Περιβάλλον

ΝΖΤ: Πάνω από 1.000 πολυεθνικές δεν έχουν «κανένα στόχο για καθαρό μηδέν»

ΝΖΤ: Πάνω από 1.000 πολυεθνικές δεν έχουν «κανένα στόχο για καθαρό μηδέν»
Η έκθεση του Net Zero Tracker στοχεύει να επισημάνει ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28 σύμφωνα με το Recharge Renewables
Μια αυξανόμενη εξάπλωση των δεσμεύσεων για καθαρό μηδέν που περιλαμβάνει το 67% των ορυκτών καυσίμων αντιπροσωπεύει πρόοδο στην επιδίωξη των παγκόσμιων συμφωνηθέντων στόχων για το κλίμα, αλλά δημόσιες ομάδες και ιδιωτικοί φορείς - συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1.000 εκ των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιριών στον κόσμο - δεν έχουν στόχους, σύμφωνα με την έκθεση Stocktake που δημοσίευσε η ερευνητική ομάδα Net Zero Tracker την Δευτέρα 12/6, όπως αναφέρει το Recharge.

Στην τρίτη ανασκόπηση της προόδου προς τους παγκόσμιους συμφωνημένους στόχους για την κλιματική αλλαγή, η ομάδα ερευνητών που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, που αποτελείται από τη NZT, διαπίστωσε ότι από την αρχή, ο καθορισμός καθαρών μηδενικών στόχων για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχει γίνει «εταιρικός κανόνας» που καλύπτει το 65% των μεγαλύτερων στον κόσμο εταιριών ως προς τα ετήσια έσοδα.

Αυξάνονται οι δεσμεύσεις, πληθύνονται οι συμμετέχοντες

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι εθνικοί στόχοι για καθαρό μηδέν καλύπτουν δυνητικά τουλάχιστον το 88% των αερίων θερμοκηπίου που εκπέμπονται σήμερα παγκοσμίως, από 61% τον Δεκέμβριο του 2020, όταν δημοσιεύτηκε η πρώτη Απογραφή.

«Το NZT Stocktake δείχνει ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια (από την πρώτη έκθεση) έχει επιτευχθεί μια σαφής συναίνεση για τον περιορισμό των εκπομπών GHG στο καθαρό μηδέν, με το μεγαλύτερο μέρος των εθνικών κυβερνήσεων να ορίζουν δεσμεύσεις», ανέφερε η NZT στην περίληψή της.

Ο απολογισμός έδειξε επίσης αύξηση στον αριθμό των εθνικών κυβερνήσεων που λαμβάνουν μέτρα για να επισημοποιήσουν τις εθνικές δεσμεύσεις για καθαρό μηδεν στην εσωτερική πολιτική, με 72 στόχους — συμπεριλαμβανομένων αυτών των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νιγηρίας και της Ιαπωνίας — είτε κατοχυρώνονται στη νομοθεσία είτε περιγράφονται ως στόχος στα έγγραφα πολιτικής.

«Το ποσοστό των καθαρών μηδενικών στόχων που τίθενται στην εγχώρια νομοθεσία ή έγγραφα πολιτικής έχει αυξηθεί σημαντικά από 5% της συνολικής κάλυψης αερίων θερμοκηπίου τον Δεκέμβριο του 2020 σε 75% σήμερα», σημειώνει η έκθεση.

Από περισσότερες από 4.000 οντότητες όλων των τύπων που παρακολουθούνται επί του παρόντος από τη NZT, τουλάχιστον 1.475 έχουν στόχο για καθαρό μηδέν από 769 τον Δεκέμβριο του 2020 και 1.180 πριν από δώδεκα μήνες.

Η λίστα περιελάμβανε 149 χώρες, από 124 τον Δεκέμβριο του 2020, 145 πολιτείες και περιφέρειες, από 73, καθώς και 252 πόλεις, από 115, και 929 εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες από το Forbes Global 2000, από 417.

Από την άλλη πλευρά, το Stocktake της NZT διαπίστωσε ότι 49 μέλη της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), συν 558 περιφερειακές επαρχίες ή πολιτείες, 934 μεγάλες πόλεις και 1.057 από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες εξακολουθούν να στερούνται καθαρού μηδενικού στόχου και πολλά από αυτά στερούνται οποιουδήποτε είδους στόχου μετριασμού.

Βεντάλια ορυκτών καυσίμων

Στην έκθεσή της, η NTZ είδε μια απότομη αύξηση του αριθμού μεταξύ των 112 μεγαλύτερων  εταιρειών ορυκτών καυσίμων στον κόσμο με καθαρούς μηδενικούς στόχους αυξήθηκε — 75 σε σύγκριση με 51 τον Ιούνιο του 2022 — αλλά επέκρινε την αποτυχία πλήρους κάλυψης ή διευκρίνισης της κάλυψης των εκπομπών του πεδίου 3 και απουσία δεσμεύσεων για τη μετάβαση από την παραγωγή ορυκτών καυσίμων, παρά τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΗΕ που δηλώνουν ότι οι αξιόπιστοι καθαροί μηδενικοί στόχοι απαιτούν «συγκεκριμένους στόχους» για  τον τερματισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων και την υποστήριξη της παραγωγής τους.

"Για περαιτέρω ευθυγράμμιση με τις συστάσεις της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, το Tracker ετοιμάζεται να εισαγάγει έναν νέο δείκτη που αξιολογεί εάν οι οντότητες σκοπεύουν να καταργήσουν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα και για αυτήν την έκθεση, χρησιμοποιήσαμε πιλοτικά τον δείκτη έναντι των 114 εταιρειών ορυκτών καυσίμων που παρακολουθούμε.
Βρήκαμε ότι καμία από αυτές τις εταιρείες δεν αναλαμβάνει τις απαραίτητες δεσμεύσεις για την πλήρη μετάβαση από την εξόρυξη ή την παραγωγή ορυκτών καυσίμων», αναφέρεται στην έκθεση.

Σημαντική η ευθυγράμμιση με τους στόχους

Ο Stocktake πρότεινε ότι η αδράνεια αφήνει αυτούς τους στόχους «κακώς ευθυγραμμισμένους» με την επιστημονική και πολιτική συναίνεση, όπως αντικατοπτρίζεται στις συστάσεις της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Net-Zero, που εκδόθηκαν πέρυσι, και το περιέγραψε ως ένα από τα βασικά πολιτικά ζητήματα. ενόψει της εκδήλωσης COP28 που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Νοέμβριο.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών (26%) σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την αφαίρεση διοξειδίου του άνθρακα εντός των αλυσίδων αξίας τους.
«Ακόμη και σε έναν κόσμο χωρίς υδρογονάνθρακες θα χρειαστούμε καθαρή ενέργεια για όλους και εταιρείες που δεσμεύουν τον υπολειμματικό άνθρακα», δήλωσε ο Δρ Steeve Smith, εκτελεστικός διευθυντής της Oxford Net Zero, μιας από τις ερευνητικές ομάδες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, από τις οποίες αποτελείται το NZT.

Αλλά πρόσθεσε: Οι άνθρωποι στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων έχουν τις δεξιότητες για να οικοδομήσουν το μέλλον.
Πέφτοντας θύματα του status quo, οι εταιρείες είτε καθυστερούν την καθαρή μετάβαση στο μηδέν, είτε ίσως χειρότερα από τη δική τους οπτική γωνία, υστερούν στις βιομηχανίες του αύριο και όλο και περισσότερο σήμερα».

Απαιτείται βαθύτερη μετάβαση

Έλλειψη στόχων και δράσης εντοπίστηκε επίσης μεταξύ των υποεθνικών οντοτήτων, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και εντός της ομάδας G7 των μεγαλύτερων ανεπτυγμένων οικονομιών.
«Ο αριθμός των πόλεων, των πολιτειών και των περιφερειών που δεσμεύονται στο καθαρό μηδέν αυξάνεται, αλλά μόνο με σταδιακό ρυθμό», σχολίασε η NZT στην έκθεση.
«Μόνο 252 μεγάλες πόλεις έχουν θέσει καθαρούς μηδενικούς στόχους, οι οποίοι μαζί αντιπροσωπεύουν το 37% των 2,1 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σε μεγάλες πόλεις.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 41% των κρατών και των περιφερειών βρέθηκε να μην έχει στόχους μετριασμού, σε σύγκριση με τη συντριπτική πλειονότητα των κρατών και περιοχών της ομάδας G7 των μεγαλύτερων ανεπτυγμένων εθνών (80%), της ΕΕ (75%) και των ΗΠΑ (72% ) που κάνουν.

Σε επίπεδο πόλεων, το 72% των πόλεων της ΕΕ βρέθηκε να έχουν δεσμευτεί καθαρό μηδέν, σε σύγκριση με το 60% στις ΗΠΑ και το 37% σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι μισοί βρέθηκαν να μην έχουν κανένα στόχο μετριασμού.

Υστερούν οι ΗΠΑ

Περίπου το ένα τέταρτο των εταιρειών που παρακολουθούνται έχουν την έδρα τους σε χώρες της G7 και τουλάχιστον το 57% από αυτές διαπιστώθηκε ότι είχαν καθαρούς μηδενικούς στόχους και η Stocktake ανέφερε πρόοδο συνολικά στην εταιρική κατηγορία, με καθαρούς μηδενικούς στόχους σε σχεδόν τις μισές μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες του κόσμου.

«Η ορμή στόχων σε επίπεδο εταιρείας συνεχίζεται σταθερά, με την εταιρική κάλυψη των καθαρών μηδενικών στόχων να έχει υπερδιπλασιαστεί σε λίγο περισσότερο από δύο χρόνια σε αριθμό, μια αύξηση της δυναμικής που δεν έχει αντιστοιχιστεί από άλλους ομίλους οντοτήτων», αναφέρει η έκθεση.

Στον εταιρικό τομέα, οι αμερικανικές εταιρείες βρέθηκαν να ακολουθούν τις αντίστοιχες εταιρείες της ΕΕ, με το 49% των εταιρειών να είναι συνδεδεμένες με καθαρούς μηδενικούς στόχους, έναντι 79% στην ΕΕ.

Η NZT διαπίστωσε ότι μόνο το 4% των εταιρικών καθαρών μηδενικών δεσμεύσεων πληρούσε τα αναθεωρημένα «κριτήρια γραμμής εκκίνησης», που καθορίστηκαν τον Ιούνιο του 2022 από μια εκστρατεία του ΟΗΕ Race to Zero, η οποία ζητούσε συγκεκριμένους στόχους.

Κάλυψη πεδίων

Αυτά περιελάμβαναν κάλυψη όλων των πεδίων αερίων του θερμοκηπίου και εκπομπών, σαφείς προϋποθέσεις που τέθηκαν για τη χρήση αντισταθμίσεων, δημοσιευμένα σχέδια, μέτρα ταχείας εφαρμογής και ετήσια έκθεση προόδου τόσο για τους ενδιάμεσους όσο και για τους πιο μακροπρόθεσμους στόχους.

Ο Απολογισμός διαπίστωσε ότι μόνο το 37% των εταιρικών καθαρών μηδενικών εκπομπών επεκτάθηκε σε εκπομπές πλήρους κάλυψης του εύρους 3, συμπεριλαμβανομένης της τελικής χρήσης από τους καταναλωτές, και ότι μόνο το 13% των εταιρικών καθαρών μηδενικών στόχων προσδιορίζουν επί του παρόντος ποιοτικές συνθήκες υπό τις οποίες θα χρησιμοποιηθούν οι αντισταθμίσεις άνθρακα.

Ο καθηγητής Thomas Hale, της Σχολής Διακυβέρνησης Blavatnik στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Αν και η συντριπτική πλειονότητα των χωρών έχει πλέον θέσει έναν καθαρό μηδενικό στόχο, η έλλειψη παρόμοιων στόχων σε τμήματα του ιδιωτικού τομέα και στις τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις εμποδίζει τα έθνη ικανότητα επίτευξης αυτών των στόχων.

Η εφαρμογή απαιτεί όλα τα χέρια μαζί και παρέχοντας κίνητρα και υποστηρίζοντας εταιρείες και υποεθνικές κυβερνήσεις να θέσουν αυστηρούς καθαρούς μηδενικούς στόχους και σχέδια, οι χώρες μπορούν να ενισχύσουν την αξιοπιστία των εθνικών στόχων για το κλίμα» τόνισε.

Στόχος η εκπλήρωση

Η NZT είπε ότι οι δύο πρώτες εκθέσεις της, Takeing Stock 2021 και Net Zero Stocktake 2022, είχαν ως στόχο να παρέχουν σημεία αναφοράς βάσει των οποίων θα κρίνεται η πρόοδος με την πάροδο του χρόνου τόσο στον καθορισμό του καθαρού μηδενικού στόχου (πρόθεση) όσο και στην υιοθέτηση μέτρων ευρωστίας (ακεραιότητα).

Αυτά περιελάμβαναν, για παράδειγμα, την παρακολούθηση του κατά πόσον οι οντότητες περιορίζουν τη χρήση των πιστώσεων αντιστάθμισης για την επίτευξη των στόχων τους, εάν θέτουν βραχυπρόθεσμους ενδιάμεσους στόχους για άμεση δράση στις περικοπές εκπομπών και εάν δεσμεύονται για ετήσια υποβολή εκθέσεων.

«Αν η Φάση Ένα του καθαρού μηδέν αφορούσε την αποδοχή της επιστημονικής αρχής του καθαρού μηδέν και η Φάση Δύο τις δεσμεύσεις που στοχεύουν να φτάσουμε εκεί, η πολύ πιο συνεπακόλουθη Φάση Τρίτη είναι η εκπλήρωση», ανέφερε η έκθεση.

«Η διακοπή της κλιματικής αλλαγής σε ασφαλή επίπεδα είναι μια χρονομετρημένη δοκιμή για τη μείωση των εκπομπών στο μισό την επόμενη δεκαετία, την επίτευξη καθαρού μηδενικού διοξειδίου του άνθρακα (CO2) τα επόμενα 25 χρόνια και τη μετάβαση σε καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG) στη συνέχεια.
Οντότητες που έχουν ορίσει
Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι, αλλά δεν κάνουν τίποτα συγκεκριμένο για να τους επιτύχουν, τίθενται υπό έλεγχο περισσότερο από ποτέ».

Πουθενά να κρυφτείς

Στη νέα έκθεσή της, η NZT είπε ότι οι 4.000 οντότητες στη βάση δεδομένων της ανακαλύπτουν τώρα ότι «δεν υπάρχει πουθενά να κρυφτούν» όταν πρόκειται για την αξιοπιστία των δεικτών τους.
«Διαπιστώνουμε ότι οι οντότητες δεν εφαρμόζουν, συνολικά, μέτρα ακεραιότητας τόσο γρήγορα όσο θα περίμενε κανείς.

Περισσότερες από 1000 έθεσαν τους καθαρούς μηδενικούς στόχους τους πριν από ένα χρόνο και, ως εκ τούτου, είχαν χρόνο να προετοιμάσουν ισχυρές στρατηγικές για τη μείωση των εκπομπών.

Στηριζόμενη στην πιο πρόσφατη έκδοση του Race to Zero των κριτηρίων της «γραμμής εκκίνησης» - ένα ελάχιστο όριο που είναι απαραίτητο αλλά σε καμία περίπτωση επαρκές - διαπιστώσαμε ότι λιγότερο από το 5% των καθαρών μηδενικών στόχων που έθεσαν υποεθνικές κυβερνήσεις και εταιρείες πληρούσαν αυτή τη διαδικασία μπαρ», ανέφερε η έκθεση.

Συμπεράσματα

Εν όψει της συνόδου κορυφής της COP28 που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Άμπου Ντάμπι αργότερα το 2023, η NZT είπε ότι «η ανάλυση της συλλογικής προόδου προς τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού έθεσε τις βασικές ανησυχίες ότι πολλές παγκόσμιες οντότητες δεν έχουν ακόμη θέσει έναν καθαρό μηδενικό στόχο συνεπή με αυτό που υπέγραψαν 195 έθνη πριν από οκτώ χρόνια».

Όπως προειδοποιεί μάλιστα, «οι περισσότερες οντότητες που έχουν υποσχεθεί καθαρό μηδέν «δεν πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις για το πώς φαίνεται το καλό καθαρό μηδέν, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης ενός μακροπρόθεσμου οράματος με επείγουσες βραχυπρόθεσμες προσπάθειες για μείωση στο μισό εκπομπών.
Η εποχή της εφαρμογής είναι εδώ, αλλά η καθαρή μηδενική ακεραιότητα άργησε να καλυφθεί.

Κατά το έτος της Παγκόσμιας Απογραφής των Ηνωμένων Εθνών, το μεγάλο ερώτημα είναι εάν οι υφιστάμενοι καθαροί μηδενικοί στόχοι θα αποκτήσουν τα μέτρα αξιοπιστίας αρκετά γρήγορα ώστε να διατηρήσουν τους στόχους θερμοκρασίας της Συμφωνίας του Παρισιού εφικτούς.
Χρειαζόμαστε περισσότερες οντότητες για να εγγραφούν και χρειαζόμαστε αυτές που έχουν δεσμευτεί να ενταχθούν» κατέληξε η έκθεση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης