Ποιές είναι οι τρεις κοιλάδες υδρογόνου που θα ξεκινήσουν - Σήμερα η παρουσίαση της CRAVE - H2

Ποιές είναι οι τρεις κοιλάδες υδρογόνου που θα ξεκινήσουν - Σήμερα η παρουσίαση της CRAVE - H2
Ήδη το Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το ΙΤΕ διαθέτουν ερευνητικές ομάδες που μελετούν τις μεθόδους αποθήκευσης υδρογόνου, τις χρήσεις υδρογόνου στα αυτοκίνητα και άλλες πιθανές εφαρμογές του καυσίμου

Από Κρήτη, Κόρινθο και Δυτική Μακεδονία θα ξεκινήσουν οι πρώτες Κοιλάδες Υδρογόνου (Hydrogen Valleys) στην Ελλάδα. Σήμερα μάλιστα θα παρουσιαστεί στην Αθήνα, το Crete-Aegean Hydrogen Valley (CRAVE-H2), ένα πολυσυμμετοχικό σχήμα στο οποίο περιλαμβάνονται ελληνικές και ξένες ιδιωτικές εταιρείες, η Περιφέρεια Κρήτης καθώς και επιστημονικοί και ερευνητικοί φορείς, όπως είναι το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το ΕΚΕΤΑ (Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) και το Πολυτεχνείο του Τορίνο.

Τον ρόλο leader του project έχει αναλάβει η εταιρεία Eunice, ενώ στο έργο θα συμμετέχουν επίσης η ιταλική εταιρεία De Nora, η οποία εξειδικεύεται σε τεχνολογίες ηλεκτρόλυσης και η αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία Ballard ως technical provider. Στο ερευνητικό έργο, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, από το οποίο η καθαρή ενέργεια θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου. Το υδρογόνο θα αξιοποιείται σε μία σειρά χρήσεων, μεταξύ των οποίων η λειτουργία τουριστικού λεωφορείου, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν και οι κάτοικοι του νησιού. Το project αναμένεται να λάβει χρηματοδότηση 8 εκατ. ευρώ από την ΕΕ.

Ήδη το Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το ΙΤΕ διαθέτουν ερευνητικές ομάδες που μελετούν τις μεθόδους αποθήκευσης υδρογόνου, τις χρήσεις υδρογόνου στα αυτοκίνητα και άλλες πιθανές εφαρμογές του καυσίμου.
Με τη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου στην Κρήτη θα δοκιμαστούν εφαρμογές νέων καινοτόμων τεχνολογιών παραγωγής πράσινου υδρογόνου, αλλά και μεταφοράς και αποθήκευσής του καθώς και αξιοποίησής του για τη κάλυψη των τοπικών ενεργειακών αναγκών σε διάφορους τομείς όπως σε κτίρια, βιομηχανία, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κλπ.. Η Κρήτη αποτελεί μια ελκυστική περιοχή για τη παραγωγή πράσινου υδρογόνου καθώς διαθέτει επαρκές δυναμικό ΑΠΕ για παραγωγή πράσινης ενέργειας για την ηλεκτρόλυση του νερού ενώ το υδρογόνο που θα παραχθεί θα μπορεί να καταναλωθεί εντός του νησιού δίχως να απαιτείται η μεταφορά του σε μεγάλες αποστάσεις.

Υδρογόνο σε Κόρινθο και Δ. Μακεδονία

Παράλληλα, σε γραμμή εκκίνησης βρίσκεται και το έργο «Trieres» για τη δημιουργία μίας Κοιλάδας Υδρογόνου μικρής κλίμακας στο διυλιστήριο της Motor Oil στην Κόρινθο. Στο 4ετές project συμμετέχουν άλλες 26 εταιρείες (μεταξύ των οποίων Fulgor, Solaris, Avin, ΔΕΗ, ΟΣΥ κ.ά. ) και άλλοι φορείς (Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμος Λουτρακίου κ.ά.) από έξι χώρες, θα λάβει 8 εκατ. ευρώ από την ΕΕ και εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει επενδύσεις από 115 έως 408 εκατ. ευρώ με μόχλευση. Το υδρογόνο που θα παραχθεί θα δοκιμαστεί σε διάφορες εφαρμογές όπως π.χ. στη βιομηχανία, σε ηλεκτροκίνητο πλοίο, σε υδρογονοκίνητα οχήματα, στην ηλεκτροδότηση ελλιμενισμένων πλοίων κλπ.

Επίσης, ένα ακόμη έργο, το «Ephyra», με συντονιστή επίσης τη Motor Oil και τη συμμετοχή 10 εταίρων από οκτώ χώρες προβλέπει την εγκατάσταση μονάδας ηλεκτρόλυσης στις εγκαταστάσεις διύλισης στους Αγίους Θεοδώρους για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο ελληνικός όμιλος είναι ο φορέας και του μεγάλου έργου «Blue Med» το οποίο έχει προταθεί για ένταξη στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (IPCEI) για τεχνολογίες υδρογόνου.

Εξάλλου, ΔΕΗ και Motor Oil έχουν συστήσει την Hellenic Hydrogen, για την ανάπτυξη εφαρμογών υδρογόνου, με πρώτο στόχο την ανάπτυξη «Κοιλάδας Υδρογόνου» στη Δυτική Μακεδονία που θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη μονάδας ηλεκτρόλυσης 100 MW για την παραγωγή περίπου 11.789 τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου με χρήση αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Επίσης, για Κόμβο Καινοτομίας για πράσινο υδρογόνο και αποθήκευση ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία (Η2-HUB) έχει ήδη εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 18 εκατ. ευρώ. Θα περιλαμβάνει ένα cluster (συστάδα εταιρειών) υδρογόνου με έδρα το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στην Πτολεμαΐδα, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα εφαρμογών τεχνολογιών υδρογόνου και ένα Κέντρο Σπουδών Υδρογόνου στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τις υποδομές θα συμπληρώνει ένα πάρκο τεχνολογιών υδρογόνου που θα αποτελείται από φωτοβολταϊκό πάρκο ενός MW, δύο ηλεκτρολύτες για την παραγωγή 60 κιλών πράσινου υδρογόνου ημερησίως που αρχικά θα χρησιμοποιείται σε δύο δημοτικά βαρέα οχήματα-απορριμματοφόρα και δύο μικρότερα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και εφοδίων.

Σήμερα περί τις 25 κοιλάδες υδρογόνου βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης ανά την Ευρώπη. Δύο έχουν χρηματοδοτηθεί από τη Σύμπραξη για το Καθαρό Υδρογόνο ( Clean Hydrogen Partnership) και είναι η κοιλάδα υδρογόνου Heavenn της Ολλανδίας και η κοιλάδα GreenHysland της Μαγιόρκας. Άλλες εννιά αναμένεται άμεσα να λάβουν χρηματοδότηση περίπου 105,4 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης