Ενέργεια

Το πυρηνικό... κενό που διχάζει την Ευρώπη και ο νόμος - ορόσημο

Το πυρηνικό... κενό που διχάζει την Ευρώπη και ο νόμος - ορόσημο
Μια ομάδα υπό την ηγεσία της Γαλλίας ανέστειλε την έγκριση των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ΑΠΕ, γράφει το Reuters
Οι χώρες της ΕΕ διχάζονται για το αν θα προσθέσουν ένα... κενό που επιτρέπει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας στην παραγωγή αμμωνίας σε έναν νόμο ορόσημο για την επέκταση των ΑΠΕ, ανέφεραν διπλωματικές πηγές, μετά από πιέσεις από κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, σύμφωνα με το Reuters.

Μια ομάδα υπό την ηγεσία της Γαλλίας ανέστειλε την έγκριση των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ΑΠΕ, πιέζοντας για ευνοϊκότερη μεταχείριση της πυρηνικής ενέργειας χωρίς CO2 και εξαίρεση για μονάδες αμμωνίας που ενδέχεται να δυσκολεύονται να στραφούν από το φυσικό αέριο.

Οριστική υποτίθεται η συμφωνία

Οι πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ συζήτησαν την Τετάρτη 14/6, μια πρόταση για εξαίρεση ορισμένων μονάδων αμμωνίας από τους στόχους, επιτρέποντάς τους να στραφούν σε καύσιμα που παράγονται με χρήση πυρηνικής ενέργειας, η οποία δεν περιέχει CO2 αλλά δεν είναι ανανεώσιμη.

Οι χώρες θα συναντηθούν ξανά την Παρασκευή για να αποφασίσουν για την πρόταση, είπαν διπλωμάτες, αλλά ορισμένες είχαν ήδη εκφράσει ανησυχίες για την τροποποίηση του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μια συμφωνία για την οποία συμφωνήθηκε από τα κράτη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φέτος.
Αυτή η συμφωνία, η οποία χρειάστηκε μήνες για να διαπραγματευτεί, υποτίθεται ότι ήταν οριστική.

Ο Marcus Piper, επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι οι νομοθέτες δεν ήθελαν επίσης να ανοίξουν ξανά τη συμφωνία - αυξάνοντας την πιθανότητα να μην περάσει το σχεδιαζόμενο κενό ακόμα κι αν οι χώρες το υποστήριζαν.

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ουσιαστικά αντίθετο στο άνοιγμα του κειμένου", είπε ο Πίπερ, προσθέτοντας ότι θα ήταν υπέρ μιας ξεχωριστής γραπτής δήλωσης για το θέμα, για να αποφευχθεί η εκ νέου άνοιγμα του νόμου.

Εάν ψηφιστεί, ο νόμος θα δεσμεύσει την ΕΕ να λαμβάνει το 42,5% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.

Η Γαλλία έχει πει ότι η στροφή της Ευρώπης προς την πράσινη ενέργεια θα απαιτήσει υδρογόνο που παράγεται τόσο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και από πυρηνικά, και η νομοθεσία της ΕΕ θα πρέπει να αντικατοπτρίζει το δικαίωμα των κρατών μελών να επιλέγουν το δικό τους ενεργειακό μείγμα.

Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ισπανίας, υποστηρίζουν ότι η ανάμειξη των πυρηνικών στη νομοθεσία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα υπονόμευε τις προσπάθειες για μαζική επέκταση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας.

Ένα προσχέδιο της προτεινόμενης αποκοπής, που είδε το Reuters, ανέφερε ότι ορισμένες μονάδες αμμωνίας θα μπορούσαν να αποκλειστούν εφόσον σχεδιάζουν να μειώσουν τη χρήση υδρογόνου με βάση τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει σε αυτά τα εργοστάσια να στραφούν προς το υδρογόνο που παράγεται από την πυρηνική ενέργεια, αντί να τους απαιτείται να ανταλλάσσουν ανανεώσιμα καύσιμα όπως είχε προγραμματιστεί.

Διπλωμάτες είπαν ότι η διάσπαση ήταν απίθανο να πείσει όλες τις χώρες που τήρησαν τον νόμο, πολλές στην Ανατολική Ευρώπη με συμφέροντα πυρηνικής ενέργειας, καθώς ορισμένοι εξακολουθούν να θεωρούν τους συνολικούς στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως πολύ φιλόδοξους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης