο στόχος για μείωση κατά 30% των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου έως το 2030 δεν είναι πιθανό να επιτευχθεί, σύμφωνα με τον David Oxley, επικεφαλής της κλιματικής οικονομίας στην ερευνητική ομάδα Capital Economics.
Ωστόσο, η Oxley έγραψε σε πρόσφατο σημείωμα ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των εκπομπών μεθανίου «μας δίνουν εμπιστοσύνη» ότι οι εκπομπές θα αρχίσουν να μειώνονται αυτή τη δεκαετία.
www.worldenergynews.gr
Bloomberg Green: Στόχος το μεθάνιο και το... Τουρκμενιστάν για 30% λιγότερες εκπομπές ως το 2030
Εάν όλο το αέριο που έχει διαρρεύσει ή εξαερωθεί από τον ενεργειακό τομέα του Τουρκμενιστάν διασωθεί θα είχαν περίπου την ίδια βραχυπρόθεσμη κλιματική επίδραση με την εξάλειψη περίπου 290 εκατομμυρίων τόνων CO2 κάθε χρόνο