Πως λειτούργησε το πρόγραμμα στη Χάλκη
Το GRecoISLANDS, δράση η οποία που προωθείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας και ειδικά από την απελθούσα γενική γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και συνεπικουρείται από τα συναρμόδια υπουργεία, έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2021-27 ως καινοτόμο έργο πολύπλευρης σημασίας, καθώς επιχειρεί την ολιστική αντιμετώπιση των προκλήσεων, που συνδέονται με το νησιωτικό χώρο.
Σκοπός είναι η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου των νησιών, ειδικά των πιο μικρών και απομονωμένων, προς μια βιώσιμη ενδογενή ανάπτυξη, με την αξιοποίηση του πολιτιστικού τους αποθέματος, την ενίσχυση της πράσινης επιχειρηματικότητας και την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Το νέο μοντέλο δίνει έμφαση τη σταδιακή ενεργειακή μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα, με βάση τη φέρουσα ικανότητα των νησιών. Στη Χάλκη την οποία είχε επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να σηματοδοτήσει την έναρξη του προγράμματος τα αποτελέσματα είναι ορατά…..και απτά στους λογαριασμούς ρεύματος των κατοίκων, που έχουν μειωθεί σημαντικά.
Αυτό έγινε με την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, το οποίο παράγει ετησίως 1,8 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας. Το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία ελληνικών και γαλλικών εταιριών, αναδεικνύοντας τη Χάλκη στην πρώτη ενεργειακή κοινότητα στην οποία ανήκει και λειτουργεί φωτοβολταϊκός σταθμός σε μη διασυνδεδεμένο νησί με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών.
Ενεργειακές ανάγκες
Ο σχεδιασμός του έργου καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού. Και το εικονικό net metering ήταν η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος για τα μέλη του ΧάλκηON, προκειμένου να συμψηφίσουν την ενέργεια που παράγεται από το Φ/Β πάρκο με τους λογαριασμούς ρεύματος.
Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τους λογαριασμούς ρεύματος των κατοίκων της Χάλκης, οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού υπολογίστηκαν σε 1.700 MWh το χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό η εγκατάσταση του Φ/Β πάρκου ισχύος 1 MW έδωσε στη Χάλκη τα διαπιστευτήρια για να χαρακτηριστεί το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί στην Ελλάδα.
Τα πλεονεκτήματα της πρωτοβουλίας :
• H ενεργειακή κοινότητα ΧάλκηON είναι ο ιδιοκτήτης και διαχειριστής του Φ/Β πάρκου ισχύος 1MW PV
• Μείωση κατά 55% του λογαριασμού ρεύματος των κατοίκων, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων και των δημόσιων και αυτοδιοικητικών κτιρίων του νησιού
• Ετήσια εξοικονόμηση περί τα 180. 000-250.000 ευρώ
• Μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 1.800 τόνους ετησίως.
Το πρόγραμμα GR-eco islands, δεν εξαντλείται στην εγκατάσταση του φωτοβολταιϊκού. Περιλαμβάνει δράσεις για την ηλεκτροκίνηση, το ψηφιακό μετασχηματισμό, τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων και των αποβλήτων, το πράσινο μετασχηματισμό των μεταφορών και ειδικά της θαλάσσιας συνδεσιμότητας των νησιών, της γεωργίας και του τουρισμού, καθώς και την ανάπτυξη άλλων υποδομών μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων και εξειδικευμένων προγραμμάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας και των άλλων συναρμόδιων υπουργείων κάτω από την ομπρέλα του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Για την επίτευξη των στόχων αυτών, η πρωτοβουλία GR-eco islands αξιοποιεί την εμπειρία από τα πιλοτικά έργα που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται στον ενεργειακό τομέα σε μεμονωμένα νησιά, όπως στην Τήλο, στον ‘Αη-Στράτη και στην Αστυπάλαια.
www.worldenergynews.gr