Ενέργεια

HelleniQ Energy: Έως το τέλος του έτους η επενδυτική απόφαση για τη μονάδα ΣΥΘΗΑ στην Ελευσίνα

HelleniQ Energy: Έως το τέλος του έτους η επενδυτική απόφαση για τη μονάδα ΣΥΘΗΑ στην Ελευσίνα

 Σχέδια για mega φωτοβολταικό στην Θεσσαλονίκη

 

Τη δημιουργία μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας ισχύος 50 MW στο χώρο του διυλιστηρίου της Ελευσίνας προκειμένου να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες των διυλιστηρίων του Απροπύργου και της Ελευσίνας προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου HelleniQ Energy Ανδρέας Σιάμισιης κατά τη χθεσινή ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων. Η επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί έως το τέλος του έτους και εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του ομίλου να μειώσει το ενεργειακό κόστος λειτουργίας του, αλλά και να απεξαρτηθεί από φαινόμενα αστάθειας του δικτύου που δοκιμάζουν τόσο την ασφαλή λειτουργία, όσο και τη διαθεσιμότητα των διυλιστηρίων.

Παράλληλα HelleniQ Energy μελετά τη δημιουργία ενός mega φωτοβολταικού στην περιοχή της Θεσσαλονίκης το οποίο με απευθείας γραμμή μεταφορά θα τροφοδοτεί το τρίτο διυλιστήριο του ομίλου με ηλεκτρική ενέργεια. Το συγκεκριμένο έργο που βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο μελέτης και ωρίμανσης προβλέπεται ότι θα μπορούσε να συνδυαστεί με την εγκατάσταση συστήματος μπαταριών, την παραγωγή υδρογόνου και την αξιοποίηση της αμμωνίας ώστε να εξασφαλίζει την τροφοδοσία του διυλιστηρίου με ηλεκτρική ενέργεια καθ΄όλη τη διάρκεια του 24ωρου καλύπτοντας ακόμη και το 100% των αναγκών του.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ενεργειακή κρίση στο φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό έχει προβληματίσει έντονα την HelleniQ Energy που καταναλώνει περίπου 1 TWh ηλεκτρισμού ετησίως στο βιομηχανικό συγκρότημα του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας, με αποτέλεσμα το κόστος διύλισης να αυξηθεί από 0,5 – 1,5 δολ. λόγω της αύξησης της τιμής του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου.

Συστήματα μπαταριών ισχύος 800-900 MW

Σε ότι αφορά τον μετασχηματισμό HelleniQ Energy και τις επενδύσεις της στην πράσινη ενέργεια σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, λόγω της αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ στο ελληνικό σύστημα είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη εγκατάστασης συστημάτων μπαταριών προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο του τελευταίου διαστήματος δηλαδή της αποκοπής μεγάλων έργων προκειμένου να διασφαλίζεται η ευστάθεια του συστήματος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης «να επενδύσουμε 500 εκατ. -1 δις ευρώ στην Ελλάδα σε έργα ΑΠΕ είναι πλέον επικίνδυνο αν δεν υπάρχουν μπαταρίες. Ήδη βλέπουμε να σβήνουν φωτοβολταϊκά τις ώρες της ημέρας με μεγάλη ηλιοφάνεια».
Στο πλαίσιο αυτό ο όμιλος σχεδιάζει τα επόμενα χρόνια να εγκαταστήσει συστήματα μπαταριών ισχύος 800-900 MW και βεβαίως θα συμμετάσχει στον πρώτο διαγωνισμό για τις μπαταρίες που θα προκηρύξει εντός των ημερών η ΡΑΑΕΥ.

Παράλληλα στους σχεδιασμούς του ομίλου είναι η εξαγορά έργων ΑΠΕ σε αρχικό στάδιο κατασκευής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό όπως και η επέκταση της δραστηριότητας του στην αγορά της Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε η εξαγορά φωτοβολταικού στην Κύπρο και ο στόχος που έχει τεθεί είναι η απόκτηση εγκατεστημένης ισχύος της τάξεως των 100-150 MW.

Ο κ. Σιάμισιης δήλωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν ανακοινώσεις για τον τομέα των ΑΠΕ, που αφορούν κυρίως νέα έργα και όχι εξαγορά υφιστάμενων ενώ προειδοποίησε παράλληλα ότι στο μέλλον επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στον τομέα δεν θα είναι βιώσιμες αν δεν συνδυάζονται με αποθήκευση ενέργειας. Η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου το 2022 ήταν 341 MW και προβλέπεται να αυξηθεί σε 356 MW εφέτος, 1 GW ως το 2025 και 2 GW ως το 2030. Το χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ που διαθέτει ο όμιλος ανέρχεται σε 3 GW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης