Ενέργεια

Πράσινο φως της Ρωσίας στη Yamal LNG για εξαγωγές στη Γερμανία μέχρι το 2024

Πράσινο φως της Ρωσίας στη Yamal LNG για εξαγωγές στη Γερμανία μέχρι το 2024
Δημοσίευμα στις 15/6/2023 αναφέρει ότι η Ρωσία έδωσε το πράσινο φως στη Yamal LNG για τροφοδοσία της Γερμανίας μέχρι και το 2024
Σχετικά Άρθρα
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Upstream Εnergy Explore στις 15/6/2023, οι ρωσικές αρχές έδωσαν το πράσινο φως στο μεγαλύτερο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου της χώρας να συνεχίσει να εξάγει LNG στη Γερμανία, επεκτείνοντας την εξαίρεση από την απαγόρευση συναλλαγών με τον βασικό εισαγωγέα και διανομέα φυσικού αερίου της χώρας, τη Sefe Marketing & Trading.

Η Sefe ήταν παλαιότερα γνωστή ως Gazprom Marketing & Trading, θυγατρική του ρωσικού γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom που διαχειριζόταν ορισμένες από τις εξαγωγές φυσικού αερίου της μητρικής εταιρείας στην Ευρώπη και επίσης εμπορευόταν φορτία LNG τρίτων.
Το όνομά της άλλαξε σε Sefe αφού η γερμανική κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχο της εταιρείας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του περασμένου έτους.

Σε ισχύ ως τις 31 Δεκεμβρίου 2024

Το Κρεμλίνο απαγόρευσε σε όλες τις ρωσικές εταιρείες να συναλλάσσονται με τη Sefe μετά τη σύστασή της στα μέσα του 2022, ωστόσο αργότερα εξέδωσε προσωρινή εξαίρεση για την υπό κατοχή της Novatek εταιρεία Yamal LNG, η οποία έχει μακροπρόθεσμη σύμβαση με τη γερμανική εταιρεία για την προμήθεια 2,9 εκατομμυρίων τόνων LNG ετησίως.

Η εξαίρεση της Yamal LNG έπρεπε προηγουμένως να ανανεώνεται κάθε 90 ημέρες, αλλά τώρα θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, αφού υπεγράφη από τον πρωθυπουργό Mikhail Mishustin και δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα.

Ο φορέας εκμετάλλευσης πέρυσι καρπώθηκε κέρδη μετά την εκτροπή φορτίων LNG από την Ασία στην Ευρώπη σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί τις εξαιρετικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στην ήπειρο που είχαν προκληθεί από τη διακοπή των προμηθειών του αγωγού φυσικού αερίου της Gazprom.

Στη συνέχεια, ο εκτελεστικός πρόεδρος της Novatek, Leonid Mikhelson, νωρίτερα φέτος, εξέφρασε την ισχυρή πεποίθησή του ότι οι Ευρωπαίοι πελάτες ενδιαφέρονται όσο ποτέ άλλοτε για την αγορά LNG από τη Ρωσία, παρά τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Αντικατάσταση της δυτικής τεχνογνωσίας

Η εξαίρεση για την Yamal LNG και την θυγατρική της Yamal Trade έρχεται αμέσως μετά την ανακοίνωση της Novatek ότι η εταιρεία δεν εξαρτάται πλέον από τη δυτική τεχνογνωσία για τις μεγάλης κλίμακας διαδικασίες υγροποίησης που είχε χρησιμοποιήσει στο Yamal LNG και την επερχόμενη ανάπτυξή του, Arctic LNG 2.

Οι διεθνείς κυρώσεις εμπόδισαν τις εισαγωγές δυτικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας για ρωσικά έργα LNG, ωθώντας τη Novatek να αναζητήσει στη Ρωσία, την Κίνα και αλλού εταιρείες που μπορούν να κατασκευάσουν κατάλληλα ανταλλακτικά.

Η έρευνα είχε ως αποτέλεσμα οι ρωσικές αρχές να εγκρίνουν αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Novatek για μια εσωτερική διαδικασία υγροποίησης που βασίζεται σε εξοπλισμό κυρίως ρωσικής κατασκευής Arctic Mix. Η Novatek έχει ήδη αποκτήσει διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τις διαδικασίες Artic Cascade και Arctic Cascade Modified.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το Arctic Mix θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα τρένο χωρητικότητας εξόδου 6 εκατομμυρίων tpa LNG, με τη διαδικασία να περιλαμβάνει τρεις φάσεις ψύξης και υγροποίησης του εισερχόμενου φυσικού αερίου με ανάμεικτα ψυκτικά για να το μετατρέψει σε υγρό.

Πρόσθεσε ότι μια βασική διαφορά μεταξύ του Arctic Mix και άλλων μακροχρόνιων μεθόδων είναι η ειδική συγκέντρωση διαλυμάτων που συμβάλλουν στη μείωση του ρυθμού διάσπασης για τις αντλίες και τους συμπιεστές που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία.

Επί του παρόντος, η Novatek έχει κατασκευάσει μόνο ένα τρένο χρησιμοποιώντας τη διαδικασία Arctic Cascade — συμπληρωματικό σε τρία μεγάλα τρένα της Yamal LNG και με απόδοση μικρότερη από 1 εκατομμύριο tpa, καθώς όπως είχε ανακοινώσει, η Arctic Cascade Modified έκδοση μπορεί να υποστηρίζει ένα μόνο τρένο με παραγωγική ικανότητα 3 εκατομμυρίων tpa.

Η επένδυση του Belokamenka


Η πρόοδος με τις τρεις διαδικασίες υγροποίησης συνέβαλε στην ελάφρυνση του αρχικού αντίκτυπου των δυτικών κυρώσεων στη Novatek, η οποία είχε θέσει υπό αμφισβήτηση τις φιλοδοξίες της εταιρείας για υπερτριπλασιασμό των εξαγωγών LNG από τα ρωσικά της έργα σε περίπου 70 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2030.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων, η Novatek φέρεται να προσέφερε στην Αργεντινή τις υπηρεσίες της για την κατασκευή ενός εργοστασίου εξαγωγής LNG για το σχιστόλιθο Vaca Muerta, με ένα σχέδιο που βασίζεται σε πλωτές βάσεις από σκυρόδεμα (GBS) παρόμοιες με το Arctic LNG 2, όπως είχε μεταφέρει το Reuters.

Οι μονάδες GBS θα κατασκευαστούν στη μεγάλη, εξειδικευμένη αυλή κοντά στο χωριό Belokamenka στη βόρεια Ρωσία που κατασκεύασε η Novatek για να παράγει μαζικά τρένα LNG με βάση το GBS για τις εξελίξεις Arctic LNG 2 και Arctic LNG 1.

Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας της Αργεντινής δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις» με τη Novatek, απαντώντας σε ερώτημα του Reuters σχετικά με την προσφορά της ρωσικής εταιρείας.

Νωρίτερα τον Ιούνιο, η Novatek είπε σε επιλεγμένα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι το ναυπηγείο Belokamenka επιλέχθηκε για την κατασκευή δομών υγροποίησης για τη νεότερη πρότασή της, ένα εργοστάσιο LNG κοντά στο Murmansk με τρία τρένα και χωρητικότητα άνω των 20 εκατομμυρίων tpa.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης